Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβερη πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” 23 Ιουλίου 2016, σελ. 44.
Ηπρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και η αντιμετώπιση της από πλευράς των πιστών στον Ερντογάν και την κυβέρνηση του, επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων -πρώτων- χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά τόσο με τη δράση και συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) όσο με την από μέρους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ.) άμεση -προληπτικού χαρακτήρα- αντίδραση τους.
1. Φάνηκε πεντακάθαρα ότι ο τουρκικός στρατός μετά την 14ετία Ερντογάν είναι εσωτερικά διαιρεμένος και σε μετα-κεμαλική φάση. Για πρώτη φορά σε σχέση με τα προηγούμενα επιτυχή πραξικοπήματα στην Τουρκία, οι ΤΕΔ δεν ήταν “en bloc” ούτε και εκπροσωπούνταν στο σύνολο τους από τον επικεφαλής τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου. Νομίζουμε ότι εφεξής όροι όπως “Θεματοφύλακες του Κεμαλισμού”, “Κοσμικότητα” δεν ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος…
2. Το υψηλότατο κύρος των ΤΕΔ στην τουρκική κοινωνία επλήγη βαθύτατα και καταρρακώθηκε, κάτι που αποτελεί επιλογή του Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τον δημόσιο εξευτελισμό των συλληφθέντων στρατιωτικών, μέσω της τηλεοράσεως. Το λιντσάρισμα, η σύλληψη και η κακοποίηση Τούρκων στρατιωτικών εν στολή, αποτελούν ασφαλώς πρωτόγνωρες εικόνες που συντείνουν στην “αποκαθήλωση” της έως τώρα άψογης και ατσαλάκωτης εικόνας του Τούρκου στρατιωτικού. Και το πλήγμα στην εικόνα θα κάνει πολλά χρόνια να επουλωθεί.
3. Η σύλληψη μεταξύ των άλλων (τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) και 6514 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων 103 στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι, αποτελεί καίριο πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος, που θα πάρει αρκετό χρόνο για να συνέλθει από αυτό. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στελέχη για τις Ε.Δ δεν παράγονται από τη μια μέρα στην άλλη…
4. Αποδείχτηκε ουσιαστικά ότι οι πραξικοπηματίες είχαν μαζί τους τις αεροπορικές δυνάμεις, τη Στρατοφυλακή (η οποία στην Τουρκία θεωρείται ο τέταρτος κλάδος των Ε.Δ. και διοικείται πάντα από στρατηγό του Πεζικού) και μικρό τμήμα των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων. Κυρίως δεν είχαν μαζί τους την κρίσιμη 1η Στρατιά, που είναι υπεύθυνη για την άμυνα της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της Κωνσταντινούπολης, ο διοικητής της οποίας, στρατηγός Ουμίτ Τουντάρ, ετάχθη από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ερντογάν. Γι’αυτό άλλωστε και ο τελευταίος έσπευσε να καταφύγει στην “ασφάλεια” της Κωνσταντινούπολης, αφού έλαβε προσωπική διαβεβαίωση για αυτό από τον στρατηγό Τουντάρ. Είναι πολύ πιθανόν κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις του Αυγούστου ο Τουντάρ να “εξαργυρώσει” τη στάση του με την ανάληψη της θέσεως του γενικού επιτελάρχη των ΤΕΔ, αντίστοιχης της δικής μας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
5. Αξιοπρόσεκτη είναι η ένταση των πληγμάτων τα οποία πραγματοποίησαν οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις εναντίον… τουρκικών στόχων. Ο βομβαρδισμός του διαδρόμου από-προσγειώσεων της μεγάλης αεροπορικής βάσεως Ακιντζί από βομβαρδιστικά F-4E “Terminator” για να μην απογειωθεί κανένα φιλοπραξικοπηματικό F-16 ή οι καταρρίψεις στρατιωτικών ελικοπτέρων, καθώς και το “κλείσιμο” της μεγάλης στρατηγικής σημασίας βάσεως του Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχουν αποθηκευμένα και πυρηνικά όπλα των Αμερικανών και η παρεμπόδιση των τελευταίων να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ντά’ες, αποτελούν ασφαλώς ενδείξεις της σφοδρότητας της δράσεως των αεροπορικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.
6. Η “εξαφάνιση” 43 στρατιωτικών ελικοπτέρων (σ.σ. σχεδόν η δύναμη μιας ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού), που είτε καταρρίφθηκαν είτε έχουν προσγειωθεί σε γειτονικές χώρες (Ιράκ, Ιράν, Αρμενία κ.λπ.) μεταφέροντας πραξικοπηματίες, είναι άλλη μια ένδειξη της σφοδρότητας των συγκρούσεων. Επίσης κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει την τύχη των μελών της φρεγάτας “Yavuz”, που στασίασαν, καθώς και της ομάδας των 40 επίλεκτων κομάντος του Στρατού, των “μπορντό μπερελί”, των οποίων αποστολή ήταν να επιτεθούν και να συλλάβουν τον Ερντογάν στο ξενοδοχείο του.
Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν με χαρακτηριστική ετοιμότητα και ψυχραιμία. Όταν προ δύο εβδομάδων ο Ερντογάν προέβη σε συλλήψεις 20 ανωτάτων και 320 ανωτέρων και κατωτάτων στελεχών του στρατεύματος του, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τους τέσσερις αρχηγούς, όπου εξετάστηκε η κατάσταση και αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αντιδράσεων αναλόγως των εξελίξεων στην γείτονα, μηδέ του πραξικοπήματος εξαιρουμένου. Όταν την Παρασκευή το βράδυ αυτό ξέσπασε, η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και “αυτοματοποιημένη”.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκρίθηκε αμέσως στις ανακλήσεις. Οι κρίσιμες μονάδες και των τριών κλάδων “γέμισαν” κόσμο ταχύτατα, παρά το γεγονός οτι βρισκόμαστε σε περίοδο θερινών αδειών. Κινητοποιήθηκε αμέσως η διακλαδική δύναμη “Δέλτα” για άμεση επέμβαση όπου και αν απαιτείτο. Στην Πολεμική Αεροπορία η ετοιμότητα στις βάσεις απ’όπου θα απογειώνονταν αμέσως μαχητικά αεροσκάφη για εκτέλεση αποστολών, η ετοιμότητα ήταν άμεση.
Τα μαχητικά αεροσκάφη εξοπλίστηκαν με τους προβλεπόμενους φόρτους πυρομαχικών και οι πιλότοι τέθηκαν σε ετοιμότητα τριών λεπτών. Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απέπλευσαν άμεσα για τις προβλεπόμενες θέσεις, ενώ και τα πληρώματα όλων των υποβρυχίων στον Ναύσταθμο μπήκαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Ο Στρατός Ξηράς, όπου χρειάστηκε, έλαβε πολύ γρήγορα τα προληπτικά μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα.
Το σύνολο όλων αυτών των ενεργειών παρακολουθήθηκε και καθοδηγήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο λειτούργησε υπό τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/23/%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου