Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ιορδανία: Διαγωνισμός ειδικών δυνάμεων, στην πέμπτη θέση η ΕΚΑΜ

Μία εξαιρετική διάκριση μεταξύ των καλύτερων αστυνομικών κομάντο στον κόσμο πέτυχε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο Αμάν της Ιορδανίας.
Η ΕΛΑΣ συμμετείχε στον διαγωνισμό με μία ομάδα της ΕΚΑΜ, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση στη συνολική βαθμολογία, ανάμεσα σε 31 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων αστυνομιών από 16 χώρες του κόσμου. Μάλιστα, σε δύο από τα αγωνίσματα η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα για επίλεκτες μονάδες στον κόσμο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων Βασιλιάς Αμπντουλάχ ΙΙ (KASOTC) στο Αμμάν.

Xinhua/Mohammed Abu Ghosh
Συμμετείχαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, τέσσερις χώρες από την Ευρώπη, τέσσερις από την Αφρική και οι υπόλοιπες χώρες ήταν από την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε η κινεζική αποστολή, η οποία συμμετείχε με δύο διαφορετικές επιχειρησιακές ομάδες, όπως και οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες.
Η κάθε ομάδα ήταν οκταμελής. Η ομάδα της ΕΚΑΜ αποτελείτο από έναν αξιωματικό επικεφαλής και οκτώ επιλεγμένους αστυνομικούς.
Οι 37 ομάδες διαγωνίστηκαν σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα και επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων αεροπειρατεία, εισβολή σε κτίριο με τρομοκράτες, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, σκοπευτική ικανότητα κ.λπ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο αμερικανικές ομάδες δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα, ενώ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες καμία δεν μπήκε στην 15άδα.
Η ΕΚΑΜ ήταν η τρίτη χρονιά που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πέρυσι είχε κατακτήσει την όγδοη θέση.
Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη της ΔΕΑΔ, η συγκεκριμένη επιτυχία είναι πολύ σημαντική, καθώς αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΕΚΑΜ, σε διεθνές επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, εκτός από την ΕΚΑΜ, περιλαμβάνει το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, την μονάδα των εκπαιδευμένων σκύλων και τα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ.
Στις χώρες που επίσης συμμετείχαν ήταν οι: Αίγυπτος (2 ομ.), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2 ομ.), ΗΠΑ (2 ομ.), Ινδία (1 ομ.), Ιορδανία (6 ομ.), Κίνα (2 ομ.), Κουβέιτ (1 ομ.), Λίβανος (6 ομ.), Νότια Αφρική (1 ομ.), Πορτογαλία (1 ομ.), Σαουδική Αραβία (2 ομ.), Σουδάν (1 ομ.), Ταϊλάνδη (1 ομ.), Τσεχία (1 ομ.) και Τυνησία (1 ομ.). Η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην γενική κατάταξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ert.gr
http://www.proelasi.org/2017/05/11/%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου