Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το Ρωσικό Ναυτικό παρήγγειλε πέντε κορβέτες “Καρακούρτ” για το Στόλο Μαύρης Θάλασσας

ΟΣτόλος Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να παραλάβει πακέτο πέντε νέων πολεμικών πλοίων Σχεδίου 22800 “Καρακούρτ” (Μαύρη Χήρα), κατηγοριοποιημένα ως “μικρές πυραυλάκατοι” και “μικρές κορβέτες”. Σχολιάζοντας τις προοπτικές για τα νέα πλοία, ο αμυντικός δημοσιογράφος Μπόρις Στεπνοφ υποστήριξε ότι τα νέα πλοία θα επιτρέψουν το Ναυτικό να μετατρέψει την Μαύρη Θάλασσα σε φρούριο.
Το ναυπηγείο Εργοστάσιο Ζελενοντόλσκ ανέλαβε ακόμα μια παραγγελία, αυτή τη φορά για πέντε μικρά πλοία πολλαπλών χρήσεων Σχεδίου 22800. Το νέας γενιάς πλοίο εκτοπίζει 800 τόνους, έχει μήκος 65 μέτρων, 10 μέτρα πλάτος και βύθισμα 4 μέτρων. Τα πλοία έχουν μεγίστη ταχύτητα 30 κόμβων, αυτονομία 2500 ναυτικών μιλίων και μπορούν κάθε φορά να μείνουν στην θάλασσα για περισσότερες από 15 ήμερες.
Από όλες τις ενδείξεις, τα νέα πλοία θα αναλάβουν υπηρεσία στο Στόλο Μαύρης Θάλασσας. Το πρώτο από αυτά πρόκειται να παραδοθεί στο Ναυτικό εντός του 2018, το τελευταίο μέσα στο 2021. Τα πλοία, εξοπλισμένα με τους πυραύλους κρουζ Καλιμπρ, έχουν σχεδιαστεί για να ενεργούν συμπληρωματικά στις πυραυλακάτους Σχεδίου 21631 Μπουγιάν-Μ (Καβγατζής), επίσης κατασκευασμένα από το Ζελενοντολσκ. Τα μετέπειτα πλοία, επίσης μια πρόσφατη εξέλιξη, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την Κασπία Θάλασσα και τον κάτω ρου του ποταμού Βόλγα.
Σχολιάζοντας την αμυντική παραγγελία σε άρθρο για τον ανεξάρτητο κόμβο ειδήσεων και αναλύσεων “PolitRussia”, ο αμυντικός σχολιαστής Μπορις Στεπνοφ υποστήριξε ότι εν συγκρίσει με την Μπουγιάν-Μ,“η Καρακούρτ είναι πιο αξιόπλοη και έχει αριθμό τεχνικών και τακτικών πλεονεκτημάτων”.
“Για παράδειγμα, για να προστατευθούν απο την εχθρική αεροπορική δύναμη, οι Μπουγιάν διαθέτουν πυροβόλο Ak-630M-2 των 30 χιλ., το οποίο επαρκεί μόνο για την χρήση σε ποταμούς και την Κασπία. Όμως οι επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις από την πατρίδα τους απαιτούν πιο ισχυρή προστασία. Τα Καρακούρτ είναι εξοπλισμένα με το Παντσιρ-Μ,” τη ναυτική έκδοση του συστήματος Παντσίρ-Σ1 που συνδυάζει πυραύλους επιφανείας-αερος και συστήματα αντιαεροπορικού πυροβολικού που κατασκευάζεται από το Γραφείο Σχεδιασμού Οργάνων ΚΒΠ.
Είναι γνωστό ότι το Καρακούρτ χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή 3S13, που επιτρέπει στο πλοίο να χρησιμοποιεί είτε τους αντιπλοϊκους πυραύλους Ονιξ ή τους πυραύλους πλεύσης Καλιμπρ-ΝΚ.

© topwar.ru – Περιοχή που καλύπτεται από τους πυραύλους κλάσης Καλιμπρ-ΝΚ έχοντας ως βάση τη μεγίστη εμβέλεια τους, ο κύκλος στα αριστερά υποδεικνύει την εμβέλεια από την Μαύρη Θάλασσα, ο κύκλος στα δεξιά την ίδια εμβέλεια των πλοίων από την Κασπία.
Επισημαίνοντας ότι οι πύραυλοι πλεύσης επί του πλοίου έχουν δραστικό βεληνεκές που καλύπτει αρκετή από την Ευρώπη και την περισσότερη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι ενώ “η ικανότητα να “Καλιμπραριστεί” ο εχθρός από απόσταση… είναι σίγουρα σημαντική, δεν είναι όμως αυτή η ακριβής λειτουργία των μικρών κορβετών. Η κλάση αυτών των πλοίων χρησιμοποιείται για συνοδείες και αποστολές περιπολιών, για αντιπλοϊκές επιχειρήσεις και την υπεράσπιση του εναέριου χώρου γύρω από τις ναυτικές βάσεις. Φυσικά, δεν είναι αντιτορπιλικά, αλλά για τακτικές επιχειρήσεις, είναι άριστα.”
Την ίδια στιγμή, η αρθρωτή σχεδίαση του πλοίου επιτρέπει την κατασκευή αρκετών διαφορών εκδόσεων.“Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στις εκδόσεις θα περιλαμβάνονται μια “μονάδα προσβολών”, ένα περιπολικό πλοίο και ένα αντιπλοϊκό μοντέλο. Η παραγγελία που συζητάμε προφανώς δεν θα έχει εφαρμογή στην αντιπλοϊκή διαμόρφωση, η οποία είναι εξαιρετική στις αποστολές περιπολίας, που είναι εξαιρετικά σημαντική στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Με ταχύτητα των 30 κόμβων, το Καρακούρτ είναι ένα ικανοποιητικά γρήγορο πλοίο, και θα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον εχθρό με την βοήθεια των μεσαίου βεληνεκούς αντιπλοϊκών πυραύλων Ονιξ P-800”.
Εν των μεταξύ, ο Στεπνοφ πρόσθεσε, “τα ναυτικά πυροβόλα των 100 χιλιοστών των πλοίων (πιθανόν να είναι το A-190 Μπουρεβέστνικ) έχουν εφαρμογές για οποιαδήποτε σύγκρουση στα θαλάσσια σύνορα, μπορούμε να ανακαλέσουμε το καθόλου ασήμαντο επίτευγμα των φρεγατών Μπεζαβετνι και SKR-6, οι οποίες το 1988 απώθησαν με επιτυχία το αμερικανικό καταδρομικό USS Γιορκταουν και το αντιτορπιλικό USS Καρον έξω από τα Σοβιετικά ύδατα, μετά την διείσδυση αυτών των πλοίων κατά 7 μιλιά εντός των χωρικών υδάτων μας”.
Βίντεο από το συμβάν μεταξύ των ρωσικών (τότε σοβιετικών) και αμερικάνικων πλοίων το 1988.


Το Καρακούρτ μπορεί να είναι μικρό, αλλά σίγουρα θα μπορεί να “δαγκώσει” ακόμα και πλοία μεγέθους καταδρομικού, υποστήριξε ο δημοσιογράφος.
“Την ίδια στιγμή, μικρές πυραυλακάτοι είναι κατάλληλες για την περιπολία ακριβείας λόγω του μικρού μεγέθους τουε, οι οποίες έχουν χαμηλό προφίλ και υψηλή ευελιξία. Επομένως, το Καρακούτ είναι αποτελεσματικό ταυτοχρόνως ως πλοίο περιπολίας και ως πλατφόρμα για τον Καλίμπρ, το οποίο δεν εμπίπτει σε κανέναν διεθνή περιορισμό σχετικά με το όριο του πυραυλικού οπλοστασίου”.
Τελικά, ο Στεπνοφ σημείωσε, “Η Ρωσία, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζει όπλα τα οποία είναι αρκετά υψηλής ποιότητας από τεχνικής απόψεως, αλλά επίσης πολύ πρακτικά από άποψη εφαρμογής τους”.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.Com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/08/%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου