Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

What goes around, comes around…. Ή επί το Ελληνικότερο, »θα γυρίσει ο τροχός…»

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας
Ή επί το Ελληνικότερο, »θα γυρίσει ο τροχός…»
Μολονότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και οι μελέτες πολλών στρατών, μας έχουν εφοδιάσει με πολλά είδη εξαρτύσεων, σχεδιασμένα να καλύπτουν διάφορες ανάγκες, απο καιρού εις καιρόν αποδεικνύεται πως μερικά παλιά υποδείγματα καλύπτουν άριστα το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν ακόμη και σήμερα.Μπορεί η χρήση αντιβαλιστικών γιλέκων να έχει καταστεί μονόδρομος, αλλά η απλή εξάρτυση επιμένει να »τραγουδά» ακόμη.
Στο πρόσφατο Shot Show, η εταιρία SOTECH (σύνδεσμος), παρουσίασε μια νέα έκδοση του »γιλέκου» Lightweight Combat Packs (LWCP) ή Pack Combat Lightweight, όπως είναι η κωδικοποίηση του. Το γιλέκο αυτό κατασκευάστηκε αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70, κατόπιν απαιτήσεως που εξέφρασαν οι άνδρες της περιβόητης SAS, για ένα υλικό που θα χρησιμοποιούνταν ως »συμπλήρωμα» στην κλασσική εξάρτυση ζώνης που έφεραν (και αποτελούνταν απο κομμάτια της εξάρτυσης Pattern 58) και αργότερα σε συνδυασμό με την επίσης κλασσική PLCE. To LWCP θα αύξανε την μεταφορική ικανότητα σε πυρομαχικά τυφεκίου ή πολυβόλου, και η σχεδίαση του ήταν τέτοια, ώστε να μπορεί να δεχθεί γεμιστήρες διαφόρων τύπων, μιας και οι SAS χρησιμοποιούσαν μια πανσπερμία οπλισμού. Οι πρώτες φωτογραφίες που εμφανίστηκε η νέα εξάρτυση, παρουσιάστηκαν μετά την εμπλοκή τη μονάδος στο Ομάν, ενώ παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.
To LWCP κατασκευάστηκε κυρίως από τις εταιρίες Chelsea Quilt Company (CQC) και Mills Equipment Company (MECO), με υλικό κατασκευής το Βουτυλιούχο νάιλον, αλλά και απο πιο σύγχρονες εταιρίες όπως η Silvermans, με υλικό απλό νάιλον. Λόγω του υλικού που χρησιμοποιήθηκε, και της παράλληλης ανάπτυξης της εξάρτυσης Pattern 72 (η οποία δεν έτυχε συνέχειας…), επικρατεί μια σύγχυση ως προς την κωδικοποίηση του (μπορείτε να δείτε την εξάρτυση Pattern 72 στις εικόνες της δημοσίευσης).
Η κατασκευή του είναι απλή, με ένα διχτυωτό κορμό που στο εμπρός μέρος φέρει 2 μεγάλες θήκες γενικής χρήσεως και στο πίσω μέρος ένα μικρό σακίδιο. Η SOTECH επανασχεδίασε το γιλέκο, μετά απο παραγγελία μη κατονομαζόμενου πελάτη, ο οποίος επιθυμούσε μια εξάρτυση την οποία θα έφερε στο σακίδιο, και για μικρής χρονικής διάρκειας αποστολές αναγνώρισης, θα την »γέμιζε» με το απαραίτητο υλικό. Το υλικό κατασκευής είναι Cordura 500 (μια πρακτική που ακολουθούν πολλές εταιρίες τελευταία προκειμένου να μειώσουν το βάρος του υλικού), δικτυωτό πλέγμα στρατιωτικών προδιαγραφών, και αγκράφες ταχείας απελευθέρωσης.
Απλά υπέροχο…..
_________________
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2017/01/26/what-goes-around-comes-around/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου