Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΚ: ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ


Όπως είχε αποκαλύψει το Think News, κατόπιν πρότασης του ΓΕΝ, θα υπάρξει αναθεώρηση των διαδικασιών και του υπολογισμού της μισθοδοσίας για τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.
Τα στελέχη της ΔΥΚ, έχοντας στο σύνολο τους ολοκληρώσει το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων και την Σχολή Αλεξιπτωτιστών δικαιούνται το λεγόμενο επίδομα βατραχανθρώπου και το επίδομα αλεξιπτωτιστή. Πέραν αυτών των επιδομάτων, μεγάλο μέρος του προσωπικού – κυρίως οι αρχαιότεροι – έχοντας ολοκληρώσει Σχολείο είτε τυποποιημένων είτε μη τυποποιημένων εκρηκτικών λαμβάνουν και το επίδομα του Πυροτεχνουργού. Συνεπώς τα στελέχη της ΔΥΚ λαμβάνουν έως και 3 επιδόματα.
Οι βατραχάνθρωποι του Π.Ν όμως δεν υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο στην ΔΥΚ. Μεγάλος αριθμός στελεχών υπηρετεί στα Επιτελεία (ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ) στον Στόλο, στο ΥΕΘΑ και στο εξωτερικό. Τα εν λόγω στελέχη που δεν δραστηριοποιούνται ούτε στις ΟΑΠ, αλλά ούτε σε οργανικές θέσεις στην ΔΥΚ, ΒΥΚ ή ΣΥΚ θα χάσουν το δικαίωμα να συντηρούνται και συνεπώς να λαμβάνουν τα ανωτέρω επιδόματα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΕΝ

Τα επιχειρήματα του ΓΕΝ για να στηρίξει αυτή την απόφαση είναι ότι σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας της πατρίδας που γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την διατήρηση του Στόλου σε επιχειρησιακό επίπεδο, να υπάρχουν στελέχη τα οποία να απασχολούνται σε γραφεία του Υπουργείου ή να βρίσκονται στο εξωτερικό λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα και παράλληλα να λαμβάνουν 3 επιχειρησιακά επιδόματα, τα αντικείμενα των οποίων δεν τα ασκούν στην παρούσα Υπηρεσία τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΩΝ

Από την άλλη πλευρά οι βατραχάνθρωποι έχουν βάσιμες ανησυχίες.
Πως θα γίνεται η επιλογή του προσωπικού που θα τοποθετείται από την ΔΥΚ σε άλλες υπηρεσίες στις οποίες δεν θα θεμελιώνεται δικαίωμα συντήρησης και επακόλουθα επιδόματος; Μέχρι τώρα για συγκεκριμένες υπηρεσίες εκτός της ΔΥΚ γινόταν μάχη. Από το 2018 που θα ισχύσουν οι περικοπές όμως δεν θα επιθυμεί κανείς να επανδρώσει τις θέσεις αυτές και συνεπώς δημιουργούνται σοβαρά διλήμματα για τον νέο Διοικητή. Με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ουσιαστικά για την περικοπή του μισθού των ανδρών του σε ποσοστό περίπου 50%; Σε μια τόσο κλειστή κοινωνία που δημιουργούνται συμπάθειες και αντιπάθειες, πόσο κακό θα κάνει στην συνοχή της μονάδας η δύναμη του Διοικητή να αποφασίζει για την οικονομική κατάσταση των Βατραχανθρώπων; Πόσο μάλλον όταν ο διοικητής της ΔΥΚ δεν είναι ΟΥΚαλλά έχει τελειώσει το αμερικάνικο σχολείο. 

ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Θεωρούμαι πως έχει έρθει η ώρα για την ριζική αλλαγή της σταδιοδρομίας των Αξιωματικών Υ/ΚΤ. Υπάρχουν στελέχη που δεν επιθυμούν να γίνουν Α.Σ., Α/ΓΕΝ ή Α/ΓΕΕΘΑ. Υπάρχουν στελέχη που δεν θέλουν να μετανιώνουν αιωνίως που ήταν καλύτεροι μαθητές και έγιναν μηχανικοί και όχι μάχιμοι. Υπάρχουν στελέχη που θέλουν να κάτσουν στις ΟΑΠ και βελτιωθούν. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στα στελέχη να παραμένουν ες αεί στην ΔΥΚ, εάν το επιθυμούν. Πέραν της προσωπικής θέλησης του καθενός υπάρχουν σοβαροί επιχειρησιακοί λόγοι. Άποψη μας είναι πως επίδομα πρέπει να παίρνει όποιο στέλεχος κινείται στο πλαίσιο της σταδιοδρομίας της ΔΥΚ, π.χ. ακόμα και εάν πηγαίνει για 6 μήνες στην Σχολή Πολέμου.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΔΥΚ

Η ΔΥΚ είναι εγκλωβισμένη στο όνομα που έκανε το 1996 στα Ίμια, το ΓΕΝ δεν θα το σχολιάσει ποτέ και το ελληνικό κοινό δεν έχει καμμία ανοχή, σε μια περίοδο που όλα πάνε στραβά για την πατρίδα, να ακούει κριτική για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΟΑΠ. Εμείς όμως έχουμε χρέος να σπάμε σιγά σιγά τα ταμπού, γιατί πιστεύουμε πως μόνο έτσι μπορεί να επέλθει η πρόοδος στην χώρα και όταν χρειαστεί να μην χαθούν όλα πολύ γρήγορα.
Είναι πραγματικότητα πως η ΔΥΚ είναι στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ. Το πρόβλημα δεν είναι οι εξοπλισμοί, ή η οικονομική κατάσταση της χώρας ή το αν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει με πρωτοβουλία του κ. Α/ΓΕΕΘΑ σοβαρά έργα σε πολλά επίπεδα για την Μονάδα.  Δεν θα προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες αλλά ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί η ΔΥΚ σκοτώνει τον ενθουσιασμό και τη όρεξη των στελεχών, τα οποία βγήκαν από το σχολείο με όνειρα και το μεγαλύτερο πύρωμα που μπορεί να σου προσφέρει η χώρα.
Η ΔΥΚ χρειάζεται ανασύσταση άμεσα, κάτι το οποίο ανακοίνωσε και ο ΥΕΘΑ στην συνέντευξη που έδωσε στο Think News πρόσφατα από το Φυλάκιο της Παναγιάς.
Καλή λευτεριά στα βατράχια που είναι, χωρίς την θέληση τους, στον Στόλο και στην πύλη.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/vatrachanthropi-tis-dyk-se-krisimo-simio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου