Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ιρακινό τηλεχειριζόμενο όχημα στις μάχες κατά του Ντά’ες στη Μοσούλη

«Al Robot» είναι το όνομα ενός οπλισμένου τηλεχειριζόμενου μη επανδρωμένου οχήματος που άρχισε να χρησιμοποιείται από τη «Λαϊκή Μονάδα Κινητοποίησης» (PMU) στο Ιράκ την 1η Νοεμβρίου, στις επιχειρήσεις κατά του Ντα’ες στη Μοσούλη.
Εκπρόσωπος της PMU δήλωσε στο Motherboard πως η χρήση του ήταν επιτυχής, με το όχημα να αποδίδει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Το μη επανδρωμένο όχημα έχει σχεδιαστεί από δύο αδελφούς στη Βαγδάτη και διαθέτει ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 12,7 χιλιοστών με θερμική όραση, καθώς και ρωσικής προέλευσης ρουκέτες των 70 χιλιοστών.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της PMU, το όχημα αυτό χρησιμοποιείται για νυχτερινές αποστολές «κυνηγιού», αποστολές μάχης κατά τη διάρκεια της ημέρας και υποστήριξη στρατευμάτων, εάν την χρειάζονται. Στις αποστολές «κυνηγιού» αξιοποιείται η κάμερα θερμικής όρασης για τον εντοπισμό στόχων τη νύχτα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να δοθούν σε ελεύθερους σκοπευτές ή στην κεντρική διοίκηση για αεροπορικά πλήγματα.
Σύμφωνα με βίντεο της The Baghdad Post, το πυροβόλο μπορεί να λάβει γωνία 45 μοιρών και έχει δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών. Το όχημα χειρίζονται δύο άτομα: Ένας πυροβολητής και ένας οδηγός. Οι ρουκέτες του, σύμφωνα με την PMU, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση μέχρι και τριών χιλιομέτρων, ενώ στα σχέδια για το μέλλον περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση αντιαρματικών πυραύλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense One, το όχημα διαθέτει τέσσερις κάμερες και ελέγχεται από laptop και radio link από απόσταση ενός χιλιομέτρου. Όπως έχει αναφερθεί, το ρομπότ είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην έκθεση όπλων IQDEX στη Βαγδάτη νωρίτερα μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με το Defense One, το Al Robot ίσως να μην είναι το πρώτο ρομπότ εδάφους που χρησιμοποιείται κατά του Ντά’ες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως τον Δεκέμβριο ο συριακός στρατός είχε χρησιμοποιήσει ρωσικής κατασκευής ρομπότ στη Λατάκια. Σύμφωνα με εκείνες τις αναφορές, η χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων μαζί με drones βοήθησε στην εξόντωση 70 ανταρτών χωρίς απώλειες. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές αμφισβητούνται.

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/11/04/%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%8C%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου