Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τα σκληροτράχηλα ελληνικά σκάφη ειδικών επιχειρήσεων



Στα πλαίσια παρουσίας της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφερθούμε στην ελληνική εταιρεία Super Termoli που κατασκευάζει ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, δύο εκ των οποίων χρησιμοποιεί και η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν. Τα σκάφη SUPERTERMOLI, είναι σκάφη εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι ειδικά κατασκευασμένα για την θάλασσα και τον κυματισμό της Μεσογείου, φέρουν από 2 έως και 4 μηχανές (ανάλογα το μοντέλο) και μπορούν να προσαρμοστούν σχεδιαστικά στις πιο δύσκολες απαιτήσεις “εφαρμογών” των συγκεκριμένων υπηρεσιών προσφέροντας άνεση και ασφάλεια στα πληρώματά τους. Το Λιμενικό εντάσσοντας στην δύναμή του τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του που αρχίζουν από την έρευνα και διάσωση, την συνδρομή άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις μεγάλων ναυτικών ή και αεροπορικών ατυχημάτων έκδοση (fast life raft carrier) και με την επιβιωσιμότητα σε κατάσταση θάλασσας 8+ μποφόρ θα μπορούσε άνετα να διαφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα μας και να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη για λαθρομετανάστευση ή λαθρεμπόριο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Πρόκειται για καταδιωκτικά σκάφη αφού οι ταχύτητες τους ξεπερνούν τους 60 κόμβους ικανά να καλύψουν μια μεγάλη γκάμα αποστολών. 

Το παρακάτω βίντεο είναι αρκετά διαφωτιστικό. Παρουσιάσει τα καταδιωκτικά σκάφη της Guardia di Finanza να καταδιώκουν σκάφος μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων στη θάλασσα της Αδριατικής. 

Τα μοντέλα ST60 & ST50 Interceptor είναι τα μόνα ταχύπλοα αυτήν την στιγμή που υπερτερούν από τα Τουρκικά Onuk MRTP 16 & MRTP 20 τα οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον το Τούρκικο Λιμενικό. Τα SUPERTERMOLI σε στρατιωτική έκδοση , λειτουργούν πραγματικά σε ταχύτητες άνω των 50 κόμβων , με απόλυτη ασφάλεια ακόμη και σε δύσκολα νερά και με αυτονομία άνω των 350 νμ. Μπορούν να φτάσουν την τελική ταχύτητα των 60 κόμβων και μπορούν να μεταφέρουν πλήρωμα 20 ατόμων για ειδικές αποστολές . Αυτά δεν αποτελούν ευσεβείς σχεδιαστικούς πόθους αλλά έχουν πιστοποιηθεί και στην πράξη από το πλέον επίλεκτο Σώμα, καθώς είναι ήδη δοκιμασμένα σε τέτοιες συνθήκες και χρησιμοποιούνται από την ομάδα Δ.Υ.Κ. του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η γκάμα των μοντέλων Supertermoli περιλαμβάνει τα εξής:

1) ST-60 Interceptor (και σε RIB έκδοση) Οπλισμός για στρατιωτική χρήση: Δίδυμα πολυβόλα των 12,7 mm τηλεχειριζόμενα στην πλώρη, μονό τηλεχειριζόμενο πολυβόλο των 12,7 mm πάνω από την καμπίνα διακυβέρνησης, αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 mm, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων ή 6 νάρκες σύγχρονης τεχνολογίας και ένας εκτοξευτής αντιαρματικού πυραύλου HELLFIRE.

2) ST-50 Interceptor (και σε RIB έκδοση) Οπλισμός για στρατιωτική χρήση: Τρείς έστορες ικανοί να δεχθούν όλους τους συνδυασμούς των πολυβόλων MAG των 7,62 mm, ή Μ-2ΗΒ των 12,7 mm, ή αυτόματων βομβιδοβόλων GMG των 40 mm και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων.

3) ST-34 Interceptor. Οπλισμός του περιλαμβάνει έναν ή δύο έστορες για συνδιασμό πολυβόλων ή πολυβομβιδοβόλων. 

4) ST-36 RIB Interceptor. Ομοίως με το παραπάνω. 

Μέχρι και σήμερα ταχύπλοα Supertermoli χρησιμοποιούνται από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza), την Δ.Υ.Κ. αλλά και από δεκάδες ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη. Οι τιμές για το ST-60 ξεκινούν από 900.000€, για το ST-50 από 550.000€, για το ST-34 από 150.000€ και τέλος για το ST-36 RIB από 150.000€. Όλες οι ανωτέρω τιμές είναι ενδεικτικές και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το ταχύπλοο ST-60 φέρει τέσσερις κινητήρες των 800 ίππων έκαστος, έχει μήκος 18,6 μέτρα, έχει εκτόπισμα 16,20 τόνους, αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 60 κόμβων στις 3.100 στροφές ενώ έχει εμβέλεια πλεύσης άνω των 400 ναυτικών μιλίων.

Καθημερινά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Λ.Σ και κυκλώματα διακίνησης όπλων, ναρκωτικών τσιγάρων και μεταναστών. Η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία αξιοποιεί επιτυχώς αυτά τα σκάφη έχοντας καταφέρει αξιοσημείωτες επιτυχίες στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. 
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/5176-ta-sklirotraxila-ellinika-skafi-eidikon-epixeiriseon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου