Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΗΡΩΑΣ ΠΙΛΟΤΟΣ BLACKHAWK ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΕ ΕΠΙ 5 ΩΡΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Με τον Αργυρό Σταυρό τιμήθηκε πρόσφατα πιλότος της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, για την γενναιότητα που επέδειξε στη μάχη όταν πετώντας το ελικόπτερο του, ένα MH-60L Direct Action Penetrator (DAP) τραυματίστηκε από εχθρικά πυρά, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει επιχείρηση της επίλεκτης Delta Force στη Συρία που πραγματοποιήθηκε το 2014.
Ο ίδιος χειριστής έλαβε για τον τραυματισμό του στην ίδια επιχείρηση και μετάλλιο “Πορφυρής Καρδιάς” (Purple Heart) ενώ η αποκάλυψη των τιμητικών διακρίσεων που έλαβε έγιναν ύστερα από ειδικό αίτημα μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ,με βάση τον νόμο περί ελεύθερης πληροφόρησης καθώς η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη.
Πρόκειται για τον Ανθυπασπιστή Michael Siler ο οποίος ήταν πιλότος σε ένα από τα δύο ειδικά τροποποιημένα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων, τα οποία εστάλησαν βαθιά μέσα στη Συρία σε απόρρητη νυχτερινή αποστολή υποστηρίζοντας Ομάδα του 1st Special Forces Operational Detachment-Delta.
Η απόρρητη επιχείρηση διήρκησε περισσότερες από 10 ώρες στις οποίες αναφέρεται ότι ο Siler σχεδίασε και εκτέλεσε άψογα τα καθήκοντα του, ακόμη και μετά τον τραυματισμό του από εχθρικά πυρά.

ΟΤΑΝ Η DELTA «ΜΠΗΚΕ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Το πράσινο φώς δόθηκε μετά από έγκριση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που εξουσιοδότησε την επίλεκτη Delta Force του αμερικανικού Στρατού να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία.
Στην επίμαχη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Ιουλίου 2014 οι καταδρομείς της Delta Force επιβιβάστηκαν στα MH-60L Direct Action Penetrator (DAP) του επίλεκτου 160 Συντάματος Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας Στρατού (160th Special Operations Aviation Regiment -Airborne).
Επρόκειτο ουσιαστικά για την επιχείρηση διάσωσης του αμερικανού δημοσιογράφου James Foley και άλλων ομήρων που κρατούσαν στη Συρία, ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS.
Τα ελικόπτερα πέταξαν υπό την κάλυψη του σκότους με τους πιλότους να χρησιμοποιούν Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης (ΔΝΟ) για να πετύχουν απόλυτο αιφνιδιασμό σε καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικά αντίξοες».
Όπως ανέφερε δημοσίευμα των New York Times, η συνδυασμένη επιχείρηση αφορούσε αριθμό ελικοπτέρων που μετέφεραν και άφησαν μεγάλο αριθμό καταδρομέων σε ένα διυληστήριο στα περίχωρα της Ράκκα, ενώ τα οπλισμένα DAP εκτελούσαν κύκλους παρέχοντας αεροπορική κάλυψη.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Ο Siler χτυπήθηκε στο δεξί του πόδι από επίγεια πυρά στην αρχική φάση της εφόδου αλλά αντί να πάρει (όπως θα ήταν αναμενόμενο) απόφαση να αποχωρήσει, επέλεξε να παραμείνει για υποστήριξη, πετώντας επί 5 συνεχείς ώρες μέχρι και το πέρας της αποστολής.
Ένας άλλος χειριστής Blackhawk που δέχτηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι να ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο συγκυβερνήτης από τη στιγμή που ο χτυπήθηκε Siler, καθώς τραύμα από βλήμα πυροβόλου όπλου είναι εξαιρετικά επώδυνο και δεν επιτρέπει ευχέρεια κινήσεων ενώ και η απώλεια αίματος είναι παράγοντας που συντελεί σε γρήγορη εξασθένηση και αδυναμία.
Κατά συνέπεια ο εν λόγω πιλότος συνέβαλε από εκεί και πέρα στην καθοδήγηση πυρών και τη ναυτιλία. Σε κάθε περίπτωση όμως παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολο να αντέξει κανείς σε αυτή τη θέση τραυματίας επί 5 ώρες.
Στο μεταξύ οι ομάδες της Delta κινήθηκαν προς το κτήριο που κρατούνταν οι όμηροι με επιλέον κάλυψη από UAV και μαχητικά αεροσκάφη και εισήλθαν σε αυτό για να ανακαλύψουν σύντομα ότι είχαν απομακρυνθεί ώρες νωρίτερα.
Οι καταδρομείς συνάντησαν ελάχιστη αντίσταση από μερικούς ισλαμιστές, τους οποίους εξουδετέρωσαν άμεσα αλλά η αποστολή απέτυχε να εκπληρώσει τον αντικειμενικό σκοπό της.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Όμως παρά το γεγονός ότι δεν διασώθηκαν αμερικανοί πολίτες που κρατούσε ως ομήρους ο ISIS, ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχτηκε δημόσια ότι αμερικανοί στρατιώτες έδρασαν σε συριακό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2012.
Εφόσον η περιοχή κρίθηκε ασφαλής, οι άνδρες της Delta συνέλλεξαν οποιοδήποτε στοιχείο μπορούσε να φανεί χρήσιμο για διερεύνση (σε επίπεδο εγκληματολογικής ανάλυσης) και σε λιγότερο από μια ώρα από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος, επιβιβάστηκαν και πάλι στα Blackhawk για να αναχώρησουν προς «μη προσδιοριζόμενη γειτονική χώρα».
Η απόρρητη αποστολή έγινε γνωστή στο κοινό ένα μήνα αργότερα στις 20 Αυγούστου 2014, μια μέρα αφότου ο ISIS δημοσιοποίησε βίντεο με την εκτέλεση του Foley δια αποκεφαλισμού από μασκοφόρο, ο οποίος αργότερα ταυτοποιήθηκε ως ο Mohammed Emwazi.
Πρόκειται για τον εκτελεστή του ISIS που εκτέλεσε αρκετούς αμερικανούς και βρετανούς ομήρους την περίοδο 2014-2015 και τελικά εξουδετερώθηκε σε επίθεση εξοπλισμένου UAV το Νοέμβριο του 2015.
Ο Siler, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπηρετεί στο 160 Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων SOAR στο Fort Campbell, του Kentucky.
Οι επιχειρήσεις αυτές σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάθε τέτοια περίπτωση, εκτός από την προφανή ανάδειξη του παραδείγματος προς μίμηση σε οτι αφορά τον επαγγελματισμό και το ψυχικό σθένος, αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό και συγκρίσεις με τα καθ΄ημάς όπου ανάλογη εμπειρία σε πραγματικές επιχειρήσεις δυστυχως δεν υπάρχει.
Συγκριτικά πάντως οι βασικές δυνατότητες σε αποστολές ανάκτησης προσωπικού (TRAP) υπάρχουν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία με προσωπικό που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση (31η ΜΕΕΔ/ΠΑ) αλλά χρήζουν σημαντικών βελτιώσεων σε επίπεδο αεροπορικών μέσων, επικοινωνιών και μη επανδρωμένων μέσων για επιτήρηση – υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/28135/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου