Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτη αποτίμηση των Tουρκικών απωλειών στη Συρία


Στις 24 Αυγούστου 2016, άρχισε η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία στα πλαίσια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη (Euphrates Shield).

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους μαχητές του ISIS και τον Τουρκικό Στρατό. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται και κλιμακώνονται, ενώ η αντίσταση που συναντούν τα τουρκικά στρατεύματα είναι σθεναρή και αδυσώπητη. Οι μάχες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Αλ Μπαπ, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειανατολικά από το Χαλέπι. Τον κύριο όγκο των επιχειρήσεων από πλευράς Τουρκικού Στρατού έχουν αναλάβει η 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του 3ου Σώματος Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη καθώς και η 16η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Diyarbakır του 7ου Σώματος Στρατού. Από πλευράς ειδικών δυνάμεων συμμετέχει η τουρκική 1η Ταξιαρχία Καταδρομών από την Καισάρια. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης. Οι αντάρτες του ISIS χρησιμοποιούν ως στρατηγείο το νοσοκομείο της πόλης.  Οι παρακάτω δύο εικόνες είναι αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διεξάγονται οι επιχειρήσεις. 


Στη παρακάτω εικόνα φαίνεται η αμυντική περίμετρος των μαχητών του ISIS. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι μαχητές του ISIS έχουν να επιδείξουν πλήθος αμυντικών θέσεων και κατάλληλης οργάνωσης και εκμετάλλευσης του εδάφους:


Από την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, στις 24 Αυγούστου 2016 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απολέσει 37 άνδρες ενώ το ISIS όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές έχει χάσει 1000 μαχητές, 4 άρματα μάχης και 97 οχήματα. Επιπλέον, έχουν βομβαρδιστεί 621 κτήρια ενώ έχουν βληθεί με αεροπορικές και χερσαίες προσβολές 21 στρατηγικά σημεία του ISIS όπως εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας. Από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, ο Τουρκικός Στρατός έχει χάσει συνολικά 10 σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 A4 της 1ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, 1 άρμα μάχης M-60 Sabra της 16ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και τέλος 3 ΤΟΜΑ και 1 όχημα τύπου KOBRA. 


Η πλειάδα των τουρκικών αρμάτων μάχης έχει βληθεί επιτυχώς από κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα TOW 2 και 9M113 Konkurs των μαχητών του ISIS καθώς και φορητά αντιαρματικά όπλα της Ρωσικής σειράς RPG. Οι αντάρτες του ISIS χρησιμοποιούν ανορθόδοξες τεχνικές παγιδεύοντας με IED και νάρκες διαβάσεις και νευραλγικά σημεία εισόδου της πόλης Αλ Μπαμπ. Ενδεικτικά παρατίθεται η παρακάτω φωτογραφία, πηγή της οποίας είναι το Warfare Worldwide: 

Οι μάχες πλησίον της πόλης Αλ Μπαμ έχουν καταδείξει την υψηλή επιχειρησιακή αξία των αντιαρματικών όπλων. Τα αντιαρματικά όπλα του ISIS έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά φονικά ακόμα και απέναντι σε σύγχρονα άρματα μάχης όπως είναι τα Leopard 2 A4. Στη παρακάτω φωτογραφία κατευθυνόμενο αντιαρματικό όπλο, τύπου 9M113 Konkurs των μαχητών του ISIS. 

Πάντως, πέραν της επικοινωνιακής ήττας, ο Τουρκικός Στρατός αναμένεται να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία επιτρέποντας του, να βελτιώσει εκπαίδευση, τακτικές και υλικοτεχνική υποδομή. Ειδικότερα, οι Τούρκοι αρματιστές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες ως προς την εύρεση και αντιμετώπιση των αντιαρματικών όπλων του ISIS καθώς και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά, την αποτυχία των Ισραηλινών στρατευμάτων, στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006 κατά της Χεζμπολάζ.

Οι Ισραηλινοί κατάφεραν μέσα από την ήττα τους και βγήκαν κερδισμένοι αφού οι πραγματικές επιχειρήσεις κατέδειξαν τις όποιες αστοχίες. Όμως τόσο τις επιχειρήσεις της Γάζας από τις 27/12 του 2008 έως τις 18/1 του 2009 αλλά και στην επιχείρηση Pillar of Defense από 14 έως 21 Νοεμβρίου του 2012 εμφανίστηκαν με εντελώς αναβαθμισμένη εκπαίδευση, δόγματα σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Μην ξεχνάμε, πως λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Αδιαμφισβήτητα, όμως το γόητρο του πανίσχυρου και αήττητου Τουρκικού Στρατού καταρρέει... Αυτό το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί είναι πως ενδεχομένως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν συνεχίσουν να γεύονται ήττες και αποτυχίες ίσως να αναζητήσουν αλλού (σε Αιγαίο ή Ανατολική Μεσόγειο) πιθανές επιτυχίες για τόνωση του ηθικού και λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη Τουρκία.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/4967-proti-apotimisi-ton-tourkikon-apoleion-sti-syria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου