Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Συρία: Κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου Mi-8

Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τους αντάρτες στην Συρία σκοτώνοντας τα πέντε άτομα που επενέβαιναν σε αυτό.
Το ελικόπτερο, που μετέφερε τρεις χειριστές και δυο αξιωματικούς, κατέπεσε στην επαρχία Ιντίλμπ στην βορειοδυτική Συρία κατά την επιστροφή του σε ρωσική αεροπορική βάση.
Έκτοτε προέκυψαν ανατριχιαστικές φωτογραφίες που δείχνουν αυτό που πιστεύεται ότι είναι η σωρός ενός Ρώσου πιλότου να σύρεται μέσα στην σκόνη και να φορτώνεται σε φορτηγό.
Η κατάρριψη περιβάλλεται από μυστήριο μετά από την εύρεση μέσα στα συντρίμμια ενός δελτίου ταυτότητας με τη φωτογραφία μιας ξανθιάς γυναίκας.
Ανατριχιαστικές φωτογραφίες δείχνουν αυτό που πιστεύεται οτι είναι η σωρός του πιλότου να σύρεται πάνω στο χώμα μετά την κατάρριψη του ελικοπτέρου.
Η φωτογραφία βρέθηκε κατά την ανάσυρση των προσωπικών ειδών των επιβαινόντων, συμπεριλαμβανόμενης μιας ρωσικής άδειας οδήγησης, διαβατήρια και ασφαλιστικές κάρτες, όπως επίσης και εικόνες Ορθόδοξων Αγίων.
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε οτι το ελικόπτερο επέστρεφε στην κύρια αεροπορική βάση στην δυτική επαρχία της Λαττάκειας μετά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χαλέπι.
Δυο ακτιβιστικές οργανώσεις -το Συριακό Παρατηρητήριο για Καταγραφή και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού με έδρα την Βρετανία- είπαν ότι οι αντάρτες κατέρριψαν το Mi-8.
“Ένα ρωσικό στρατιωτικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε από το έδαφος μετά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι”, ανέφερε το υπουργείο άμυνας με ανακοίνωση που παρατέθηκε από τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
“Τρία μέλη του πληρώματος και δύο αξιωματικοί … επενέβαιναν”.
Σε μια μεταγενέστερη ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκοφ πρόσθεσε:“Απ’οσο ξέρουμε από τις πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο Άμυνας, οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου έχουν σκοτωθεί, πεθάναν ηρωικά, καθως προσπαθούσαν να κατευθύνουν το ελικόπτερο μακρυά ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα στο έδαφος”.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την Συριακή αντιπολίτευση δείχνουν τα φλεγόμενα συντρίμμια όπου κατέληξε το ελικόπτερο τις πρώτες στιγμές μετά την συντριβή του.
Σε ένα βίντεο, εμφανίζεται δίπλα στα συντρίμμια ένα ατρακτίδιο ρουκετών. Ο κόσμος που βρίσκεται κοντά εμφανίζονται να λαμβάνουν φωτογραφίες με το κινητό τηλέφωνο τους αναφωνώντας “Αλάχου Ακμπαρ”, ή ο Θεός είναι μεγάλος στα Αραβικά.
Το ελικόπτερο φαίνεται να έχει διαλυθεί κατά την σύγκρουση. Σε ένα άλλο βίντεο, η ουρά του φαίνεται να βρίσκεται ξεχωριστά από την άτρακτο του ελικοπτέρου που φλέγεται.
Οι Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασσαντ στον πενταετή εμφύλιο της Συρίας.
Περίπου 25 μίλια βορειοανατολικά από την περιοχή της σύγκρουσης, ανταρτικές ομάδες πραγματοποιούν επίθεση για να διαρρήξουν την κυβερνητική πολιορκία στις περιοχές που κρατούνται από τους αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο έδαφος υποστηρίζονται από εντατικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.
Δεν υπήρξε άμεση διεκδίκηση της ευθύνης για το συμβάν του ελικοπτέρου. Στην επαρχία Ιντίλμπ υπάρχει μεγάλη παρουσία μαχητών του κλάδου της αλ Καιντα στη Συρία γνωστής και ως Μέτωπο Νούσρα και τους αντάρτες.
Η οργάνωση την προηγούμενή εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομα της και εγκαταλείπει τους δεσμούς της με την αλ Κάιντα σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την μελλοντική αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ και Ρωσία εναντίον των μαχητών της.
Η οργάνωση είναι τμήμα της συμμαχίας των τρομοκρατικών ομάδων που ονομάζονται Τζαις αλ Φατεχ, ή Στρατός της Κατάκτησης, η οποία έχει καταλάβει την περισσότερη Ιντίλμπ.
Τον Ιούλιο, δύο Ρωσοι ιπτάμενοι χειριστές σκοτώθηκαν στην κεντρική επαρχία της Χόμς όταν το Mi-25 ελικόπτερο της καταρρίφθηκε και από ό,τι δήλωσε το υπουργείο Άμυνας ήταν μαχητές του Ντά’ες.
Ένα επιθετικό ελικόπτερο Mi-28N κατέπεσε κοντά στην Χόμς τον Απρίλιο, σκοτώνοντας και τους δύο χειριστές, αλλά ο Ρωσικός Στρατός είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι δέχθηκε πυρά.
Ενα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 καταρρίφθηκε από την Τουρκία κατά μήκος των Συριακών συνόρων τον Νοέμβριο, και ένας από τους δύο πιλότους πυροβολήθηκε από το έδαφος και σκοτώθηκε μετά την εκτόξευση του.
Νωρίτερα την Δευτέρα, ένας Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αντέκρουσαν επίθεση από τρομοκράτες που πραγματοποιήθηκε για να διασπάσει την πολιορκία που επιβάλλεται στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στην πόλη του Χαλέπι.
Η εξέλιξη προέκυψε μια μέρα αφότου οι Σύροι αντάρτες εκτόξευσαν την επίθεση για να διασπάσουν την πολιορκία της κυβέρνησης στην ανατολική πόλη που κρατείται από τους αντάρτες.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υπολογίζει ότι περίπου 300000 άνθρωποι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στον τομέα των ανταρτών στο Χαλέπι, με φθίνουσα τροφή και ιατρικές προμήθειες.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι βασικές προμήθειες στο ανατολικό Χαλέπι θα τελειώσουν σε τρεις εβδομάδες.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είπαν την Δευτέρα ότι οι εντατικές μάχες είναι ακόμη σε εξέλιξη στο Χαλέπι. Αξιωματικός του Συριακού στρατού, ο οποίος μίλησε υπο καθεστώς ανωνυμίας σύμφωνα με τις διαταγές, δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.
Απόδοση/Μετάφραση απο το dailymail.co.uk για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/01/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85-mi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου