Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Φονιάς πλοίων: Ο νέος πύραυλος ακριβείας του Ναυτικού των ΗΠΑ είναι μια σπουδαία υπόθεση

Tο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) δοκίμασε και αξιολόγησε το νέο εκτοξευόμενο από αεροσκάφος όπλο το οποίο σύντομα θα αναπτυχθεί ως ο νέος εκτοξευόμενος από αέρος καθοδηγούμενος πύραυλος ακριβείας που θα χρησιμοποιεί μια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων για να εντοπίσει και καταστρέψει κινούμενους στόχους που πλέουν στην θάλασσα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ναυτικού.
Ο διευθυντής Αεροπορικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού, υποναύαρχος Ντελγουλφ Μίλερ, ανακοίνωσε ότι το πρώτο όπλο, αέρος-εδάφους, του Ναυτικού με δυνατότητα δικτύωσης, το JSOW C-1, εισήλθε στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα, ή IOC.
“Ανακηρύχθηκε η IOC του JSOW C-1 προσθέτοντας περισσότερη φονικότητα και ακρίβεια στα ήδη πολύ ικανά φτερά μας που είναι σε εκστρατεία σε όλον τον κόσμο”, είπε ο Μίλερ.
Η νέα τεχνολογία θα προσδώσει στα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F/A-18 Super Hornet ένα σημαντικά ενισχυμένο φάκελο επίθεσης ενάντια σ’ ένα ευρύτερο φάσμα απειλών, όπως εχθρικά πλοία, μικρά σκάφη και υποβρύχια εν κινήσει.
Ονομαζόμενο ως AMG-154 “Όπλο Μακρού Πλήγματος”, η JSOW, η επιθετική βόμβα, κατασκευής Raytheon, χρησιμοποιεί τεχνολογία GPS, τεχνολογία καθοδήγησης μονάδας αδρανειακής μέτρησης και έναν ερευνητή υπέρυθρης παρατήρησης κατά την τελική φάση της πτήσης για να εντοπίσει και προσβάλλει τους εχθρικούς στόχους.
Ενώ ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο επίγειας προσβολής από ιπτάμενες πλατφόρμες όπως μαχητικά αεροσκάφη, η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στο όπλο να χρησιμοποιεί τη ζεύξη δεδομένων Link-16 για να εντοπίσει και καταστρέψει κινούμενους πλωτούς στόχους στη θάλασσα από αποστάσεις 70 μιλίων μακριά, δήλωσαν οι αξιωματικοί τού Ναυτικού στην ιστοσελίδα Scout Warrior.
«Η ικανότητα Κινούμενου Ναυτικού Στόχου του JSOW CQ δίνει τη δυνατότητα στο όπλο να πετάξει με μια δέσμη ενημερώσεων από την πλατφόρμα ελέγχου, στην συνέχεια να μεταβεί στη διαδικασία προσαρμογής/αναγνώρισης εικόνας που γίνεται από μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων με χαρακτηριστικά πλοίων αποθηκευμένα στο εσωτερικό του όπλου (η επιλογή της βάσης γίνεται κατά τον σχεδιασμό της αποστολής ή μέσα από το πιλοτήριο)”, είπε η εκπρόσωπος τύπου του Ναυτικού, ανθυποπλοίαρχος Αμπερ Λιν.
Η υφιστάμενη έκδοση, με την ονομασία JSOW C, βρίσκεται στο στάδιο αναβάθμισης για να συμπεριλάβει την έκδοση JSOW C-1.
Ο νέος JSOW C-1 συνδυάζει τις δοκιμασμένες δυνατότητες επίγειας προσβολής ακριβείας μακρού πλήγματος του JSOW C με τη νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία ζεύξης δεδομένων Link-16 για την εμπλοκή και κινούμενων στόχων.
Ο JSOW C1 είναι η μόνη έκδοση που βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής και είναι μια αναβάθμιση της ενιαίας έκδοσης JSOW C η οποία χρησιμοποιεί έναν εντοπιστή υπέρυθρης παρατήρησης με Αυτόματη Πρόσκτηση Στόχου για την καθοδήγηση μέσω τερματικού, πρόσθεσε.

Έχοντας, σχεδόν, ολοκληρώσει τον Επιχειρησιακό Έλεγχο, το JSOW C1, αναμένει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα ή IOC μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2016. Όταν το όπλο εισέλθει στην υπηρεσία, είναι πιθανόν, λίγο αργότερα, να αναπτυχθεί σε μαχητικά αεροσκάφη.
Ο JSOW C1 χρησιμοποιεί την ίδια παλαιού τύπου πολεμική κεφαλή της ενιαίας έκδοσης JSOW, ένα φονικό πακέτο της  βρετανικής σχεδίασης διπλής κεφαλής σε σειρά BROACH (δυνατότητα έκρηξης, διάτρησης, θρυμματισμού) για χρήση ενάντια στόχων σημείου, εξήγησε η Λιν.
Ο JSOW C-1, αν χρειαστεί, μπορεί να αλλάξει πορεία κατά την πτήση και να προσαρμοστεί σ’ενα μεταβαλλόμενο η ταχέως κινούμενο στόχο, πρόσθεσε η Λίν, η νέα έκδοση του JSOW C-1 έχει κάποιες ομοιότητες με τον προκάτοχο του, τον JSOW C, ο οποίος μπορεί να χτυπήσει μόνο στατικούς στόχους.
“Ως ένα από τα πρώτα όπλα που επιχειρούν σε δίκτυο, ο JSOW C-1 έχει τη δυνατότητα ζεύξης δεδομένων που επιτρέπει σε μια πλατφόρμα που ελέγχει ή στοχεύει να παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες στοχοποιήσης εν πτήσει. Οι εν λόγω “Ενημερώσεις Στοχοποίησης Εν Πτησει” διευκολύνονται μέσω της σύνδεσης Link-16 που επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αποστολής”, είπε η Λίν.
Η υφιστάμενη έκδοση του JSOW C, η οποία μπορεί να προγραμματιστεί από το πιλοτήριο, είναι σε θέση να εκτοξευθεί ενάντια ενός ευρέως φάσματος σταθερών στόχων, όπως τα εχθρικά κτίρια, οχυρά, αποθήκες, αεράμυνες, εξοπλισμό και θέσεις στρατοπέδευσης.
“Το όπλο (JSOW C) διαθέτει μια προ-προγραμματισμένη λειτουργία όπου χρησιμοποιείται ο σχεδιασμός αποστολής και τότε επίσης και μια άλλη λειτουργία στόχου ευκαιρίας όπου, αν το πλήρωμα ιπταμένων πρέπει να αλλάξει τους στόχους κατά την πτήση, ο πιλότος μπορεί να επιλέξει ενα νέο στόχο ή να ενσωματώσει την τοποθεσία ενός σχετικού τρίτου στόχου”, είπε σε συνέντευξη του στο Scout Warrior ο διευθυντής του Τομέα Αποστολής Κρούσης Ακριβείας Μακρού Πλήγματος της Raytheon, Ροι Τζεκινς.
Ο Τζεκινς πρόσθεσε ότι και οι δύο εκδόσεις του όπλου έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία εξουδετέρωσης ηλεκτρονικών αντιμέτρων, αντιμέτρων ραδιοσυχνοτήτων και τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την τροχιά τους ή την πρόσκρουση ανάλογα με τον στόχο. Για παράδειγμα, το όπλο μπορεί να ρυθμιστεί για να καταστρέψει ένα οχυρό ενισχυμένου σκυροδέματος, πρόσθεσε.
“Διαθέτει μια πολύ ισχυρή ικανότητα εξουδετέρωσης παρεμβολών του GPS και επίσης έχει πλοήγηση σημείου αναφοράς, που επιτρέπουν στον χειριστή να περιηγηθεί γύρω από μία απειλή. Επιπροσθέτως σε αυτό, μπορείς να επιλέξεις την κατεύθυνση και την γωνία της πρόσκρουσης. Για παράδειγμα, αν επρόκειτο να χτυπήσεις ένα ενισχυμένο άχυρο, θα ήθελες μια βαθύτερη διείσδυση”.
Ενώ πολλά από αυτά τα στοιχεία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα για συζήτηση, και οι δύο εκδόσεις JSOW έχουν κατασκευαστεί με αυτό που καλείται ως προηγμένη τεχνολογία “επιβίωσης” που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταρριφθούν, πρόσθεσε ο Τζεκινς.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο JSOW C1 μπορεί να εκτοξευτεί από αεροσκάφος F/A-18 Super Hornet όπως επίσης και την έκδοση αεροπλανοφόρου του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης, το F-35C.
Νέα ναυτική στρατηγική
Η ανάπτυξη του νέου όπλου JSOW C-1 είναι απόλυτα συνεπής με την ανερχόμενη στρατηγική “διαμοιρασμένης φονικότητας” του Ναυτικού των ΗΠΑ η οποία στοχεύει στον καλύτερο εξοπλισμό με επιθετικό και αμυντικό οπλοστάσιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των σχεδόν ομότιμων απειλών στην θάλασσα.
“Η δυνατότητα προσβολής ναυτικών κινούμενων στόχων συμπίπτει με την ‘διαμοιρασμένη φονικότητα’ του Ναυτικού. Αν κοιτάξετε στον σημερινό στόλο αεροσκαφών αεροπλανοφόρου, μπορείς να προσδώσεις την επιπρόσθετη επιθετική δυνατότητα που ο JSOW C-1 φέρνει στο ναυτικό περιβάλλον, όσον αφορά στην επίδραση του επιθετικού αντιπλοϊκού πολέμου” είπε ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του JSOW, Μαρκ Μποραπ.
Ο Μποραπ είπε επίσης, ότι πολλά πλοία στον στόλο του Ναυτικού θα μπορούσαν να είναι σε θέση να δεχθούν και ενσωματώσουν τον JSOW C-1 και σε άλλες πλατφόρμες σε όλον τον Κλάδο, μια πρωτοβουλία η οποία θα επεκτείνει το φάκελο επίθεσης του κλάδου και θα βοηθήσει στην καλύτερη “διανομή” της “φονικότητας” του.
Αυτό θα φέρει μια εντελώς νέα διάσταση στις ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις” πρόσθεσε ο Μποραπ.
Kris Osborn
Απόδοση/Μετάφραση από το nationalinterest.org για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/06/19/%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου