Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

MYA/ΛΣ: Η ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΗ ΚΑΙ ΑΘΕΑΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ


Μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις. Αυτοί που καλούνται να εκτελέσουν τις πλέον ριψοκίνδυνες αποστολές δεν δικαιούνται να έχουν δεύτερες σκέψεις.
Κάνουν απλώς τη δουλειά για την οποία εκπαιδεύτηκαν. Επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, διάσωση ομήρων, αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας σε θαλάσσιο περιβάλλον, εκτέλεση εξειδικευμένων καταδύσεων μεγάλου βάθους και νηοψίες.
Η τελευταία αποστολή είναι και από τις πιο επικίνδυνες καθώς μέρα η νύχτα οι βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ θα πρέπει να προσεγγίσουν αθέατοι το πλοίο – στόχο, προκειμένου να πετύχουν απόλυτο αιφνιδιασμό. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο όταν πρέπει να πλησιάσουν από ανοιχτή θάλασσα. Ακόμη όμως και αν το πετύχουν αυτό τους περιμένει η επόμενη μεγάλη δοκιμασία.
Πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη φάση της επιχείρησης καθώς οι βατραχάνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε εχθρικά πυρά από ψηλά που σε περίπτωση που αυτά εκδηλωθούν θα πρέπει να κατασταλούν άμεσα.
Είτε με πυρά από το φουσκωτό που μεταφέρει την Ομάδα ή από ελικόπτερο με βολή ελεύθερου σκοπευτή.
Το ρεσάλτο στο κατάστρωμα του καραβιού θα πρέπει να γίνει εξίσου γρήγορα και αθόρυβα. Εάν πρόκειται για πλοίο αναψυχής η αλιευτικό, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Εάν όμως πρόκειται για επιβατηγό ή εμπορικό πλοίο τύπου Container ship τα πράγματα δυσκολεύουν.
Σε περιπτώσεις μάλιστα δεξαμενόπλοιων που οι διαστάσεις είναι πραγματικά κολοσσιαίες, η αναρρίχηση μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση.
Πρωταρχικό μέσο αναρρίχησης είναι το «κοντάρι». Μια εύκαμπτη ράβδος η οποία κουμπώνει σε ειδική υποδοχή επί του σκάφους και αναπτύσσεται μέχρι το ύψος του καταστρώματος. Κάθε ένας βατραχάνθρωπος θα πρέπει να αναρριχηθεί με ιδιαίτερη προσοχή ενώ ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε δυνατός κυματισμός, μπορεί απρόσμενα να καταστήσει τη διαδικασία άκρως επικίνδυνη.
Η φωτογραφία είναι άκρως ενδεικτική της βιαιότητας των κυμάτων που μπορεί να συναντήσει ένα ταχύπλοο που πλέει στα απόνερα ενός μεγάλου πλοίου (με κύματα τα οποία στην κυριολεξία ανυψώνουν την πλώρη στον αέρα) απαιτώντας επιδέξιους ελιγμούς από το χειριστή της λέμβου!
Την ολοκλήρωση του ρεσάλτου, διαδέχεται η εκκαθάριση του καταστρώματος. Οι άνδρες με τις μαύρες στολές τύπου CWU-27/P-NOMEX απλώνονται σε κάθε γωνία και αφού το ασφαλίσουν συνεχίζουν στο εσωτερικό.
Όλα ανεξαιρέτως τα διαμερίσματα του πλοίου πρέπει να εκκαθαριστούν από εχθρικές απειλές, με τους βατραχανθρώπους να εκτελούν τακτικές CQB σε ένα «δύσκολο» περιβάλλον αφού ο κίνδυνος μπορεί να καραδοκεί πίσω από κάθε διάδρομο και κάθε πόρτα, επιβάλλοντας σωστές αντιδράσεις σε δέκατα του δευτερολέπτου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες επιχειρήσεις συναινετικής και μη συναινετικής νηοψίας πραγματοποιούνται κατά δεκάδες κάθε χρόνο από τη ΜΥΑ/ΛΣ, αποδίδοντας τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία στα στελέχη της Μονάδας.
Παράλληλα κρίσιμος είναι ο ρόλος της ΜΥΑ/ΛΣ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αναβαθμισμένης στρατηγικής απειλής (Trans Regional Threats) με την επιτήρηση διόδων ναυσιπλοΐας προς τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή της Μονάδας σε επιχειρήσεις για την διασφάλιση της ΑΟΖ και όλων των εγκαταστάσεων επί αυτής.
Η εμπλοκή σε αυτές τις επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο οριοθετείται από το πλαίσιο δικαιοδοσίας που αφορά τόσο την ξηρά όσο και τη θάλασσα σε περιοχές εντός χωρικών υδάτων αλλά και σε διεθνή ύδατα.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/myals-i-pio-ebiri-ke-atheati-idiki-monada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου