Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η άσκηση Κύπρου - Ισραήλ


Πραγματοποιήθηκε την 05 Νοεμβρίου 2015 η κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015».

Η άσκηση διεξήχθη εντός του F.I.R Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, επιθετικά ελικόπτερα των Πολεμικών Αεροποριών Κύπρου – Ισραήλ, επίγειες δυνάμεις και δυνάμεις αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρακολούθησε την άσκηση από τη θέση χειριστού ελικοπτέρου τύπου ΜΙ-35, το οποίο επιχειρούσε στη περιοχή. Η άσκηση ήταν πολύ απαιτητική με αμφίδρομη εκπαίδευση τόσο για τις εναέριες, όσο και τις επίγειες δυνάμεις.

Tα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά από τις επιτυχείς συνεργασίες Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων που επιχειρούσαν για εξουδετέρωση μονάδων Αεράμυνας και Αρμάτων, όσο και για τις μονάδες Αεράμυνας με την αποκάλυψη, εγκλωβισμό και εξουδετέρωση των εναερίων μέσων. Τα διδάγματα που συνεχίζουν να εξάγονται, θα μελετηθούν ξεχωριστά, κατ’ αρχήν στο επίπεδο του ΓΕΕΦ και κατόπιν σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτή ήταν η δεύτερη διμερής άσκηση Κύπρου και Ισραήλ. Η πρώτη έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014, στην οποία και τότε F16 και F15 του Ισραήλ πραγματοποίησαν περίπου 40 εξόδους πετώντας εντός του FIR Λευκωσίας.

Οι ασκήσεις αυτές κινούνται στον άξονα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας και πραγματοποιούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος εκ μέρους του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και στον οποίο βασικοί συμμετέχοντες είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.


Στο πλαίσιο αυτό, κατ’ αρχήν είναι σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Αναστασιάδη να κληθούν εκατέρωθεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Επίσης, όπως κατέγραψε ήδη το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, αν και οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πάγωσαν» προς στιγμήν την εν λόγω πρωτοβουλία, το προσεχές ταξίδι του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να υπάρξει βολιδοσκόπηση για το πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Επί του θέματος υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός και με την Κομισιόν από την πλευρά της Λευκωσίας, με το ρεπορτάζ να καταγράφει τον ρόλο και τις προσπάθειες της Κύπρου στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας κατόπιν της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο.

Γεγονός που επίσης επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πρόσφατο συνέδριο του Economist που έλαβε χώρα στη Λευκωσία. Εκεί ο ομιλητής Gene Kornegay εκ μέρους της Noble τόνισε ότι η Κύπρος «είναι κρίσιμος γεωγραφικός προορισμός, που μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί στην επιτυχία της διαδικασίας διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Τον Ιανουάριο
Ετερος πόλος διαρκούς ανάπτυξης, συνεννόησης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός των τριμερών μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας. Οπως προκύπτει και από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις, αλλά και μέσω της πρόσφατης επίσκεψης του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη βούλησή τους για συνέχιση των τριμερών συναντήσεων.


Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο Ισραήλ, ενώ οι μέχρι στιγμής πληροφορίες προκρίνουν ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης τριμερούς τον προσεχή Ιανουάριο στη Λευκωσία.

Προκύπτει επίσης στη μεγαλύτερη εικόνα ότι τον Δεκέμβριο, και πιο συγκεκριμένα μετά την επιστροφή του Κύπριου προέδρου από το ταξίδι του στην Ουκρανία στις 9 του μήνα, θα υπάρξει τριμερής με την Αίγυπτο, ενώ διπλωματική πηγή τόνισε στην «Κ» πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν θέτουν προσκόμματα επί των προαναφερθέντων.

Στην εικόνα προστίθεται και η Ιορδανία, την οποία θα επισκεφθεί, όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά όπως είχε αφήσει να διαφανεί και ο κ. Νίκος Κοτζιάς στη Λευκωσία, υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και είναι πιθανή η δημιουργία νέας τριμερούς με Κύπρο και Ελλάδα.
ΠΗΓΗ

http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/2625-askisi-kyprou-israil-enopsei-trimeroys-me-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου