Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ζ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών: Εξελίξεις και προοπτικές - Αποκλειστικό Φωτορεπορτάζ


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει θέσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επιφυλακή. 

Αιχμή του δόρατος είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων το σύνολο των οποίων είναι σε συνεχή ετοιμότητα. Η συγκρότηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ικανή δύναμη της οποίας το κύριο στοιχείο είναι ταχεία αντίδραση και η τακτική ευελιξία. Κομμάτι της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων είναι οι δύο καλύτερες μονάδες του Ε.Σ και ειδικότερα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών καθώς και η Ζ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών. Αμφότερες μονάδες πλήρως επαγγελματικές, τα στελέχη των οποίων διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από σχολεία και εκπαιδεύσεις τόσο σε εθνικό όσο και νατοϊκό επίπεδο.

Η Ζ ΜΑΚ συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την κρίση των Ιμίων. Εξ ολοκλήρου μονάδα πλήρως επαγγελματική με υψηλή επάνδρωση, το προσωπικό της οποίας επιλέγεται με αυστηρά στάνταρ μέσα από διαρκή αξιολόγηση. Η Ζ ΜΑΚ προσφέρει πλήθος στρατηγικών επιλογών στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Κύριο χαρακτηριστικό της μονάδας είναι η ταχεία αντίδραση και η ανάληψη αποστολών ειδικών επιχειρήσεων και ανορθοδόξου πολέμου. Το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την συγκρότηση της μονάδας η Ζ ΜΑΚ είχε ως βασική αποστολή την ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονήσων στο αρχιπελαγικό περιβάλλον του Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια η Ζ ΜΑΚ εκπαιδεύεται σε πλήθος αντικειμένων ικανή να αποτελέσει μια ισχυρή και ταχυκίνητη δύναμη ειδικών επιχειρήσεων σε αμφίβιο περιβάλλον. H Ζ ΜΑΚ πραγματοποιεί πλήθος συνεκπαιδεύσεων με τις υπόλοιπες Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών που εδρεόυν στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών σε αντικείμενα αγνωρίσεων ακτών αποβάσεων και συλλογής πληροφοριών πεδίου μάχης. Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως από τη γέννεση της Μονάδας διαρκώς εμπλουτίζεται και ενισχύεται και δεν περιορίζεται μόνον στο τυπικό σκέλος της ανακατάληψης βραχονησίδας. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αποστολών ειδικών επιχειρήσεων λειτουργώντας ως ένα πολυεργαλείο στην υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ. Τέλος, η Ζ ΜΑΚ δεν περιορίζεται σε αυτόνομη δράση αλλά επιχειρεί από κοινού με τις υπόλοιπες ελληνικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όπως το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31 ΜΕΕΔ. 

Τα ατομικά υλικά του προσωπικού της Ζ ΜΑΚ διαρκώς αναβαθμίζονται με νέες προσθήκες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η υλικοτεχνική υποδομή της Ζ ΜΑΚ έχει αναβαθμιστεί κατακόρυφα τα τελευταία έτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πλέον σύγχρονα ατομικά υλικά που χρησιμοποιούν τα στελέχη της όπως είναι τα κράνη Hi Cut, οι φορείς κεραμικών πλακών (carrier plates), οι στολές μάχης Multicam. Η Μονάδα διατηρεί 100% ικανότητα ανάληψης νυχτερινής δράσης αφού πολύ πρόσφατα έχουν αποκτηθεί θερμικά σκοπευτικά και υπέρυθρα κυάλια εκτός των αρχικών ηλεκτροοπτικών Night Vision Googles με τις διόπτρες ΑΝ/PVS 7 και ΑΝ/PVS 14. Επιπροσθέτως, η Ζ ΜΑΚ έχει εφοδιαστεί με υποβρύχια σκούτερ ικανά να υποβρυχίως σε μεγάλες αποστάσεις ώστε οι βατραχάνθρωποι της μονάδας να πλησιάζουν τις ακτές πλήρως αθόρυβα και αθέατα. 

Τον φορητό οπλισμό αποτελούν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης τυφέκια Μ16Α2/ Α3 και Μ4Α1 (με εκτοξευτή βομβίδων Μ203) διαμετρήματος 5,56 χλστ διαφόρων παραλλαγών πολλά εκ των οποίων διαθέτουν διόπτρες ACOG, σιγαστήρες και νυχτερινά σκοπευτικά. Το οπλοστάσιο συμπληρώνεται από υποπολυβόλα MP5 SD3 με καταδείκτη λέιζερ και σιγαστήρες, τυφέκια ειδικών εφαρμογών Μ82Α1 εφοδιασμένα με διόπτρες Swarovski 10x42, πιστόλια Glock 17, πολυβόλα MAG και ΜΙΝΙΜΙ, διόπτρες ΑΝ/PVS 7 και AN/PVS 14 καθώς και διόπτρες ΟΝΥΠΑΣ της ΕΑΒ. Τα αντιαρματικά όπλα είναι κυρίως τύπου RPG-18 και STRIM.

Τα στελέχη διαθέτουν σύγχρονες εξαρτύσεις και plate carrierσ. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν συστήματα GPS/PPS (Global Positioning System/Precision Positioning Service) Rockwell PLGR+ 96, καταδείκτες λείζερ για τα όπλα AM/PAQ-4C και καταδείκτες κατάυγασης λέιζερ στόχων για την αεροπορία GLTD II της αμερικανικής Litton Laser Systems που πρωτοπαραγγέλθηκαν το 1999 με επιπλέον αγορές μετά το 2000. Οι τελευταίοι, με βάρος 5,5 κιλά χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση βομβών LGB, πυραύλων Hellfire ή ακόμα και βλημάτων πυροβολικού. Το σύστημα μπορεί να εκτελέσει κατάδειξη στόχου 2,3x2,3 μέτρων από απόσταση 10.000 μέτρων, ενώ η ικανότητα αποστασιομέτρησης κυμαίνεται από 200 έως και 20.000 μέτρα. Τον αμερικανικό εξοπλισμό του είδους συμπληρώνουν καταδείκτες λέιζερ PLLD της Elbit με παρεμφερείς επιδόσεις, αν και τα ισραηλινά συστήματα έχουν μεγαλύτερους χρόνους λειτουργίας αλλά και αυξημένο βάρος (8 κιλά).















ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/5590-z-moira-amfivion-katadromon-ekselikseis-kai-prooptikes-apokleistiko-fotoreportaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου