Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Αποκλειστικό: Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του Λιμενικού Σώματος

Το Λ.Σ εν έτει 2016 καλείται να διαδραματίσει βαρυσήμαντο ρόλο, δεδομένων των απειλών και των συνθηκών που υφίστανται η χώρα μας. Οι ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι βέβαιο πως δεν θα αφορούν μόνον τις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της πατρίδας μας, αλλά και άλλες νευραλγικές υπηρεσίες όπως είναι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.).

Εξάλλου το τελευταίο, ήδη εδώ και 30 χρόνια, και μάλιστα μέχρι πρόσφατα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγει έναν συνεχή «ακήρυχτο» πόλεμο με αδίστακτους κακοποιούς και δουλεμπόρους, εγκάθετους πράκτορες της Άγκυρας και εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που κατακλύζουν διαρκώς την Ελλάδα. Επίσης, δεδομένης της άμεσης «οικοπεδοποίησης» της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και δυνητικά της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. οφείλει να είσαι σε θέση να εκτελεί και άλλες αποστολές όπως αυτή της προστασίας των εξεδρών άντλησης πετρελαίου και των λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής. Μάλιστα, δεδομένης της συνεχούς ενίσχυσης της τουρκικής Ακτοφυλακής που την καθιστά ένα «μικρό» Πολεμικό Ναυτικό, το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. πρέπει να αποκτήσει και αυτό νέα μέσα με τη σειρά του, ώστε να μην γίνει ο «ουραγός» στον συνολικό συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας. Τελευταία εξέλιξη στο Λ.Σ που ενισχύει κατακόρυφα τις δυνατότητες του Σώματος είναι η απόκτηση συνολικά έως και 10 νέων ταχυπλόων σκαφών.

Τα χρήματα για την προμήθεια των νέων πλωτών βρέθηκαν από τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν δύο αξιωματικοί του Λ.Σ με τον πρώτο να υπηρετεί στη ΜΥΑ και τον δεύτερο στη Δίωξη Ναρκωτικών του Α/Λ.Σ. Ο πρώτος στα πλαίσια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στην Αγγλία κατάφερε μέσα από ενδελεχή έρευνα και μελέτη να εντοπίσει διεθνή διαγωνισμό ιδιωτικής εταιρείας κολοσσού η οποία στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προκύρηξε διαγωνισμό για υπηρεσίες επιβολής νόμου. Το μεράκι και ο επαγγελματισμός των δύο αξιωματικών παρά τα όσα εμπόδια υπήρξαν από συναδέλφους τους, ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, έφεραν χθες τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το Λ.Σ κέρδισε τον διαγωνισμό και πλέον διεκδικήεί από 3 εως και 9 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων θα διατεθεί όπως προαναφέρθηκε για την κάλυψη αναγκών σε πλωτά μέσα.

Στοίχημα για όλους πρέπει να είναι το Λ.Σ να είναι μια πραγματική Ακτοφυλακή και όχι άλλη μια γραφειοκρατική υπηρεσία του δημοσίου. Το Λ.Σ επιτέλους, πρέπει να μεταμορφωθεί σε μια αληθινή ακτοφυλακή. Και για γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και κουλτούρα ασφάλειας σε συνδυασμό με νοοτροπία διεθνών προτύπων από τα ίδια του τα στελέχη. Ασφαλώς και όλα είναι θέμα πολιτικής πυγμής και αποφασιστικότητας. Όμως οι αλλαγές θα πρέπει να είναι θεμελειώδης: σε επίπεδο επιλογής προσωπικού, εκπαίδευσης, αξιολογήσεων, συντήρησης εκπαίδευσης, οργάνωσης, επιχειρησιακής φιλοσοφίας και δόγματος και φυσικά εξοπλιστικών προγραμμάτων και υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο στρατηγικός ρόλος του Λ.Σ θα καταφανεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή έτη με αφορμή την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και την έναρξη εξόρυξης των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου. Η περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση του δεν αποτελεί απλώς αδήριτη ανάγκη αλλά κρίσιμης σημασίας εθνική απαίτηση. Ανακεφαλαιώνοντας, θα επαναλάβουμε ότι το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για να συνειδητοποιήσουν οι αναγνώστες του defencenews το μέγεθος της διαπλοκής και της μισαλλοδοξίας, αξίζει να σημειωθεί πως Διοικητής Μονάδας διέταξε στέλεχος να μεταβεί στην Γραμματεία του Αρχηγείου Λ.Σ. και να αφαιρέσει εμπεριστατωμένη αναφορά Αξιωματικού Λ.Σ. σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης, παρόλο που το έγγραφο είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου. Για κακή τύχη του εν λόγω Διοικητή η απαρέσκεια για το πρόσωπο του είναι καθολική και ο Αξιωματικός ενημερώθηκε εγκαίρως από στελέχη της Μονάδας σχετικά με την πρόθεση του Διοικητή και προέβη έγκαιρα σε κατάλληλες ενέργειες ώστε να παραδοθεί η αναφορά όπως προβλεπόταν. Είναι συνεχής η διαμάχη μεταξύ της ‘μετριότητας’ από τη μία πλευρά και της ‘προσφοράς’ από την άλλη. Ευτυχώς, όπως διαφαίνεται τα τελευταία 3 χρόνια στην συγκεκριμένη Μονάδα, η ‘προσφορά’ έχει κατατροπώσει την ‘μετριότητα’ με σβηστές τις μηχανές.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/4827-apokleistiko-enisxysi-tis-ylikotexnikis-ypodomis-tou-limenikoy-somatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου