Ποικίλες αντιδράσεις φαίνεται να έχει δημιουργήσει στην Αργεντινή η προμήθεια των Ισραηλινών μαχητικών Kfir καθώς ο ταξίαρχος της αεροπορίας της Αργεντινής Μάριο Ρόκα αρνήθηκε να υπογράψει την προμήθεια των 14 μαχητικών από το Ισραήλ με την αιτιολογία ότι έξι από τα μαχητικά θα παραδίδονταν χωρίς ραντάρ και όλα θα παραδίδονταν χωρίς οπλικά συστήματα.
Η προμήθεια των αεροσκαφών ύψους 360 εκατ. δολαρίων αφορά την αγορά 14 μαχητικών, εκ των οποίων τα δύο είναι διθέσια εκπαιδευτικά, τη συντήρηση τους για πέντε χρόνια αφού η συντήρηση των 800 και των 1.600 ωρών, βάσει της συμφωνίας θα γίνεται στο Ισραήλ, καθώς και την υποχρέωση του Ισραήλ, βάσει της συμφωνίας, να προωθήσει στις διεθνείς αγορές το αργεντίνικο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Pampa.
Η παράδοση των αεροσκαφών θα λάμβανε χώρα σε χρονικό διάστημα 78 μηνών και βάση χρονοδιαγράμματος στο τέλος των πρώτων 18 μηνών θα έπρεπε να παραδοθούν τα πρώτα έξι μαχητικά ενώ η αποπληρωμή θα γινόταν με ετήσιες δόσεις μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 60 εκατ. δολαρίων την οποία και είχε υπογράψει από το Σεπτέμβριο η πρώην Πρόεδρος της χώρας.
Το Ισραηλινό μαχητικό επιλέχθηκε έναντι προσφορών για Αμερικανικά F-16, Κινέζικα μαχητικά και Ισπανικά Mirage F1ν, κυρίως για λόγους οικονομίας και τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με το Αργεντίνικο Υπουργείο Άμυνας.
Το αρχικά σχεδιασμένο για την Ισραηλινή Αεροπορία μαχητικό διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του αλλά με συνεχείς αναβαθμίσεις καταφέρνει να παραμένει σε ενεργό υπηρεσία με τρείς Πολεμικές Αεροπορίες ανά τον κόσμο, αυτές του Ισημερινού, της Κολομβίας και της Σρι Λάνκα.
Τα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Αργεντινή θα ήταν τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη καθώς θα έφεραν ραντάρ AESA, έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, πιστοποίηση για το ατρακτίδιο Litening II, ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα και ανοικτή αρχιτεκτονική για την προσθήκη νέων συστημάτων όποτε και αν κρινόταν απαραίτητο.
Τα προβλήματα στην προμήθεια των μαχητικών φαίνεται να άρχισαν πάντως με την απροθυμία του Ισραήλ να υπογράψει την συμφωνία που αφορούσε την προώθηση των Αργεντίνικης κατασκεύης εκπαιδευτικών αεροσκαφών Pampa.
Όπως σημείωσε ο ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του Κογκρέσου της Αργεντινής Χούλιο Μαρτίνεθ «Το Pampa III είναι ένα τεχνολογικό ψέμα της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ. Τοποθέτησε τα παιδιά του περιβάλλοντός της υπεύθυνα και η ανικανότητά τους είναι γνωστή. Για αυτό κατανοούμε απόλυτα την απροθυμία του Ισραήλ να υπογράψει την συμφωνία».
Πέρα όμως από τα ζητήματα γύρω από το Pampa η Αργεντίνικη ΠΑ φαίνεται να αντιδρά και στην έλλειψη προμήθειας οπλισμού για τα μαχητικά καθώς και στο ότι οι προγραμματισμένες συντηρήσεις δε θα γίνονται στην Αργεντινή όσο και στον εξοπλισμό του μαχητικού με τους Αμερικανικούς κινητήρες General Electric J79 για την πώληση των οποίων χρειάζεται Αμερικανική έγκριση.
Το φίδι από την τρύπα τώρα θα πρέπει να βγάλει η νέα κυβέρνηση της χώρας καθώς η Αεροπορία της Αργεντινής κινδυνεύει να μείνει μόνο με 30 Α4 και 1 C-130 σε πτητική κατάσταση.
ΠΗΓΗ
http://www.defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/2744-pagose-i-promitheia-ton-israilinon-kfir-apo-tin-argentini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου