Σε βομβαρδισμό των θέσεων της ISIS με τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών προχώρησε η Ρωσία.
5 Tu-160, 6 Tu-95MS και 14 Tu-22M3 έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού κράτους με βλήματα κρουζ Kh-555, Κh-101 και βόμβες ελεύθερης πτώσης εξορμώντας από βάσεις, πιθανότατα στην περιοχή της Οσετίας και πετώντας εν συνεχεία πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.
Παράλληλα οι Ρώσοι φαίνεται ότι βομβάρδισαν και διυλιστήρια αλλά και βυτία μεταφοράς καυσίμων των τζιχαντιστών καταστρέφοντας, σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο άμυνας, πάνω 500 βυτία με σκοπό τόσο τη διακοπή του ανεφοδιασμού της ISIS με καύσιμα όσο και το παράνομο εμπόριο αυτών, το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες χρηματοδότησης της οργάνωσης.
Σε παρόμοιο κλίμα βέβαια κινούνται και οι Αμερικανοί οι οποίοι τη Δευτέρα κατέστρεψαν 116 βυτιοφόρα κοντά στο Ντειρ αλ-Ζούρ, μια περιοχή κοντά στην ανατολική Συρία όπου ελέγχεται από το Ισλαμικό κράτος. Οι Αμερικανοί πραγματοποιήσαν τις αεροπορικές επιδρομές με τέσσερα αεροσκάφη A-10 και δύο AC-130 gunship που έχουν ως βάση τους την Τουρκία, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-15 τα οποία εκτόξευσαν φυλλάδια περίπου μία ώρα πριν την επίθεση προειδοποιώντας τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα οχήματα τους, με σκοπό να μην προκληθούν απώλειες αμάχων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αμερικάνικη επιχείρηση προσβολής των κομβοί των βυτιοφόρων της ISIS ονομάστηκε Tidal Wave II, όνομα που προέρχεται από την επιχείρηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για την αντιμετώπιση της ναζιστικής Γερμανίας με την προσβολή της βιομηχανίας πετρελαίου στη Ρουμανία.
Οι δύο αποστολές φαίνεται να σχετίζονται καθώς Αμερικανική πηγή δήλωσε, πως η Μόσχα είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις προσβολές, γεγονός μεγάλης σημασίας, αν συνδυαστεί μάλιστα και με τις δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος μίλησε για συνεργασία κατά του ΙΚ με τους «Γάλλους συμμάχους μας» αλλά και την ενσωμάτωση του πυραυλοφόρου καταδρομικού "Moskva" στην ομάδα μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου που προσεγγίζει την Αν. Μεσόγειο, με σκοπό να αναληφθεί κοινή συμμαχική δράση κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού κράτους.
Όλα αυτά μετά και την ενημέρωση του Ρώσου προέδρου από τον επικεφαλή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας Aleksandr Bortnikov, η οποία ανέφερε την ’’έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού με εκρηκτική ύλη ενός περίπου κιλού’’ ως αιτία της συντριβής του A320 της Πτήσης 7K9268 στο Σινά, που χαρακτηρίζεται πλέον ως τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και τις κινήσεις τις Ρωσίας να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των χρεών της δεύτερης προς την πρώτη. Κινήσεις τις οποίες οι αναλυτές μεταφράζουν ως στροφή 180 μοιρών στη ρωσική πολιτική επί του θέματος, με σκοπό να μαλακώσει το κλίμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας μπροστά και στον κίνδυνο του Ισλαμικού εξτρεμισμού.
Τέλος, κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως τα προαναφερθέντα γεγονότα καθώς και η ενεργοποίηση από τη Γαλλία του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ε.Ε, οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Ράκκα αλλά και οι ενδείξεις ότι εναντίον της πρωτεύουσας του Ισλαμικού κράτους θα κινηθούν σύντομα και χερσαίες δυνάμεις, πιθανότατα υπό τις Κουρδικές δυνάμεις οι οποίες μετρούν συνεχώς νίκες, έχουν ήδη αναγκάσει τους τζιχαντιστές να διώχνουν τις οικογένειές τους από την πόλη αναμένοντας την τελική μάχη, καθώς ο συμβολικός χαρακτήρας που έχει αποκτήσει η Ράκκα ως ‘’πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους’’ θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για το’’χαλιφάτο’’ σε περίπτωση πτώσης της, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως θα εξαλείψει και την τρομοκρατική δράση της ISIS.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diethnis-asfaleia/2712-syria-xanei-synexos-edafos-i-isis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου