Ο Mike Pannone πρώην στέλεχος των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και διακεκριμένος σκοπευτής παρουσιάζει το νέο πιστόλι CZ P10-C 9mm.
Το πιστόλι CZ P10 C 9mm διαθέτει κάννη ψυχρής σφυρηλάτησης η οποία δίνει ακρίβεια και τεράστια αντοχή και μεταλλικά εργοστασιακά σκοπευτικά. Στα συν του όπλου η εξαιρετική ελαφριά σκανδάλη μικρής διαδρομής (μονής ενέργειας μόνο, βάρος πίεσης 4,5 λίβρες), η μεγάλη εργονομία, τα πλήρως αμφιδέξια χειριστήρια και βέβαια η γνωστή αξιοπιστία CZ!
Κατασκευασμένο για να αντέχει στις κακουχίες της στρατιωτικής χρήσης, ενισχυμένο με ίνες πολυμερούς πλαισίου και ανθεκτικό φινίρισμα νιτριδίου και με μεγάλο προφυλακτήρα της σκανδάλης που επιτρέπει την χρήση με γάντια στα χέρια.
Πανέμορφη και εντυπωσιακή η νέα καραμπίνα Fabarm Martial με στρατιωτικό πράσινο (Od green) Cerakote φινίρισμα! Αυτό δεν είναι μια καθαρά αισθητική λύση, καθώς το φινίρισμα Cerakote είναι πρώτα από όλα ένα εμπόδιο ενάντια σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες, ειδικότερα, είναι πολύ αποτελεσματικό στη προστασία των μεταλλικών μερών από την υγρασία.
Το νέο όπλο (όπως και άλλα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας) διαθέτει ψύκτρα γύρω από την κάνη για προστασία των χεριών του χρήστη από τη θερμότητα όταν πυροδοτούνται πολλά φυσίγγια. Επίσης, η νέα καραμπίνα διαθέτει ράγα για εγκατάσταση οπτικών σκοπευτικών, κοντάκι με πιστολοειδή λαβή και χαλινωτήριο κάννης για μείωση του λακτίσματος. Όπως φαίνεται αυτή είναι μια καραμπίνα που προορίζεται για σκληρή στρατιωτική και αστυνομική χρήση.
Με διαμέτρημα 12 Gauge και θαλάμη για φυσίγγια Magnum, η νέα καραμπίνα FABARM Martial Od green έχει χωρητικότητα 5 + 1 φυσίγγια. Πωλείται για 805 ευρώ στην Ιταλία. Η κάννη είναι 14 ίντσες σε μήκος, (36 εκατοστά) και επομένως δε θα τη δούμε ποτέ στη χώρα μας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η συνεκπαίδευση έντεκα (11) στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ. Αττικής και Θεσσαλονίκης) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (Ε.Α.Ο.) της Αστυνομίας Κύπρου.
Η εκπαίδευση διάρκειας έξι ημερών (18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017), πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.) στη Λευκωσία.
Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι συμμετέχοντες ήταν τα ακόλουθα:
Οργάνωση αστυνομικών επιχειρήσεων
Βολές με πιστόλι
Αντιμετώπιση αεροπειρατείας
Τακτικές διάνοιξης θυρών
Έρευνες κτιρίων
Τακτικές καταρριχήσεων – fastrope (από ελικόπτερο)
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής αναμνηστικών πτυχίων, τα οποία απένειμε ο Διοικητής της Μ.Μ.Α.Δ., Ανώτερος Αστυνόμος Πανίκος Αντωνίου.
Την αποστολή συνόδευε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας και στον βοηθό Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Δημήτριο Δημητρίου.
Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεκπαίδευση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες στα παραπάνω αντικείμενα, καθώς επίσης και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Ειδικών Μονάδων.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ Ε.Φ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ
Το Τμήμα Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ) της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) της Εθνικής Φρουράς παραμένει, δεκαεπτά χρόνια μετά τη συγκρότησή του, ένα μυστήριο για εχθρούς και φίλους. Αθόρυβα και μεθοδικά εκπαιδεύεται και ενεργεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε αποστολές μείζονος σημασίας και αποτελεί το μακρύ χέρι της ΕΦ σε εδάφη επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.
Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ένα μέρος των δυνατοτήτων του επίλεκτου αυτού τμήματος αφού η συγκρότηση, ο ειδικός εξοπλισμός, οι αποστολές αλλά και οι επιχειρησιακές του δυνατότητες παραμένουν αυστηρά διαβαθμισμένες. Η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ειδικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων ή πολεμικών συρράξεων και οι πολλαπλές επιπτώσεις που προκαλούν στην έκβαση των σύγχρονων συγκρούσεων, είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Άλλωστε η διατήρηση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλου όγκου τουρκικών δυνάμεων σε καθαρά επιθετική διάταξη και πλήρη πολεμική επάνδρωση, με δυνατότητα αιφνιδιαστικής έναρξης επιχειρήσεων σε διάστημα μερικών μόνον ωρών, και η παράλληλη ύπαρξη – εκτός του τουρκικού συντάγματος καταδρομών (από τρεις μοίρες καταδρομών) – ειδικού τμήματος Βordo Βereli της τουρκοκυπριακής Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας (Guvenlik Κuvvetleri Κomuntaligi) στα κατεχόμενα εδάφη, δεν μπορούσε να αφήσει την Εθνική Φρουρά αδιάφορη.
Η πρώτη ομάδα του Τμήματος Ειδικών Ομάδων συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1995 μετά από απόφαση του ΓΕΕΦ, που λήφθηκε τον Ιούνιο του ιδίου έτους, κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του Αντιστρατήγου Νικόλαου Βορβολάκου. Το ΤΕΟ είναι ανεξάρτητη υπομονάδα που υπάγεται επιχειρησιακά, μέσον του Δ/ΔΚΔ, στον Αρχηγό ΓΕΕΦ, και έχει την δυνατότητα να εκτελεί αποστολές σε ολόκληρη την χερσαία επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το προσωπικό του, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, αποτελείται από μόνιμα στελέχη –υπαξιωματικούς και ΕΠΥ– τα οποία υπηρετούν στο Τμήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία επιλογής είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σε ανάλογα ειδικά τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αξιολόγηση του προσωπικού που επιθυμεί να υπηρετήσει σε αυτό είναι ιδιαίτερα σχολαστική. Έκτος της επιτυχούς συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ειδικών σχολείων εκπαιδεύσεως (καταδρομών, αλεξιπτωτιστών, διαβίωσης-αιχμαλωσίας-διαφυγής, κοκ), απαιτείται η τριετής υπηρεσία σε ενεργές Μοίρες Καταδρομών, πριν γίνει αποδεκτή η αίτησή για τοποθέτηση στο ΤΕΟ. Μετά την εισδοχή στο Τμήμα το προσωπικό ακολουθεί υποχρεωτικά, ανάλογα με την επιχειρησιακή εξειδίκευση που λαμβάνει η κάθε ομάδα, διάφορα άλλα προκεχωρημένα σχολεία εκπαιδεύσεως όπως του Υποβρυχίου Καταστροφέα της ΜΥΚ, το σχολείο ελευθέρας πτώσεως, το σχολείο επιχειρησιακής ελευθέρας πτώσεως και άλλα εξειδικευμένα σχολεία.
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση του Τμήματος σε επιχειρησιακά αντικείμενα και τεχνικές ειδικών επιχειρήσεων είναι συνεχής και αδιάκοπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ συχνά, αναλόγως της καταστάσεως, το ΤΕΟ συμμετέχει σε διάφορες αποστολές. Κυρίαρχο στοιχείο στο ετήσιο πρόγραμμα του είναι οι συνεχείς αναγνωρίσεις που διεξάγει σε όλη τη χερσαία επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, από τα Κόκκινα μέχρι και τη Δερύνεια. Το Τμήμα έχει πολύ στενή συνεργασία με την ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού, την 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας, την ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσεως), τον ΕΑΟ (Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό) και την ΜΑΕ (Μοίρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων) της Αστυνομίας Κύπρου.
Κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με το ΕΤΑ, με κλιμάκιο Γάλλων Πεζοναυτών και συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης σε δύσβατες περιοχές της οροσειράς Τροόδους. Το έτος 2000 υπήρξε ορόσημο στην επιχειρησιακή εξέλιξη του Τμήματος μετά την ανανέωση του συμβατικού οπλισμού και των υλικών που διέθετε με ειδικό εξοπλισμό και την ολοκλήρωση της πολεμικής του συγκρότησης. Έκτος της προμήθειας σύγχρονου φορητού οπλισμού της σειράς υποπολυβόλων τύπου FΝ Ρ90 και πιστολιών FΝ FiveSeven διαμετρήματος 5.7χλσ., το ΤΕΟ, κατά τα επόμενα χρόνια, προμηθεύτηκε εξειδικευμένα υλικά υψηλής ποιότητας· από το επίπεδο της ένδυσης-υπόδησης, των εξαρτήσεων και της διαβίωσης μέχρι το επίπεδο του ειδικού εξοπλισμού, των επιχειρησιακών παρελκομένων οπλισμού, των υπερσύγχρονων μέσων επικοινωνιών και υλικών απόρρητης φύσης.
TAMΣ «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1
TAMΣ «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1»: Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τη Διοίκηση Καταδρομών διευθετήθηκε η παρακολούθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του ειδικού τμήματος, αφού μεγάλο μέρος των τακτικών και των μέσων που χρησιμοποιεί είναι διαβαθμισμένα. Η εξαήμερη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος (ΤΑΜΣ) μικρής κλίμακας με την επωνυμία «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1» σχεδιάστηκε από τη διοίκηση του Τμήματος Ειδικών Ομάδων και εγκρίθηκε, με ελάχιστες τροποποιήσεις σε θέματα συντονισμού, από τη Διοίκηση Καταδρομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του αυτονομίας η ΔΚΔ παρέχει μεγάλη ελευθερία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων αλλά και των πολεμικών του αποστολών. Η διοίκηση του ΤΕΟ, υποβοηθούμενη από μικρό αριθμό πολύ έμπειρων μονίμων υπαξιωματικών που στελεχώνουν την Ομάδα Επιχειρήσεων του Τμήματος, σχεδίασε με μεγάλη επιμέλεια το σενάριο της τακτικής άσκησης. Για την καλλιέργεια πνεύματος αυτονομίας και πρωτοβουλίας των ειδικών ομάδων, η τακτική πλαισίωση και η εξέλιξη της δραστηριότητας σκοπίμως δεν γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό των συμμετεχουσών ομάδων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα αφού το ολιγομελές προσωπικό εξοικειώνεται στην αυτόνομη δράση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ψυχικού σθένους για την αντιμετώπιση διαφόρων άγνωστων καταστάσεων υπό συναισθηματική πίεση.
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ:
α) Την επιχειρησιακή αξιολόγηση – από τη διοίκηση του ΤΕΟ της ικανότητας των οργανικών του ομάδων να επιχειρούν αυτόνομα, να ενεργούν και να επιβιώνουν σε εχθρικό έδαφος, να ανασυγκροτούνται και να ενεργούν εναντίον του εχθρού βάσει των δικών τους εκτιμήσεων μετά από απώλεια επαφής με τη διοίκηση του Τμήματος, και να οργανώνουν τη διαφυγή τους σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της αποστολής τους· β) Την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΕΟ – από τη Διοίκηση Καταδρομών – και συγκεκριμένα της ικανότητας σχεδιασμού μεικτών αποστολών (με άλλα κλιμάκια που το υποστηρίζουν) και ελέγχου των αυτόνομων ομάδων του κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Η ΤΑΜΣ «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1» άρχιζει με την έκδοση προειδοποιητικής διαταγής από τη ΔΚΔ προς το ειδικό τμήμα. Ο Διοικητής του ΤΕΟ συγκεντρώνει άμεσα τους επικεφαλής ομαδάρχες των ομάδων οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τους άνδρες τους. Λόγω των χαρακτηριστικών της εχθρικής απειλής (μέγεθος απειλής, επιθετική διάταξη κατοχικών στρατευμάτων, πολεμική επάνδρωση, κοκ) και των ιδιαιτεροτήτων του κυπριακού επιχειρησιακού περιβάλλοντος (έλλειψη επιχειρησιακού βάθους, εχθρική ικανότητα διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων με ελάχιστη προειδοποίηση, εκμετάλλευση ουδετέρας ζώνης, κοκ) η ενεργοποίηση της Εθνικής Φρουράς για την αντιμετώπιση θερμού επεισοδίου, κρίσεως ή συρράξεως, προσλαμβάνει εντελώς διαφορετική διάσταση από τον χερσαίο ή νησιωτικό ελλαδικό χώρο όπου η στρατηγική προειδοποίηση κατά τη διάρκεια κλιμάκωσης ανέρχεται σε μερικά 24ώρα (τουλάχιστον 48 ώρες).
Οι ομαδάρχες θέτουν σε ετοιμότητα τους άνδρες τους για ταχεία αραίωση του τμήματος σε Προωθημένο Χώρο Διασποράς (ΠΧΔ) σε ημιορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας. Με προειδοποίηση 15 λεπτών το Τμήμα διατάζεται να κινηθεί προς τον ΠΧΔ «Κ161» (κωδική ονομασία για σκοπούς άσκησης) και οι ομάδες αρχίζουν να κινούνται αυτόνομα προς τον προορισμό τους χωρίς να προσελκύουν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κίνησής τους στο οδικό δίκτυο. Η τακτική πλαισίωση της άσκησης –η οποία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη στο προσωπικό των ειδικών ομάδων– προβλέπει την ανάπτυξη αριθμού ομάδων σε ολόκληρη σχεδόν τη χερσαία επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου με κλιμάκωση ενεργειών. Επιδίωξη της διοίκησης του ΤΕΟ είναι η εκμετάλλευση της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους και των συχνών μεταβολών και διακυμάνσεων που παρουσιάζει σε περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και η ταυτόχρονη δράση αυτόνομων ομάδων σε δασώδης ορεινές περιοχές, σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και εντός κατοικημένων τόπων.
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Προοπτικές των Ειδικών Δυνάμεων: Παρά τη μακροχρόνια απουσία ούριου ανέμου στην ΕΦ την τελευταία δεκαετία, η Διοίκηση Καταδρομών, με τις προσπαθείς των διοικητών της και τους αξιέπαινους κόπους του μόνιμου και κληρωτού προσωπικού της, κατάφερε σε αυτή τη δεκαετία της πολιτικής-πολιτειακής οπισθοδρόμησης και της κοινωνικής απαξίωσης των εθνικών αξιών, να κρατήσει πολύ ψηλά το επίπεδο, το ήθος, την πειθαρχία, και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο.
Η παρουσία στην αρχηγεία της ΓΕΕΦ του Αντιστρατήγου Στυλιανού Νάση και η αφοσίωση που επιδεικνύει για την επιχειρησιακή αναδόμηση της ΕΦ έχει καταλυτικές συνέπειες για τη μελλοντική πορεία και μετεξέλιξη των ειδικών δυνάμεων στη μεγαλόνησο. Ο Αρχηγός, έχοντας ουσιαστική αντίληψη της διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον αλλά και πλήρη συναίσθηση της κατοχικής απειλής, προωθεί κρίσιμες επιχειρησιακές αλλαγές για αναβάθμιση τόσο του ρόλου και των αποστολών του ΤΕΟ όσο και της επιχειρησιακής αξιοποίησης της ΔΚΔ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ουσιαστική ενίσχυση (οπλισμός, αποστολές, συγκρότηση, πολεμική οροφή) του Τμήματος Ειδικών Ομάδων και του επιχειρησιακού ρόλου των Μοιρών Καταδρομών (κληρωτό προσωπικό, μόνιμα στελέχη, οπλισμός, αποστολές, ειδικές επιχειρήσεις). Το επιχειρησιακό όραμα του Α/ΓΕΕΦ σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ΔΚΔ, το υψηλό επίπεδο των αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στις Δυνάμεις Καταδρομών της ΕΦ και την πολύτιμη ελλαδική στρατιωτική παρουσία, αποτελούν ελπιδοφόρα συγκυρία για τη μελλοντική πορεία των ειδικών δυνάμεων στην ημικατεχόμενη εσχατιά του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το πιο εύκολο και πρακτικό πράγμα που αργά ή γρήγορα μαθαίνει οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί συχνά γεμιστήρες τύπου USGI για τυφέκια AR-15 είναι το εξής. Η οπή συγκράτησης του αναστολέα γεμιστήρα είναι πρακτικά το μόνο πλαϊνό άνοιγμα στο γεμιστήρα. Εάν φαίνεται ο κάλυκας ενός φυσιγγίου από εκεί τότε ο γεμιστήρας περιέχει τουλάχιστον επτά φυσίγγια. Εάν είχε λιγότερα από επτά τότε εκεί θα φαίνονταν ο οδηγός γεμιστήρα και όχι ο κάλυκας. Βλέπετε πως φαίνεται ένας γεμιστήρας USGI που έχει επτά ή περισσότερα φυσίγγια καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία αριστερά, και έναν που έχει επτά ή λιγότερα δεξιά.
Το παραπάνω είναι λίγο αυτονόητο αλλά υπάρχει ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα, ειδικά εάν λαμβάνετε μέρος συχνά σε εκπαιδεύσεις. Αρκετές φορές σε εκπαιδεύσεις οι εκπαιδευτές ζητούν να τοποθετήσετε συγκεκριμένο αριθμό φυσιγγίων ανά γεμιστήρα. Σίγουρα εάν έχετε συμμετάσχει σε αρκετές εκπαιδεύσεις θα είχατε κάποια στιγμή όπου δεν είστε σίγουροι εάν έχετε παραπάνω ή παρακάτω, και πολλές φορές η διαφορά θα είναι για ένα φυσίγγιο. Καθώς οι γεμιστήρες USGI δεν έχουν κάποιο άνοιγμα ή μετρητή, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εάν είστε σίγουροι ότι εσείς ή κάποιος άλλος έχει το σωστό αριθμό φυσιγγίων στο γεμιστήρα USGI του ενώ κάποιος δικός σας είναι λάθος κατά μία (είτε παραπάνω, είτε παρακάτω), απλά βάλτε τον έναν δίπλα από τον άλλον όπως φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.
Όπως βλέπετε λόγω του ότι ο οδηγός πιέζει τα φυσίγγια από δύο στοίβες σε μία, μπορούμε εύκολα να δούμε εάν λείπει ένα φυσίγγιο, ή έχει ένα παραπάνω. Ωστόσο, εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη, τότε ίσως να μη φανεί η διαφορά. Αυτές ήταν οι δύο απλές αλλά πρακτικές πατέντες που ίσως να σας φανούν χρήσιμες. Επίσης, με μικρές διαφορές μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς διαφορετικούς γεμιστήρες διπλής στοίβας.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αεροσκάφη που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι το ρωσικό Сухой ПАК ФА (Sukhoi PAK FA) που υπολογίζεται ότι θα βγει στη παραγωγή το 2018. Το όνομα του (PAK FA) είναι από τις ρωσικές λέξεις «Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации» που σημαίνουν «Προηγμένο Σύστημα Αεροπορίας Μετώπου» ενώ στις 29 Ιανουαρίου του 2010 έγινε η πρώτη πτήση του με το πρωτότυπο που έχει κωδική ονομασία T-50. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Ένας αναγνώστης της σελίδας μας είχε στο παρελθόν προσθέσει ελληνικούς υπότιτλους σε ρωσικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει σε βάθος το μαχητικό αεροσκάφος T-50. Το ντοκιμαντέρ είναι της εταιρίας Wings of Russia Studio. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δύο μέρη του με ελληνικούς υπότιτλους από τον Theofilos HAF που τον ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά του.
Το 1963 κατασκευάστηκε ένα αρκετά περίεργο όπλο, ήταν το πολυβόλο M134 διαμετρήματος 7.62×51mm NATO με δυνατότητα ταχυβολίας από 2000 έως και 6000 βολές ανά λεπτό.
Το ίδιο όπλο έχει όνομα GAU-2/A στη Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και GAU-17/A στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολυβόλα μέχρι και σήμερα και αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.
Στις 5 Μαρτίου του 2017 κυκλοφόρησε ένα νέο επεισόδιο από την εκπαιδευτική ιστορική εκπομπή «The Weapon Hunter» (Ο Κυνηγός Όπλων). Ο τίτλος του επεισοδίου ήταν «World’s Fastest Weapon» (Το Πιο Γρήγορο Όπλο του Κόσμου) και δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέραν του M134 Minigun.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το ωραίο βίντεο διάρκειας 44 λεπτών με ελληνικούς υπότιτλους που θα σας διδάξει πολλά πράγματα γύρω από αυτό το μοναδικό όπλο.
Έχει αναφερθεί πολλάκις τις τελευταίες μέρες ότι στα πλαίσια της παρουσίασης της αναβαθμισμένης Εθνικής Φρουράς, η φετινή παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου θα έχει αρκετά πρόσθετα στοιχεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Η Εθνική Φρουρά στο σύνολό της αναμένεται να παρουσιαστεί με ανανεωμένο πρόσωπο, μακριά από την εικόνα του παρελθόντος η οποία ήταν σαφώς επηρεασμένη από την οικονομική κρίση.
Κύρια προσθήκη που δεν θα περάσει απαρατήρητη είναι αυτή φυσικά του νέου οπλισμού.
Όπως έχει γραφτεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ έχει παραληφθεί ο νέος οπλισμός που προορίζεται για τις Ειδικές Δυνάμεις. Πρόκειται για το Accuracy και το Tavor, όπλα κατασκευασμένα σε Βρετανία και Ισραήλ τα οποία απευθύνονται στις αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται εκπαίδευση μελών της ΕΦ από Βρετανούς εκπαιδευτές ειδικούς στα Accuracy.
Εξάλλου πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι πέραν των προαναφερθέντων, στις Ειδικές Δυνάμεις αναμένεται να καταλήξει επίσης το όπλο SCAR, βελγικής προέλευσης. Το SCAR, κυκλοφορεί σε δύο τύπους: το Mk-16 των 5,56 χιλιοστών και το Mk-17 των 7,62 χιλιοστών καθώς και το βομβιδοβόλο Mk-13 των 40 χιλιοστών το οποίο προσαρμόζεται στα δύο όπλα. Το εν λόγω όπλο, «ραμμένο» στα μέτρα των Ειδικών Δυνάμεων, έχει επίσης την δυνατότητα να πυροβολεί αμέσως μόλις βγει από το νερό.
Μία από τις πιο περίεργες και σπάνιες στάσεις βολής είναι η λεγόμενη SBU. Το όνομα της το πήρε από μία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που έχει πλέον αλλάξει όνομα. Παλιά ονομάζονταν SBU (SEAL Boat Unit, Μονάδα Σκαφών SEAL) αλλά σήμερα είναι γνωστή ως SWCC (Special Warfare Combatant-Craft Crewmen, Πλήρωμα Πολεμικών Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων) και βλέπετε μία φωτογραφία τους παρακάτω.
Μέχρι και το 2001, η μονάδα αυτή ονομάζονταν SBU (SEAL Boat Unit, Μονάδα Σκαφών SEAL) και ο οπλισμούς τους ήταν πιο περιορισμένος απ’ότι σήμερα. Έτσι, ανέπτυξαν μία ανορθόδοξη στάση βολής που έγινε γνωστή ως στάση βολής SBU. Αργότερα, η στάση αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται και από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε να διδάσκεται και σε απλούς πολίτες όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία που είναι από ένας εκπαιδευόμενος πολίτης από σχολείο του κυρίου Κρις Κόστα, ενός παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτή με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, συμπεριλαμβανομένης και εκτενούς πολεμικής εμπειρίας στη Μέση Ανατολή, και στη Νότια Αμερική από τη 12 ετών υπηρεσία του στην ακτοφυλακή.
Ο στόχος από τη στάση αυτή είναι η βολή με την ελάχιστη δυνατή έκθεση πίσω από κάλυψη. Για τα μέλη των SBU η κάλυψη ήταν τα αλεξίσφαιρα τμήματα του σκάφους. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, θα παραθέσουμε τη περιγραφή του εν αποστρατεία SEAL, ιδρυτή και εκπαιδευτή του σχολείου ελεύθερων σκοπευτών SEAL, του κυρίου Κρις Σάινογκ από το βιβλίο του «Navy SEAL Shooting». Μπορείτε να διαβάσετε σε ελληνική απόδοση τη περιγραφή της στάσης από τον ίδιο εδώ.
«Η στάση βολής SBU πήρε το όνομα της από τα φιλαράκια μου στις Ειδικές Επιχειρήσεις του Ναυτικού στις Μονάδες Σκαφών SEAL (SBU). Παρότι σήμερα ονομάζονται Ομάδες Ειδικών Σκαφών (SBT), θα κρατήσουμε το αρχικό όνομα. Άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή τη στάση από τακτική αναγκαιότητα για να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται πυροβολώντας επάνω από τη πολύ περιορισμένη κάλυψη του σκάφους. Είναι μία απλή αλλά αποτελεσματική προσαρμογή σχεδόν οποιασδήποτε στάσης βολής, όπου απλώς περιστρέφεις το όπλο σου 90 μοίρες ώστε να φέρεις το σκοπευτικό σου (και πιο σημαντικό, το κεφάλι σου) λίγες ίντσες χαμηλότερα. Εάν ρίχνεις με το δεξί χέρι περιστρέφεις το όπλο στα αριστερά σου. Οι αριστερόχειρες το περιστρέφετε στα δεξιά σας. Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν χρησιμοποιείτε στάση βολής SBU:
Δεν είναι δυνατό να έχεις το κοντάκιο στην ίδια θέση όπως στις συμβατικές στάσεις. Καθώς περιστρέφεις το όπλο, πρέπει να σύρεις το κοντάκιο έξω και πάνω ώστε να μπορείς να δεις το σκοπευτικό σύστημα.
Χρησιμοποίησε άλλα σημεία επαφής για να ενισχύσεις τη στάση βολής.
Να θυμάσαι ότι πρέπει να έχεις τον αγκώνα της δυνατής σου πλευράς προς τα κάτω. Δεν είναι το κεφάλι σου, αλλά είμαι σίγουρος ότι να σε πυροβολήσουν στον αγκώνα δε θα είναι αστείο».
Οι φακοί που προσαρμόζονται στα όπλα μπορούν να είναι ένας καλός φίλος, ή ένας θανάσιμος εχθρός στο χειριστή. Γι’αυτό, θα παρουσιάσουμε τους κινδύνους, τα τακτικά πλεονεκτήματα, και το τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κάνει αποτελεσματική τακτική χρήση τους.
Θα ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές αρχές, και έπειτα θα προχωρήσουμε στις δύο πιο διαδεδομένες υποκατηγορίες των φακών αυτού του τύπου. Στους φακούς προσαρμοσμένους σε πιστόλια, και στους φακούς προσαρμοσμένους σε τυφέκια ή αραβίδες. Οι βασικές αρχές που ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις όμως παραμένουν οι ίδιες. Ας δούμε τις βασικές αρχές που είναι κοινές τόσο σε πιστόλια όσο και σε αραβίδες ή τυφέκια.
Οι φακοί προσαρμοσμένοι σε όπλα έχουν μία πολύ συγκεκριμένη χρήση και γι’αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να μη τους χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις καθώς μας δημιουργεί κακές συνήθειες. Οι χρήσεις τους είναι ελάχιστες, για την ακρίβεια είναι μόλις τρεις.
Αιφνιδιασμός: Προσωρινή τύφλωση του στόχου μέχρι να γίνει η εξουδετέρωση του.
Αναγνώριση στόχου: Σύντομη χρήση για επιβεβαίωση του στόχου.
Έλεγχος του χώρου: Σπάνια ειδική περίπτωση που θα αναλύσουμε στην υποκατηγορία τυφεκίων ή/και αραβίδων.
Καθώς ο φακός είναι προσαρμοσμένος στην ίδια ευθεία με τη κάννη του όπλου, δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως απλό φακό διότι θα παραβιάσουμε το κανόνα ασφαλείας «ποτέ μη στρέφεις τη κάννη του όπλου σου σε κάτι που δε θέλεις να πυροβολήσεις». Ωστόσο, εάν έχουμε ένα πιθανό στόχο μπορούμε να κάνουμε μία σύντομη (1-2 δευτερόλεπτα το πολύ) λάμψη κοντά του για να κάνουμε την απαιτούμενη αναγνώριση του στόχου. Όσον αφορά τον αιφνιδιασμό, η τακτική είναι απλή. Φωτίζουμε τα μάτια του στόχου μέχρι να τον εξουδετερώσουμε με τις βολές μας.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος. Ο εχθρός θα βάλλει προς τη πηγή του φωτός. Γι’αυτό πάντα στη χρήση φακού προσαρμοσμένου σε όπλο ακολουθούμε την εξής τακτική. Πρώτον, σύντομο (το πολύ 1-2 δευτερόλεπτα) άναμμα του φακού για την απαιτούμενη χρήση, σβήσιμο του φακού, μετακίνηση σε άλλο σημείο, και προσβολή του στόχου χωρίς τη βοήθεια του φακού. Με αυτό το τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης μετά την αποκάλυψη της θέσης μας.
Κάτι επικίνδυνο εάν επιχειρείτε τη τακτική του αιφνιδιασμού που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, είναι οι καθρέφτες (ή άλλες αντίστοιχες επιφάνειες). Είναι περιττό να περιγράψουμε το τι λάθος μπορεί να συμβεί εάν φωτίσετε στο ύψος των ματιών ένα καθρέφτη που βρίσκεται απέναντι σας.
Σαφώς, αυτά που μόλις αναφέραμε απαιτούν πάρα πολύ εξάσκηση σε ασφαλές περιβάλλον γιατί μιλάμε για χειρισμό όπλου, φακού, μετακίνηση, και βολές ακριβείας σε χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό. Προσωπικά, θα σας προτείναμε να δουλέψετε το κάθε μέρος ανεξάρτητα μέχρι να το τελειοποιήσετε και μετά να αρχίσετε τις συνδυαστικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, μάθετε πρώτα τη χρήση του φακού κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τη νύχτα. Μετά μάθετε να μετακινήστε στο σκοτάδι, μετά βολές σε χαμηλό φωτισμό, κτλ. Μη προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μαζί κατευθείαν.
Φακός σε πιστόλι Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ποιος φακός ταιριάζει στα χέρια σας, στο όπλο σας, και στη λαβή σας. Δηλαδή, πηγαίνετε σε ένα οπλοπωλείο, δοκιμάστε τους διαθέσιμους φακούς και δείτε εάν ο αντίχειρας του βοηθητικού χεριού σας ακουμπάει άνετα το διακόπτη προσωρινής ενεργοποίησης του φακού. Εάν είναι μακριά, κοντά, ή οτιδήποτε άλλο, τότε μη το αγοράσετε. Βρείτε το φακό που ταιριάζει σε εσάς.
Φακός σε τυφέκιο ή αραβίδα Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα λόγω των διαθέσιμων επιλογών, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να είναι η ίδια. Πρώτα πρέπει να κρατήσετε το όπλο σας χωρίς κανένα αξεσουάρ στη θέση βολής που χρησιμοποιείτε συνήθως. Έπειτα, δείτε που βρίσκετε το βοηθητικό σας χέρι στο χειροφυλακτήρα. Εκεί θα πρέπει να είναι ο διακόπτης προσωρινής ενεργοποίησης του φακού. Σε αυτό όμως υπάρχουν δύο επιλογές σήμερα, ο ενσωματωμένος διακόπτης στη βάση του φακού όπως βλέπετε παρακάτω.
Η δεύτερη επιλογή είναι ένας απομακρυσμένος διακόπτης όπως αυτός που βλέπετε στη συνέχεια. Τέτοιοι απομακρυσμένοι διακόπτες υπάρχουν σε κάθετες λαβές, σε κουμπιά, επιφάνειες πίεσης, διακόπτες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και στις δύο περιπτώσεις (κουμπί φακού ή απομακρυσμένος διακόπτης) το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζει ακριβώς σε εσάς. Εάν χρησιμοποιείτε και άλλα συστήματα νυχτερινής μάχης όπως φακούς IR, λέιζερ, ή λέιζερ IR, τότε ο απομακρυσμένος διακόπτης είναι καλύτερος διότι μπορεί να ελέγχει πολλές συσκευές με διαφορετικά κουμπιά και έτσι με μία μικρή μετακίνηση μπορείτε να ενεργοποιείτε το αντίστοιχο μέσο, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η λαβή σας.
Έχοντας αναφέρει το παραπάνω, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται ακόμα περισσότερη εξάσκηση σε τυφέκια ή αραβίδες με τέτοια συστήματα γιατί υπάρχει αυξημένη πολυπλοκότητα. Και για όσους πιστεύουν ότι τέτοια λάθη γίνονται μόνο από αρχάριους, διαβάστε το ακόλουθο απόσπασμα από ένα στέλεχος της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Delta Force των ΗΠΑ από το βιβλίο «Black Hawk Down».
«Κάποια στιγμή λίγο αργότερα, δύο Σομαλοί έφτασαν περπατώντας στη μέση του δρόμου λες και πήγαιναν βόλτα. Το φεγγάρι ήταν ψηλά τώρα και το πεδίο ήταν φωτισμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με το συννεφιασμένο απόγευμα. Οι άντρες ήταν 35 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο Howe παρατηρούσε τον πρώτο να πλησιάζει προς τη θέση του. Προσπάθησε να βάλει το κάλυμμα υπέρυθρης ακτινοβολίας στο φακό του όπλου του, και για μία στιγμή από λάθος άναψε ο φακός και φώτισε τη πόρτα. Είδε τον πρώτο άντρα να κάνει πίσω, ψάχνοντας να βρει την πηγή της λάμψης. Ο Howe έβγαλε το 45άρι του. Δεν έριξε στον άντρα με το τυφέκιο του, γιατί υπήρχαν χειριστές της δύναμης Δέλτα στο ακριβώς απέναντι κτίριο στο δρόμο, και οι σφαίρες πιθανόν να περνούσαν μέσα από τον άντρα και κατά πάνω τους. Επίσης γνώριζε ότι η λάμψη από το τυφέκιο ή το πιστόλι θα ήταν ξεκάθαρα ορατές στον δεύτερο άντρα. Ο Howe είπε από τον ασύρματο σε έναν από τους άντρες του να πυροβολήσει τον τύπο με το που βγει από τη περίμετρο. Καθώς ο άντρας προχωρούσε, ένας από τον απέναντι δρόμο τον πυροβόλησε χαμηλά στη πλάτη. Ο άντρας γύρισε με ένα τρομαγμένο ύφος και αμέσως χτυπήθηκε από τέσσερις ακόμα σφαίρες που τον έριξαν στο έδαφος.»
Νωρίτερα αναφέραμε τη πολύ εξειδικευμένη περίπτωση της χρήση φακού για έλεγχο του χώρου και εδώ θα εξηγήσουμε τι εννοούμε. Σε επιχειρησιακό στρατιωτικό επίπεδο, σε χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό τα στελέχη θα έκαναν χρήση συσκευών νυχτερινής όρασης και σκόπευσης. Αρκετές φορές όμως ο στόχος αποδεικνύεται λάθος. Για παράδειγμα, μία ομάδα εισβάλει σε ένα σπίτι και έπειτα από εκκαθάριση των χώρων παρατηρεί ότι υπάρχει μόνο μία οικογένεια μέσα. Καθώς ήδη έχουν κόψει το ρεύμα, συνηθίζεται η πρακτική να ανάβουν μόνιμα τους φακούς των όπλων ώστε να μειώσουν το πανικό και να ελέγξουν πιο άνετα το σπίτι και τους ανθρώπους. Μάλιστα, εάν στρέψει κανείς το φακό προς το ταβάνι ή κάποιον μεγάλο λευκό τοίχο μπορεί πολύ αποτελεσματικά να φωτίσει το χώρο χωρίς να στρέφει το όπλο του σε κάποιον που θα ήθελε να πυροβολήσει. Σίγουρα είναι μία σπάνια και εξειδικευμένη περίπτωση, αλλά είναι χρήσιμο να τη γνωρίζουμε.
Όπως βλέπετε, οι φακοί προσαρμοσμένοι σε όπλα προσφέρουν μία μεγάλη ευκολία και άνεση αλλά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι εάν δε χρησιμοποιηθούν σωστά. Κλείνοντας, η προσωπική μας συμβουλή είναι να μη κάνετε υπερβολικά πολύπλοκο το χειρισμό που απαιτούν τα όπλα σας γιατί ίσως να χρειαστεί να εκτελέσετε όλους τους χειρισμούς άψογα υπό πίεση κάποια στιγμή. Βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, και χρησιμοποιήστε το.