Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Προωθήθηκαν τα πρώτα οχήματα υποστήριξης στα νησιά


Μία ευχάριστη έκπληξη ανέμενε τους προσεκτικούς παρατηρητές των φωτογραφιών που αποδεσμεύτηκαν από το ΓΕΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητος των πενθήμερων βολών με όλα τα μέσα των μονάδων και υπομονάδων της 80ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) της Κω.

Αυτό, γιατί μεταξύ των συστημάτων που πραγματοποίησαν βολές ήταν και μία ελληνική «πατέντα» που υλοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο του ισχύοντος πλέον (στη μετά την υπογραφή των Μνημονίων εποχή) δόγματος «να βγάλουμε και από την μύγα ξύγκι».

Ο λόγος για την καθαρώς ελληνική πατέντα της χρησιμοποιήσεως του σκάφους ενός τεθωρακισμένου οχήματος μάχης BMP-1, ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής, από το πλήθος των παλαιών που ο Ελληνικός Στρατός είχε αποκτήσει στη δεκαετία του ’90 από τα αποθέματα του πρώην στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, που μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανίων η γερμανική κυβέρνηση δεν ήξερε τι να τα κάνει και τα μοίραζε σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ δωρεάν για να της αδειάσει ο χώρος, με τα επίσης ρωσικής προελεύσεως δίκανα πυροβόλα ZU-23 των 23 mm, ικανών τόσο για αντιαεροπορική βολή όσο και κατά επίγειων στόχων.


Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι δοκιμές ξεπεράστηκαν και ότι τα στρατιωτικά εργοστάσια, όπου γίνονται οι μετατροπές, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς, ώστε το «νέο» οπλικό σύστημα ΤΟΜΑ BMP1/με πυροβόλο ZU-23 νε προωθηθεί πλέον στις μονάδες των νησιών. Εκτιμάται ότι όταν το «εκ των ενόντων» αυτό πρόγραμμα του ΕΣ περατωθεί θα έχουν εφοδιαστεί οι μονάδες αναγνωρίσεως των νησιών και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο με περίπου 70-100 τέτοια συστήματα. Καθόλου άσχημα για τέτοιους χαλεπούς οικονομικώς καιρούς και με ελάχιστο κόστος.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/2691-proothithikan-ta-prota-oximata-ypostiriikss-sta-nisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου