Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αποκλειστικό: Μόνιμη παρουσία Αμερικανών Seal στη χώρα μας και άσκηση ενώπιον του Αμερικανού Πρέσβη

Εντυπωσιακή άσκηση μεταξύ Αμερικανών Seal και Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε προχθες εντός των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά.

Πρόκειται για άσκηση αναφορικά με θέματα τεχνικών και διαδικασιών σε μάχη εκ του συστάδην (CQB, Close Quarters Combat). Στην άσκηση έλαβαν μέρος οι βατραχάνθρωπο της ΜΥΑ Λ.Σ, από πλευράς Π.Ν η ΔΥΚ και τέλος η Ζ ΜΑΚ και το ΕΤΑ. Όλες οι προηγούμενες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων βρίσκονται υπό την ομπρέλα της νεοσύστατης Δικλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί κλίμα διαρκούς και αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και αντίστοιχων Αμερικανικών. Στη ΜΥΑ Λ.Σ υπάρχει μόνιμη και καθημερινή παρουσία Αμερικανών βατραχανθρώπων της Seal Team 4. Αδιαμφισβήτητα, με πρωτοβουλία νεοτοποθετημένων αξιωματικών της ΜΥΑ ΛΣ το επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης έχει ανέβει κατακόρυφα ενώ η υλικοτεχνική υποδομή έχει δεχθεί κατακόρυφη αναβάθμιση απόρροια ευγενούς προσφοράς από επιχειρηματίες και εφοπλιστές. 

Στη προχθεσινή άσκηση παρευρέθηκε για πρώτη φορά ο νέος Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey R. Pyatt. Ο τελευταίος ήρθε στην Αθήνα από το Κίεβο, έχοντας διαχειριστεί την Ουκρανική Κρίση. Ο Geoffrey R. Pyatt είναι καλός γνώστης των θεμάτων αντιτρομοκρατίας καθώς οι παρεμβάσεις και οι ερωτήσεις του κατά τη διάρκεια της προχθεσινής άσκησης υπήρξαν καίριες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου ο Αμερικανός πρέσβης ρώτησε τους άνδρες της ΜΥΑ ΛΣ περί των διαφορών σε θέματα τεχνικών CQB μεταξύ μονάδων Law Enforcement και Military. Στην άσκηση παρευρέθηκε και ο Αρχηγός του Λ.Σ καθώς άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί του Αρχηγείου Λ.Σ. Τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί μεταξύ της ΜΥΑ Λ.Σ και των Αμερικανών Seal ενισχύονται διαρκώς αφού σφυρηλατούνται μέσα από εξαντλητικές ρεαλιστικές ασκήσεις καθώς και διενέργεια πραγματικών επιχειρήσεων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσφατα, όπως ανέφερε πρώτο το defencenews.gr κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα είχαν αναπτυχθεί ομάδες Αμερικανών Seal. Το αντίστοιχο άρθρο μπορείτε να βρείτε εδώ: http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/4713-omada-amerikanon-seal-gia-tin-prostasia-tou-barak-ompama

Η ΜΥΑ ΛΣ συνεχίζει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε θέματα αντιτρομοκρατίας πάντα σε συνεργασία με την ΕΚΑΜ της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται, πως τον Νοέμβριο του 2013 πέρασε τροπολογία με την οποία η ΜΥΑ δύναται να συμμετέχει σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή εξασφαλίζεται η πρόβλεψη της συμμετοχής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνεται η νομική κάλυψη στη Μονάδα για επιχειρήσεις που συμμετέχει και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η υπαγωγή της στο καινούργιο οργανόγραμμα του ΓΕΕΘΑ, που είχε δημιουργήσει τη «Δύναμη Δέλτα», το διακλαδικό Σώμα το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Α/ΓΕΕΘΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: 

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να εξηγήσω στη Βουλή το λόγο που επειγόμαστε για τη συγκεκριμένη τροπολογία και νομίζω ότι θα το καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι. Δεν κάνουμε καμία σημαντική αλλαγή. Απλώς προβλέπουμε δύο βασικά πράγματα στη λειτουργία της πιο εκλεκτής μονάδας που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος. Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, κάνει καθημερινά επιχειρήσεις και είναι μια Μονάδα για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος, ως Υπουργός Ναυτιλίας, να λέω και στη Βουλή ότι το Λιμενικό Σώμα έχει μια τέτοια υψηλού επιπέδου Μονάδα, που εκπαιδεύει σήμερα άλλες αντίστοιχες Μονάδες άλλων χωρών.

Τι δεν είχε, όμως, αυτή η Μονάδα από τον οργανισμό της, ο οποίος έρχεται από το 1991 και έχει τροποποιηθεί το 1995, δηλαδή, περίπου είκοσι χρόνια πριν; Δεν είχαν προβλεφθεί δύο πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Δεν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή της σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και δεν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή της και η υπαγωγή της στο καινούργιο οργανόγραμμα του ΓΕΕΘΑ που είχε δημιουργήσει τη «Δύναμη Δέλτα», αυτό το διακλαδικό Σώμα το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Α/ΓΕΕΘΑ. Θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία και να την εντάξουμε σε ρυθμίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Όμως, ορισμένα περιστατικά δεν μπορούν να περιμένουν και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη νομική κάλυψη που χρειάζονται για επιχειρήσεις τις οποίες μπορεί να κληθούν αύριο το πρωί να κάνουν. Δεν αλλάζουμε τίποτα στη διοίκηση και στην οργάνωση απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Είναι μόνο η επέκταση αυτής της εντολής και παρακαλώ τους συναδέλφους και τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία».

Κορυφαία πρόσφατη επιτυχία της ΜΥΑ ήταν η ενεργή συμμετοχή της στη καταδίωξη επί επτά μηνών των Αλβανών κακοποιών, δραπετών των φυλακών Τρικάλων τον Μάρτιο του 2014. Τότε κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημήτριου Μπαντιά και μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διατέθηκε ομάδα δέκα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Οι άντρες της μονάδας, κατάλληλα εκπαιδευμένοι και με τη χρήση προηγμένων μέσων, συνέδραμαν ουσιαστικά και υπό αντίξοες συνθήκες, από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και σήμερα στον εντοπισμό σεσημασμένων κακοποιών, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν θανάσιμα μετά από ένοπλη συμπλοκή που έλαβε χώρα στην ορεινή περιοχή Κόνισκας Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Η όλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και τελεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη."

Η ΜΥΑ Λ.Σ εξακολουθεί από τότε να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΑΜ πραγματοποιώντας κοινές επιχειρήσεις και εκπαίδευσεις. Μάλιστα, έχει αναφερθεί μέσα από το http://defencenews.gr/ πως η ΕΚΑΜ και η ΜΥΑ θα μπορούσαν να συγχωνευθούν σε μια κοινή μονάδα. 
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/4860-apokleistiko-monimi-parousia-amerikanon-seal-sti-xora-mas-kai-askisi-enopion-tou-amerikanoy-presvi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου