Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016: Τρεις πρώτες επισημάνσεις

Η χθεσινή τελική φάση της ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016 αποτέλεσε πόλο προβληματισμού για δύο καίρια ζητήματα. Αναλυτικά για την περιγραφή της άσκησης καθώς και του σεναρίου θα ακολουθήσει νεότερο άρθρο μας. 

Η πρώτη επισήμανση αφορά το προσωπικό, η δεύτερη την εφεδρεία και την εθνοφυλακή ενώ η τρίτη κάποιες μικρές αλλά μεγάλης ουσίας προσθήκες σε οπλικά συστήματα. Αναφορικά με την πρώτη που αφορά το προσωπικό θα προχωρήσουμε στις εξής διαπιστώσεις:

  1. Υπάρχει λειψανδρία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν τα επιτελεία ώστε το Δ Σώμα και η ΑΣΔΕΝ να είναι σε καλύτερα επίπεδα επάνδρωσης από σχηματισμούς της ηπειρωτικής χώρας. Όμως το ζήτημα είναι πολιτικό. Οφείλεται στις απανωτές μειώσεις της θητείας παράλληλα με την μη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Βέβαια, ούτε αυτό είναι η καλύτερη λύση καθώς οι επαγγελματίες οπλίτες κοστίζουν πολύ με αποτέλεσμα να τινάζουν τους προϋπολογισμούς στα ύψη. Η καλύτερη λύση θα ήταν η αύξηση της θητείας τουλάχιστον στους 14 μήνες (αρχικά) ώστε να υπάρχουν 2 μήνες στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και 12 σε μονάδα εκστρατείας. Ειδική μνεια πρέπει να γίνει σε όσους θέλουν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις καθώς και ως ΔΕΑ με επίπλεον κίνητρα ώστε αφενός οι Ειδικές Δυνάμεις να απολαμβάνουν μέγιστης επάνδρωσης και αφετέρου οι μικροί ηγήτορες να είναι πλήρους εκπαίδευσης, εμπειρίας και γνώσεων. Επίσης, μεγάλο μέρος από τους επαγγελματίες οπλίτες έχει αρχίσει πλέον να γερνάει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Μεγάλο κεφάλαιο είναι η εκπαίδευση σε επίπεδο Μαχητή και αγώνα πεζικού αλλά αυτό είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό άρθρο. Σήμερα, οι στράτευσιμοι έχουν μετατραπεί σε αγγαριομάχους και σκοπάνθρωπους με την έμφαση να δίνεται στους ΕΠ.ΟΠ. 
  2. Ο Ελληνικός Στρατός βασίζεται για την συπλήρωση της πολεμικής σύνθεσης των μονάδων του σε επίστρατους. Οι οποίοι μετά την απόλυση τους ελάχιστα έως καθόλου έχουν κληθεί στα πλαίσια εκπαίδευσης. Το πρόβλημα είναι πάλι πολιτικό. Υπάρχει διάχυτα η αντίληψη πως η όποια κρίση λάβει χώρα με τη γείτονα χώρα θα είναι σε τοπικό επίπεδο σε περιορισμένο χώρο και χρόνο. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την αντίληψη που επικρατεί η εμπλοκή ξένου παράγοντα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε) θα αποτρέψει την ευρεία αντιπαράθεση δύο συμβατικών στρατών. Ως εκ τούτων (πάντα σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία) δεν θα λάβουν χώρα ευρείας κλίμακας μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες επιχειρήσεις που θα απαιτήσουν επιπρόσθετο προσωπικό από την εφεδρεία. Συνεπώς, η εφεδρεία έχει απαξιωθεί. Βάση δεν δίνεται ούτε καν σε όσους υπηρέτησαν ως ΔΕΑ ή βαθμοφόροι αφού θα κληθούν να διοικήσουν προσωπικό μάχη με ότι ευθύνες συνεπάγεται αυτό. Ένα άλλο σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εθνοφυλακή. Χθες, ο ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της. Ακόμα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέριες του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Σημειώνεται, ότι τα Τάγματα Εθνοφυλακής αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμη προσθήκη στους σχηματισμούς λόγω του ότι καλύπτουν κρίσιμα σημεία αμυντικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Πάντως, χθες στον Έβρο είδαμε πολλές φιλότιμες προσπάθειες από Εθνοφύλακες με όρεξη και μεράκι για το έργο που επιτελούν. Βέβαια, η ανάγκη είναι για συνολική εκμετάλλευση της εφεδρείας με εκπαιδεύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  3. Τέλος, αναφορικά με τις προσθήκες σε οπλικά συστήματα ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ΤΟΜΠ Μ113 του Ε.Σ επιτέλους διαθέτει ασπίδιο. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στα τροχοφόρα του Ε.Σ όπως είναι τα HUMMER με πολυμβομβιδοβόλο ή πολυβόλο. Ευχής έργο θα ήταν ο εκσυγχρονισμός μέρους των ΤΟΜΠ του Ε.Σ όπως του εξαιρετικού ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ. Για το θέμα έχουμε τοποθετηθεί με δύο άρθρα μας. Το πρώτο με τίτλο: Περί της απόκτησης μεταχειρισμένων ΤΟΜΠ Μ113 ή του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων και το δεύτερο "Aποκλειστικό: Πακέτο αναβάθμισης για το ΤΟΜΠ Μ113 προωθεί το ΓΕΣ". Επίσης, υπάρχουν σκέψεις από τη Διεύθυνση Πυροβολικού του Ε.Σ για τον εκσυγχρονισμό μέρους των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με νέο άρθρο μας τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/4488-parmenion-2016-treis-protes-episimanseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου