Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

G-36: ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 5,56MM (PHOTOS & VIDEOS)


H έλλειψη ενός προηγμένου τυφεκίου σε μια χώρα με παράδοση στον τομέα του φορητού οπλισμού δημιουργούσε κάθε άλλο παρά ικανοποίηση τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο με αποτέλεσμα το 1990 η H&K να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου των 5,56mm υπό το πλαίσιο του προγράμματος «Project 50”.
Ανάμεσα στις προδιαγραφές του νέου τυφεκίου συμπεριλαμβανόταν το μικρό βάρος και η συμβατική σχεδίασε που θα περιόριζε το ρίσκο του προγράμματος όσο και τη διαμόρφωση του τελικού κόστους ανά μονάδα.
Η γερμανική εταιρία εστίασε από νωρίς τις προσπάθειες τις σε ένα νέο τύπο με συμβατική σχεδίαση αποκλείοντας την ανερχόμενη τότε σχεδίαση “Bullpup” η οποία θεωρείτο ιδιαιτέρως πρωτοποριακή και είχε υιοθετηθεί από το Αυστριακό AUG της Steyr και από το βρετανικό SA-80/L-85A1 της Royal Ordnance.
Συνεπώς τo πλεονέκτημα της επιλογής συμβατικής σχεδίασης ως βάση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου τυφεκίου μάχης για το Γερμανικό Στρατό εξασφάλιζε πέρα των υπολοίπων ότι θα γινόταν πλήρης εκμετάλλευση της διαθέσιμης τεχνολογίας που διέθετε η Heckler & Koch. Επιπλέον ένα από πλέον σημαντικά στοιχεία των προδιαγραφών που στηρίχθηκε η σχεδίαση του νέου τυφεκίου, προέβλεπε ότι ο κορμός της βασικής έκδοσης θα αποτελούσε ουσιαστικά τη βάση για την ανάπτυξη μιας σειράς διαφορετικών μοντέλων με κοινά όμως χαρακτηριστικά για την κάλυψη διαφορετικών επιχειρησιακών απαιτήσεων.
Το νέο τυφέκιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Royal Ordnance ονομάστηκε HK-50 και στον διαγωνισμό του γερμανικού Στρατού που ακολούθησε το Μάιο του 1994, αναδείχτηκε νικητής έναντι του AUG της Steyr το οποίο μάλλον αξιολογήθηκε για τυπικούς παρά ουσιαστικούς λόγους.
Όπως ήταν φυσικό η επιλογή του μοντέλου της H&K ήταν σχεδόν εξασφαλισμένη από την αρχή και άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή 33.500 τυφεκίων. Επισήμως η κωδικοποίηση του νέου όπλου προσδιορίστηκε με την ονομασία G-36.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ

Μέχρι σήμερα το G-36 παράγεται τόσο στη βασική έκδοση τυφεκίου εφόδου, όσο και στην ελαφρύτερη έκδοση αραβίδας G-36K και G36C (compact, ή commando) με βραχύτερο μήκος κάνης και μικρότερο βάρος. Αντιθέτως τα σχέδια του Στρατού που περιλάμβαναν την ανάπτυξης μιας έκδοσης ελαφρού πολυβόλου με τον κωδικό MG-36, δεν οδήγησαν μέχρι σήμερα στην υιοθέτηση του σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί η αρχική απαίτηση για 2.100 ελαφρά πολυβόλα. 
Το τυφέκιο εφόδου G-36 στηρίζεται στην καθιερωμένη πλέον λειτουργία δια της μεθόδου των αερίων με περιστρεφόμενο κλείστρο το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά παράλληλα με εκτεταμένη χρήση συνθετικών υλικών.
Η χρήση μετάλλου περιορίζεται στο άνω συγκρότημα της κάνης, του κλείστρου και του επανατατικού ελατηρίου. Αντίθετα ο χειροφυλακτήρας είναι κατασκευασμένος από συνθετικά υλικά υψηλής αντοχής με οπές εξαερισμού στο άνω μέρος. Έχει πάντως διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια παρατεταμένων βολών σημειώνεται υπερθέρμανση που καθιστά δύσκολη τη συγκράτηση του όπλου. Ως αποτέλεσμα λόγο του μικρούς βάρους (3,4KG κενό) και της χρήσης των συγκεκριμένων υλικών δίνεται η αίσθηση του «πλαστικού όπλου»!
Η στιβαρή κατασκευή εξασφαλίζει ανθεκτικότητα σε σκληρή χρήση και καταπονήσεις από πτώση, ενώ το G-36 χαρακτηρίζεται από αντοχή σε περιβάλλον υγρασίας και λάσπης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από της Heckler & Koch τόσο στην εργονομία όσο και στην ευκολία συντήρησης του όπλου. Για το λόγο αυτό η διαδικασία αρμολόγησης είναι εξαιρετικά απλή και δεν απαιτούνται εργαλεία καθώς το όπλο συγκρατείται στα βασικά του μέρη από ειδικούς πύρους (cross pins) που αφαιρούνται χειροκίνητα.
Το σύστημα απορρίψεως καλύκων αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του G-36 καθώς βρίσκεται στην αριστερή πλευρά ενώ φράζει αυτομάτως όταν το κλείστρο βρίσκεται σε θέση οπλίσεως. Όταν κατά τη διάρκεια της βολής βληθεί και το τελευταίο φυσίγγιο τότε το κλείστρο μένει σε ανοιχτή θέση και τραβηγμένο πίσω, ώστε ο χρήστης να είναι σε θέση να το αντιληφθεί αμέσως οπτικά.
Επί του χειροφυλακτήρα βρίσκεται και το δίποδο σταθεροποίησης για βολή εκ του συστάδην το οποίο κουμπώνει σε ειδικές εσοχές. Αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των τυφεκίων των 7,62mm που φέρουν τυπικά ανάλογη διάταξη, το G-36,με δίποδο βάρους 210 γραμμαρίων διαφοροποιείται αφού προσφέρει ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο δεν κρίνεται ότι επηρεάζει συνολικά το βάρος του όπλου.
Επί του συγκροτήματος της κάνης βρίσκεται τοποθετημένη η διάταξη της χειρολαβής μεταφοράς η οποία περιλαμβάνει και το οπτικό σκοπευτικό. Πρόκειται για το πλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το τυφέκιο της Heckler & Koch από τον ανταγωνισμό καθώς η σκοπευτική διάταξη βρίσκεται ενσωματωμένη στη βάση της χειρολαβής και αποτελεί μόνιμο τμήμα του όπλου. Αναλόγως υπάρχουν οπτικές υποδιαιρέσεις για σκόπευση σε αποστάσεις των 400, 600 και 800μ.
Ακριβώς από πάνω η χρήση του σκοπευτικού τύπου ερυθρής ακίδας (Red Dot) που προβάλλεται στη βάση σταυρονήματος εξυπηρετεί την ταχεία πρόσκτηση στόχου ώστε η σκόπευση να είναι ακριβέστερη σε αποστάσεις μέχρι 200μ που είναι μηδενισμένο.
Μπορεί να ενεργοποιηθεί από ειδικό διακόπτη ενώ η ερυθρή κουκκίδα παρουσιάζει μεγάλη ευκρίνεια σε συνθήκες πλήρους φωτισμού ημέρας. Για τη τροφοδοσία του σκοπευτικού Red Dot χρησιμοποιείται συμβατική μπαταρία η οποία δεν διαθέτει την αυτονομία της μπαταρίας τριτίου που δεν υιοθετήθηκε λόγω περιορισμών από τη γερμανική νομοθεσία σε εφαρμογές με ραδιενεργά υλικά. Ένα σημείο που το γερμανικό τυφέκιο συγκεντρώνει κριτική εστιάζεται στην διάταξη των οπτικών σκοπευτικών τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι αποσυντονίζονται όταν το όπλο χτυπήσει με δύναμη στο έδαφος. 
Πάντως ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα τυφέκια G-36 των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενσωματωθεί οπτικό σκοπευτικό με δυνατότητα μεγένθυσης Χ3,5 ενώ στα εξαγωγικά μοντέλα προβλέπεται η τοποθέτηση απλού οπτικού σκοπευτικού Χ1,5 το οποίο παρ όλα αυτά κρίνεται ως απολύτως επαρκές.

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Σε κάθε περίπτωση το G-36 μπορεί να καλύψει τους πλέον απαιτητικούς χρήστες αφού εάν απαιτεί «κάτι παραπάνω», διατηρείται πάντα η ικανότητα προσαρμογής επιπλέον σκοπευτικών διατάξεων νυχτός και παρελκόμενων επί της χειρολαβής μεταφοράς αναλόγως των προτιμήσεων του και των επιχειρησιακών απαιτήσεων.
Με βάση το σκεπτικό που θέλει το G-36 να είναι «φιλικό» προς το χρήστη, η Heckler & Koch καινοτόμησε καθώς επέλεξε να τοποθετήσει το μοχλό οπλίσεως σε κεντρική θέση στο άνω τμήμα του κορμού του όπλου με δυνατότητα αμφιδέξιας κίνησης κατά το διαμήκη άξονα. Ο μοχλός είναι σχεδιασμένος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερή πλευρά και να παραμείνει αναλόγως της προτίμησης του χρήστη σε κεντρική θέση.
Οι καινοτομίες επεκτείνονται και στο σχεδιασμό του γεμιστήρα του G-36 o οποίος είναι κατασκευασμένος από ένα νέο ειδικού τύπου πλαστικό από διαφανές πολυμερές υλικό. Το χαρακτηριστικό κρίνεται ως ιδιαίτερα εργονομικό καθώς αποσκοπεί στην εύκολη και άμεση οπτική καταμέτρηση των φυσιγγίων που απομένουν για βολή.
Έτσι ο χρήστης διατηρεί τη δυνατότητα να εκτελεί ελεγχόμενες βολές ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αιφνίδιας εξάντλησης των πυρομαχικών σε κρίσιμη φάση της εμπλοκής με τον αντίπαλο.

ΓΕΜΙΣΤΗΡΕΣ

Συγκριτικά με το M-16A2 της Colt που έχει υιοθετηθεί από τις Ειδικές Δυνάμεις και επίλεκτες μονάδες του Στρατού Ξηράς (ΕΣ), οι γεμιστήρες που χρησιμοποιεί το G-36 είναι πιο «χοντροί» από τους αντίστοιχους του Μ-16 με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μεταφορική ικανότητα σε δύο γεμιστήρες ανά φυσιγγιοθήκη σε σύγκριση με τους 3 μεταλλικού τύπου.
Η υιοθέτηση πολυμερούς πλαστικού για τους γεμιστήρες με χωρητικότητα 30 φυσιγγίων των 5,56mm συμβάλει επίσης στη μείωση του βάρους του όπλου καθώς ζυγίζουν μονάχα 125 γραμμάρια κενοί και 480 πλήρεις.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ύπαρξη ειδικών υποδοχών σε μορφή «κλίπ» με τα οποία μπορεί να γίνει διασύνδεση τους ώστε να μπορούν να μεταφερθούν μέχρι 3 με συνολική ικανότητα μεταφοράς 90 φυσιγγίων. Σε αυτήν τη διαμόρφωση ο χρήστης έχει τη δυνατότητα σε συνθήκες μάχης να εκτελέσει ταχεία επαναγέμιση χωρίς να απαιτείται η περισσότερο χρονοβόρος διαδικασία ανάληψης γεμιστήρα από τη φυσιγγιοθήκη. Το μειονέκτημα έγκειται στην αύξηση του βάρους του τυφεκίου οπότε και η συνηθέστερη τακτική διαμόρφωση σε τέτοιες συνθήκες είναι η μεταφορά 2 γεμιστήρων σε παράλληλη διάταξη.

ΑΝΑΣΤΟΛΕΑΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ

Ακριβώς πίσω από την υποδοχή του γεμιστήρα βρίσκεται ο αναστολέας ο οποίος χρησιμοποιείται για την απόρριψη κενού γεμιστήρα με πίεση προς τα εμπρός. 
Αντιστοίχως η τοποθέτηση γεμιστήρα πραγματοποιείται όπως στο τυφέκιο Μ-16/M-4 με οριζόντια φορά προς τα πάνω σε συνδυασμό με το κλασσικό «χτύπημα» στη βάση του προκειμένου ο τυφεκιοφόρος να βεβαιωθεί ότι έχει κουμπώσει σωστά.
Το συγκρότημα της σκανδάλης χαρακτηρίζεται από συμβατικό σχεδιασμό ενώ ακριβώς πάνω από την πιστολοειδή λαβή βρίσκεται ο αμφιδέξιος επιλογές πυρός. Αυτός διαθέτει τρεις θέσεις οι οποίες είναι για ασφάλεια, ημιαυτόματη βολή και πλήρως αυτόματη βολή.
Τέλος όλες οι εκδόσεις του G-36 διαθέτουν αναδιπλούμενο κοντάκι από δεξιά για περιορισμό του συνολικού μήκους, χωρίς να επηρεάζεται η απόρριψη καλύκων ενώ ο αορτήρας εφόδου διακρίνεται για την ευχέρεια μεταφοράς του όπλου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/g-36-germaniki-yperochi-se-diametrima-556mm-photos-videos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου