Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Έξι συμβουλές μάχιμης ηγεσίας από έναν σκληρό Στρατηγό Πεζοναυτών

ΟΣτρατηγός Πεζοναυτών Ρει Σμιθ αναπτύσσει έξι πράγματα που πρέπει να έχεις στο νου σου για να είσαι ένας αποτελεσματικός μάχιμος ηγέτης.
Η ηγεσία είναι ο τύπος των πραγμάτων που μπορούν εύκολα να επισημανθούν όταν δεν υπάρχουν απ’ όταν είναι παρόντα, και πουθενά αλλού η απουσία της δεν είναι περισσότερο αισθητή από ότι στο πεδίο της μάχης, όπου χρειάζεται πιο πολύ.
Για τον Στρατηγό Πεζοναυτών Ρει “E-Tool” Σμίθ η ηγεσία υπό πυρά είναι κάτι που γνωρίζει και καταλαβαίνει πολύ καλά.
Ο εβδομηντάχρονος Σμιθ είναι ένας δοκιμασμένος και αποδεδειγμένος μάχιμος ηγέτης και ένας πολύ-παρασημοφορημένος Βετεράνος Πεζοναύτης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) με περισσότερα από 33 χρόνια υπηρεσίας στο ενεργητικό του. Είναι κάτοχος του Σταυρού Ναυτικού, δυο Μεταλλίων Ασημένιου Αστέρα, ενός Μεταλλίου Χάλκινου Αστέρα Ανδρείας και τριών Αριστείων Ανδρείας για τους τραυματισμούς που υπέστη στο πεδίο της μάχης.
Ο Σμίθ υπηρέτησε στο Βιετνάμ, Γρενάδα και Βηρυτό και ηγήθηκε ανδρών υπό πυρά και διοίκησε στρατιώτες σε κάθε επίπεδο.
Για τον Σμίθ, η μάχιμη ηγεσία δεν είναι ένα μυστήριο, και ως πρώην εκπαιδευτής στο Βασικό Σχολείο στο Κουάντικο της Βιρτζίνια γνωρίζει, επίσης, πως να ενσταλάξει στους υπόλοιπους τις ίδιες αρχές που τον καθοδηγούν.
Εδώ βρίσκονται τα έξι πράγματα που πρέπει να κάνεις για να είσαι ένας αποτελεσματικός μάχιμος ηγέτης.
Πρώτο, πρέπει να εδραιώσεις καθαρές γραμμές εμπιστοσύνης και επικοινωνίας ανάμεσα σε εσένα και τους υφιστάμενους σου.
Στην πραγματικότητα η συλλογιστική είναι αρκετά απλή: Τη στιγμή που αρχίζουν οι πυροβολισμοί και όλα γίνονται κόλαση, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσεις την αποστολή σου και την περάτωση της.
“Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό, το οποίο είναι πολύ αληθινό: Ότι όλα σχεδόν καταρρέουν με τον πρώτο πυροβολισμό και τα πράγματα πάνε κατά διαόλου”, εξηγεί ο Σμιθ. “Αν ο καθε ένας κατανοεί ποια είναι η πραγματική πρόθεση, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος, ο μεγαλύτερος σκοπός μιας συγκεκριμένης ενέργειας, όταν το σκ@το φτάσει στην κάλτσα, οι άνθρωποι μπορούν να καθοδηγηθούν από αυτό που πραγματικά προσπαθούν να πετύχουν αντί απλώς να κάνουν ακριβώς αυτό που τους έχουν πει στο σχέδιο”.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, αυτή η επικοινωνία και κατανόηση ανάμεσα στους ηγέτες και τους στρατιώτες τους είναι ζωτικής σημασίας στις αποστολές αντιμετώπισης εξεγέρσεων όπου οι απροσδιόριστες απειλές, οι κυμαινόμενες παράμετροι αποστολής και οι αδιευκρίνιστοι στόχοι και σημεία αναφοράς για την επιτυχία είναι οι διαταγές της ημέρας.
“Θα πως ότι όσο πιο νεφελώδες είναι το περιβάλλον τόσο πιο σημαντικό είναι ότι όλοι έως τον χαμηλότερο βαθμό του στρατιώτη κατανοούν τον μεγαλύτερο σκοπό κάθε ενέργειας, ώστε να καθοδηγηθούν όταν τα πράγματα γίνουν κόλαση”, εξηγεί ο Σμιθ.
Ουσιαστικά, πρέπει να αποδεχθείς το γεγονός ότι τίποτα δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο.
Αν αναρωτιέσαι γιατί, πρέπει να είναι σαφές: Είναι επειδή ο εχθρός σου έχει το κατοχυρωμένο συμφέρον να διασφαλίσει ότι όλα θα σου πάνε στραβά.
“Ένα από τα πράγματα που οι μη-Βετεράνοι δεν κατανοούν πλήρως σχετικά με τον πόλεμο είναι το προφανές… αντιμετωπίζεις έναν σκεπτόμενο, ενεργό, άνθρωπο στην απέναντι πλευρά”, είπε ο Σμιθ.
“Οι ενέργειες σου θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις τους. Δεν κάνουν πάντα αυτό που περιμένεις να κάνουν, και σε ένα περιβάλλον αντί-εξέγερσης, πιθανόν ποτέ να μην κάνουν αυτό που περιμένεις να κάνουν”.
Επόμενο, πρέπει να είσαι επιμορφωμένος στο αντικείμενο του πολέμου αλλά και αρκετά έξυπνος για να το εφαρμόσεις.
Δεν αρκεί να ξέρεις ότι πρέπει να αναλάβεις ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό σκοπό, εξηγεί ο Σμιθ, πρέπει να καταλαβαίνεις, ή τουλάχιστον να προβλέπεις, τι πρόκειται να συμβεί αφότου τον ολοκληρώσεις.
“Πίσω από κάθε ενεργεία βρίσκεται μια στοχευμένη συνέπεια, ένα επόμενο βήμα”, είπε ο Σμιθ. “Οπότε όταν τα πράγματα φτάσουν στο όριο, αν επικεντρωθείς στο πως πρόκειται να είναι το επόμενο βήμα τότε πράξε τις ενέργειες σου σε ακολουθία με αυτό το βήμα, αφότου το σχέδιο από το πρώτο βήμα έχει πάει κατά διαόλου”.
Τέταρτο, πρέπει να διαθέτεις σωματική και διανοητική αντοχή
Διάβασα ή άκουσα κάπου πριν από καιρό ότι το κουράγιο είναι η ικανότητα να συνεχίζεις να ενεργείς κανονικά ή περίπου κανονικά ακόμα και αν είσαι τρομοκρατημένος”, εξηγεί ο Σμίθ. “Πρέπει να διαθέτεις αρκετό ατομικό κουράγιο, εσωτερικό σθένος, ώστε να μην πανικοβληθείς ποτέ, ακόμα και σε μια κατάσταση πανικού, ώστε να διατηρείς τον αυτοέλεγχο σου”.
Ο Σμιθ εξηγεί πως δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα ηγηθείς έναντι των άλλων αν δεν μπορείς καν να ελέγξεις τον εαυτό σου.
“Δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι επειδή η κατάσταση είναι χάλια”, είπε ο Σμιθ.
Ποτέ μην απαιτείς από τους άνδρες σου κάτι που δεν θα έκανες εσύ
Καθώς οι ηγέτες εξελίσσονται στην κλίμακα της ιεραρχίας και απομακρύνονται από την πρώτη γραμμή ενέχει ο κίνδυνος αποσύνδεσης ανάμεσα στους ηγέτες και τους υφιστάμενους τους.
“Δεν θα έπρεπε να αλλάζουν, αλλά δυστυχώς νομίζω ότι αυτό συμβαίνει”, εξηγεί ο Σμιθ. “Όσο πιο μακριά πας από την πραγματική πίεση και τις εχθροπραξίες -τα τελευταία εκατό μέτρα- το πιο πιθανόν είναι να παραβλέπεις τις δυσκολίες που συνεπάγονται σε αυτά τα τελευταία 100 μέτρα”.
Για να μην συμβεί αυτό, ο Σμιθ εξηγεί ότι κάθε φορά που έδινε μια διαταγή διενεργούσε μια εσωτερική δοκιμασία. Θα σκεφτόταν την διαταγή μέσα στο μυαλό του και θα φανταζότανε ότι είναι ο τελευταίος άνδρας στην κλίμακα της διοικήσεως που θα την λάμβανε, είτε ήταν ο ομαδάρχης ή ο σκοπευτή, και θα σκεφτόταν τι θα έλεγε αν ήταν στην θέση αυτού του Πεζοναύτη.
Αν η απάντηση του ήταν “πρέπει να με δουλεύεις;”, τότε θα ξανασκεφτόταν την διαταγή.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες φόρες που δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποφύγεις τις σκληρές επιλογές
Οι πραγματικοί ηγέτες ηγούνται από την πρώτη γραμμή και μέρος αυτού του λόγου είναι ότι επιθυμούν να επιφορτιστούν τα ίδια βάρη που ζητούν να υπομείνουν οι άνδρες τους.
“Και εγώ είχα μια ή δύο φορές όπου έπρεπε να πω στους άνδρες μου να κάνουν πράγματα, αλλά θα ήθελα να τους πω, “Κοιτάξτε, η κατάσταση είναι σκ@τα, εύχομαι να μην έπρεπε να το κάνουμε, αλλά πρέπει, οπότε θα πάμε”, και σε αυτή την περίπτωση πας μαζί τους και ζεις με τα αποτελέσματα”, είπε ο Σμιθ. “Είμαι ένθερμος υποστηριχτής της ηγεσίας από την πρώτη γραμμή”.
Απόδοση/Μετάφραση από το taskandpurpose.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/11/14/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%AD%CE%BE%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου