Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ G3 ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ (PHOTOS)


Μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε ότι αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενου φορητού οπλισμού σε μονάδες της ΑΣΔΕΝ. 
Σε πρόσφατη επίσκεψη μας σε ακριτικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι μέρος του προσωπικού που υπηρετεί σε προκεχωρημένες θέσεις, έχει εφοδιαστεί με αναβαθμισμένο οπλισμό αλλά και ατομικά συστήματα επικοινωνιών, εξαρτήσεις και τακτικά γυαλιά και γάντια τύπου Nomex.
Σε ότι αφορά τον οπλισμό για τυφέκια G-3A4 των 7,62mm, τα δείγματα που «εθεάθησαν» σε μονάδα πρώτης γραμμής, διαθέτουν προσαρμοσμένο κοντάκιο FAB το οποίο προσφέρει αυξημένη εργονομία για ταχεία πρόσκτηση στόχου στην ευθεία σκόπευσης.
Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο 6061 T6 σε συνδυασμό με ενισχυμένα ανθρακονήματα. Η διάταξη αυτή αντικαθιστά το κλασικό κοντάκιο του G-3 επιτρέποντας μέγιστη ικανότητα σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια της βολής.
Παράλληλα παρέχει σημεία προσαρμογής αορτήρα νέου τύπου ο οποίος είναι απόλυτα εργονομικός για μεταφορά του όπλου σε στάση περιπόλου αντικαθιστώντας τον ξεπερασμένο και απολύτως μη χρηστικό τυποποιημένο αορτήρα που διαθέτουν εκ κατασκευής τα τυφέκια της H&K.
H βάση του κοντακίου είναι από ελαστικό πλαστικό, το οποίο προσφέρει ανετότερη προσαρμογή στον ώμο σε θέση σκόπευσης, απορρόφηση των επιπτώσεων του κραδασμού κατά τη βολή, ενώ η αντιολισθητική επιφάνεια αποτρέπει την ολίσθηση του σε βρεγμένες επιφάνειες. Το κοντάκι FAB διαθέτει επίσης χώρο αποθήκευσης για 2x μπαταρίες ΑΑ για αύξηση αυτονομίας σκοπευτικών βοηθημάτων τύπου Red Dot.
Παράλληλα στα αναβαθμισμένα τυφέκια H&K G-3A4 διακρίνεται συλλογή RIS με ράγεςPicatinny (MIL-STD-1913) στην οποία έχει προσαρμοστεί χειρολαβή σταθεροποίησης (grip) . Η χρήση της συμβάλει στην άνεση μεταφορά του τυφεκίου αλλά και την ταχύτητα μετάβασης σε θέση σκόπευσης από στάση περιπόλου.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια θα είναι ημιτελής, εφόσον το σύνολο δεν αποκτήσει παρελκόμενα όπως σκοπευτικά βοηθήματα τύπου Red Dot, διόπτρες, σκοπευτικά λέιζερ PEQ-4 και τακτικό φακό. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα της συλλογής RIS, η οποία υπάρχει ώστε να είναι εύκολη η ανάρτηση όλων των παρελκόμενων που αναβαθμίζουν την σκοπευτική διαδικασία και τελικά την ακρίβεια πυρών του μαχητή με την πρώτη βολή.
Πάντως η εμφάνιση αυτή φανερώνει την προσπάθεια που γίνεται από την ΑΣΔΕΝ, ώστε να γίνονται στοχευμένες ενισχύσεις σε υλικά και εξοπλισμό του προσωπικού που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή. Στόχος είναι οι εργονομικές λύσεις χαμηλού κόστους που συμβάλουν όμως καθοριστικά στην αύξηση της εργονομίας άρα και της μαχητικής ισχύος.
Ευχής έργον θα είναι η επέκταση των μέτρων αυτών το συντομότερο δυνατόν σε μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που υπηρετεί σε μονάδες Πεζικού καθώς η ενίσχυση του πεζού μαχητή, αποτελεί έναν κρίσιμο αλλά εντελώς παραμελημένο τομέα στον ΕΣ.
Οι ενδείξεις δείχνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά οι εξελίξεις θα πρέπει να επιταχυνθούν καθώς εν έτη 2017, ο βασικός οπλισμός παραμένει αμετάβλητος εδώ και δεκαετίες, ενώ μεγάλο μέρος των ατομικών υλικών θεωρείται εντελώς ξεπερασμένο, με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα.
Οι αναβαθμίσεις των τυφεκίων G-3 κρίνεται ως εξαιρετικά ορθή επιλογή για ενίσχυση μονάδων Πεζικού, με δεδομένο οτι είναι οικονομικά προσιτές, αξιοποιούν υπάρχον απόθεμα οπλισμού (που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες) ενώ διατηρείται το διαμέτρημα 7,62mm, το οποίο εξασφαλίζει ισχύ πυρός σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τυφέκια Μ-16Α2 και αραβίδες Μ-4.
Τα τελευταία παρέχουν μεν καλύτερο όγκο πυρός αλλά με μικρότερη ισχύ βολίδας και με ωφέλιμο βεληνεκές μέχρι τα 600 μέτρα, χρησιμοποιώντας γεμιστήρα 30 φυσιγγίων. Βεβαίως έχουν μικρότερο βάρος από τα G-3 αλλά είναι βελτιστοποιημένα για κάλυψη αναγκών μαχητή των Ειδικών Δυνάμεων.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/apoklistiko-dite-ta-anavathmismena-g3-tis-asden-photos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου