Γράφτηκε από τον/την gnikitas
Αναφερόμενοι στη δομή των ΕΕΔ και για μια πληρέστερη εικόνα τους θα συμπεριλάβουμε τα κέντρα εκπαίδευσης και τα επιμέρους σχολεία που υλοποιούν αυτά, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μια σημαντική εξέλιξη την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν η κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού στο οποίο και μέχρι σήμερα υπάγονταν.
Εκτός του Ελληνικού Στρατού, στις ΕΕΔ, συνεισφέρει η ΠΑ με την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης που υπάγεται στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και το ΠΝ με την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών που υπάγεται στο Αρχηγείο Στόλου.
Ο ΕΣ έχει στην δύναμη του τις ακόλουθες μονάδες:
* την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα την Ρεντίνα , Μοίρες Καταδρομών στην Βόρεια Ελλάδα (Β’ στην Νάουσα, Δ’ στην Ρεντίνα και την Ε’ στην Δράμα), καθώς και Μοίρες Αλεξιπτωτιστών την Κρήτη (Μάλεμε, 1η ΜΑΛ) και Αττική (Ασπρόπυργος, 2η ΜΑΛ). Τόσο οι Μοίρες Καταδρομών όσο και οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών είναι μεγέθους Τάγματος.
* την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τον Βόλο που περιλαμβάνει τα 505 και 521 Τάγματα στον Βόλο και 575 στην Αυλώνα, το 32ο Τάγμα Υποστηρίξεως στον Βόλο την 32η Ίλη Μέσων Αρμάτων, την 32α Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, τον 32ο Λόχο Διαβιβάσεων και τον 32ο Λόχο Μηχανικού.
* την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που περιλαμβάνει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών στην Νέα Πέραμο Αττικής και Αμφίβιες Μοίρες Καταδρομών ή Ειδικά Τάγματα Εθνοφυλακής.
Όλες οι παραπάνω δυνάμεις είναι μεγέθους Ταξιαρχίας και υπάγονται στην 1η Μεραρχία Πεζικού.
ΔΔΔΕ: Η αιχμή του δόρατος
Την ΔΔΕΕ συγκροτούν οι τέσσερις βασικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων: η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.
Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου στην οποία είναι ενταγμένες οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), η Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), η Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών (ΟΕΝ), τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) και Υποβρύχια Οχήματα (ΥΠΟΧ), η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ).
Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα (Underwater Demolition Teams), η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων με αποστολή την υποστήριξη αποβατικών επιχειρήσεων του ΠΝ. Ακολούθησε η αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της Σχολής Υ/ΚΤ στην Ελλάδα. Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο του 2002 μετονομάστηκε σε ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών). Η Διοίκηση, αυτοδύναμη σε εκπαίδευση, διεξάγει μια ποικιλία σχολείων που περιλαμβάνουν το βασικό σχολείο Υ/ΚΤ, Αυτοδυτών, Καταδυτικής Ιατρικής, Τυποποιημένων Πυρομαχικών, Χειριστών ΥΠΟΧ (Υποβρύχιων Οχημάτων, Κυβερνητών ΣΑΠ (Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου) και Σχολείο Εξουδετερώσεων Ναρκών.
Η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης βρίσκεται στην 112 ΠΜ, στην Ελευσίνα με αντικείμενα την Έρευνα & Διάσωση, Έρευνα & Διάσωση Μάχης και τις Ειδικές Επιχειρήσεις. Κάτω από τον διοικητή και τον αξιωματικό επιχειρήσεων, βρίσκονται οι διοικητές Α & Β Σμήνους στα οποία είναι ενταγμένες οι Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
Οι αποστολές της 31ης ΜΕΕΔ περιλαμβάνουν:
* Παροχή πρώτων βοηθειών
* Απεγκλωβισμό ατόμων και περισυλλογή νεκρών από αεροπορικά ατυχήματα σε ξηρά, θάλασσα και κάτω από την επιφάνεια αυτής.
* Εγκατάσταση δικτύου επικοινωνίας για υποστήριξη των αποστολών της.
* Προστασία αεροπορικών εγκαταστάσεων - φύλαξη ειδικών στόχων - καταστολή καταδρομικών ενεργειών του εχθρού σε φίλιες δυνάμεις της ΠΑ.
* Συνεργασία για αντιμετώπιση αεροπειρατειών με εμπλοκή αεροσκαφών - μονάδων της ΠΑ.
* Προστασία μεταφορικών μέσων της ΠΑ σε μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
* Συμμετοχή σε αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πρόσφατα η 31η ΜΕΕΔ διοργάνωσε με επιτυχία το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών Μάχης (ΣΒΕΔΜΑ) που δημιουργήθηκε ώστε να παρέχει μία ενιαία και εξειδικευμένη εκπαίδευση, καλύπτοντας όλα τα επιμέρους αντικείμενα που θεωρούνται απαραίτητα εφόδια για τις δύσκολες αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν οι άνδρες της. Το ΣΒΕΔΜΑ έχει διάρκεια 42 εβδομάδων και περιλαμβάνει εκπαίδευση στην επιβίωση και διαφυγή, σε ειδικές τακτικές μάχης, αυτοδύτη, ελεγκτή μάχης και επιχειρήσεων εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, διασώστη αέρος (διαδικασίες SAR και CSAR), βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή κ.ά.
Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και υπάχθηκε στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του ΕΤΑ ήταν ευθύς εξαρχής η ταχεία ανάπτυξη ομάδα ανορθόδοξου πολέμου στα εχθρικά μετόπισθεν για την διενέργεια αποστολών σαμποτάζ και κατ’ επέκταση ανορθόδοξου πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ΕΤΑ αναπροσάρμοζε διαρκώς τις τεχνικές του και έδινε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εναέρια διείσδυση. Έχει μέγεθος ενισχυμένου λόχου και οι αποστολές του σήμερα αφορούν ως επί το πλείστον την στρατηγική αναγνώριση, την κατάδειξη στόχων και γενικότερα αποστολές ανορθοδόξου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Για την εναέρια διείσδυση πραγματοποιούνται άλματα από αεροσκάφη ή ελικόπτερα είτε τύπου HALO (High Altitute High Opening) είτε HALO (High Altitude Low Opening). Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι παρόμοια Μοίρας αλεξιπτωτιστών ενισχυμένη με ειδικά υλικά όπως είναι οι καταδείκτες στόχων λέιζερ.
Η Ζ’ ΜΑΚ ιδρύθηκε μετά την κρίση των Ιμίων και έχει ως αποστολές τις αμφίβιες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα την ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονήσων καθώς και λοιπές αμφίβιες και επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου- σαμποτάζ πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αποτελείται από τρείς λόχους κρούσεως μέγιστης επάνδρωσης και επιπλέον τον λόχο διοικήσεως, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή είναι αυτή τυπική αμφίβιας Μοίρας.
Η αξία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το θεμελιώδες ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι τι πρόσφερε πρακτικά η ΔΔΕΕ στο ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό. Πρώτα αναγνωρίστηκε η αξία και ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων και ως εκ τούτου αναβαθμιστήκαν τουλάχιστον σε στρατηγικό και επιτελικό επίπεδο. Η ΔΔΕΕ είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνε δεκαετίες πριν όπως συμβαίνει σε όλους τους προηγμένους στρατούς ανά τον κόσμο. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζουν λοιπόν την αξία των ειδικών δυνάμεων και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Πιο συγκεκριμένα η ΔΔΕΕ προσέφερε τα ακόλουθα ως πιο στοχευμένες και αναλυτικές παρατηρήσεις εκ μέρους μας:
- Ενότητα Διοίκησης. Πλέον κάτω από μια κοινή στέγη θα ασκείται τόσο το τακτικό- επιχειρησιακό επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού επιχειρήσεων όσο και θέματα διοικητικής μέριμνας και φροντίδας του προσωπικού.
- Διακλαδικό πνεύμα. Στην ΔΔΕΕ συνυπάρχουν τέσσερις μονάδες στρατηγικής αξίας εκ των οποίων Ζ’ ΜΑΚ και ΕΤΑ από πλευράς Ε.Σ, 31 ΜΕΕΔ από πλευράς Π.Α και τέλος η θρυλική ΔΥΚ από το Π.Ν. Με άλλα λόγια, μονάδες με διαφορετική επιχειρησιακή φιλοσοφία ενώνουν τις δυνάμεις τους συγκροτώντας την αιχμή του δόρατος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επί της ουσίας πλέον καλλιεργείται το πνεύμα της διακλαδικότητας, παραμερίζονται οι όποιες διαφορές και υπάρχει κοινή προσήλωση στην οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί.
- Άρτιο συντονισμό. Η πεμπτουσία των ειδικών επιχειρήσεων. Ο Συντονισμός. Συγκροτείται πλέον ένα πλέγμα συντονισμού και δύναται η δυνατότητα η μια μονάδα μέσω συνδέσμων στην άλλη να επικοινωνεί και να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την επιχειρησιακή κατάσταση που βιώνει. Μένει να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα επικοινωνιών και να συσταθεί ένα κοινό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου ή ακόμα καλύτερα C4 ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance) ήτοι διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης, κατάδειξης στόχων και αναγνώρισης.
- Διαμόρφωση ολοκληρωμένου δόγματος επιχειρήσεων. Ολοκληρωμένο δόγμα επιχειρήσεων συνεπάγεται βελτίωση των δυνατοτήτων εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων αφού μέσω της ΔΔΕΕ οι μονάδες δύναται να εκτελούν σύνθετες αποστολές ακόμα και σύνθεση με μέλη μεταξύ αυτών. Σε άλλη περίπτωση που ανατεθεί αποστολή σε μια μονάδα μπορεί αυτή την εκτελεί και οι υπόλοιπες να την υποστηρίζουν.
- Βέλτιστος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Τέσσερις μονάδες ενώνουν τις γνώσεις τους, ενώνουν την εμπειρία τους. Κατακόρυφα κατ’ αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται το επίπεδο της εκπαίδευσης άρα και της αποτελεσματικότητας την ώρα της μάχης. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τους αναπροσαρμόζεται αφού πλέον ο αρχιστράτηγος των επιχειρήσεων μέσα από μια δεξαμενή εκλεκτών μονάδων και στελεχών κατ’ επέκταση επιλέγει τους καταλληλότερους. Επιπροσθέτως, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τροποποιείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τον ρόλο των ειδικών δυνάμεων αφού μέσα από μεθοδική εκπαίδευση διαπιστώνονται τυχόν ατέλειες.
- Επαύξησης της δυνατότητας χρήσης τους ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πλέον και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τον κρυφό άσσο που θα ήθελε για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας στα καυτά μέτωπα κατά της τρομοκρατίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στις αποστολές κατά της διεθνούς τρομοκρατίας όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πολωνία ή η Ολλανδία. Και αυτό γιατί έχουμε να κερδίσουμε πολλά; Και αυτά είναι τα διεθνή ανταλλάγματα, η εμπειρία, τα διδάγματα και κατ’ επέκταση η βελτίωση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας των μονάδων. Σκεφθείτε πόσο ωφέλιμο θα ήταν για την χώρα μας δεδομένου του διεθνούς ναυτιλιακού κύρους να αναλάμβανε μια αποστολή καταστολής της πειρατείας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ εναντίων των Σομαλών πειρατών. Είναι επιτακτική η ανάγκη η Ελλάδα να σηκώσει την σημαία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε θέματα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και ειδικά σε περιοχές εγγύς της πατρίδας μας. Η ΔΔΕΕ θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ώστε να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/5575-oi-ellinikes-dynameis-eidikon-epixeiriseon-vinteo-afieroma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου