Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (VIDEO)


Μεγάλη συνεχίζει να είναι η συζήτηση γύρω από το ζήτημα διακοπής λειτουργίας του ΣΥΚ/ΣΞκαι των μακροχρόνιων επιπτώσεων που θα επιφέρει στον προγραμματισμό επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.
Με δυνατότητα λειτουργίας τέσσερις φορές κάθε χρόνο το 3μηνο Σχολείο Υ/Κ των Ειδικών Δυνάμεων, προσέφερε από την μέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί τη δυνατότητα «παραγωγής» μεγαλύτερου αριθμού στελεχών του ΕΣ, σε χρόνο που ισοδυναμεί με λιγότερο το μισό του αντίστοιχου σχολείου της ΔΥΚ με προφανή πλεονεκτήματα. Αυτά εντοπίζονται κυρίως στο ότι οι εκπαιδευόμενοι δεν απουσίαζαν για 6 μήνες από τη μονάδα τους (ιδιαίτερα σημαντικό για διατήρηση των επιπέδων επάνδρωσης ενεργής δύναμης) ενώ η εκπαίδευση εστιαζόταν – αποκλειστικά – σε αντικείμενα υποβρύχιας διείσδυσης – αναγνωρίσεων – αμφίβιας κρούσης.
Στο Σχολείο αυτό οι Υποβρύχιες πορείες έγιναν δεύτερη φύση των εκπαιδευόμενων με έμφαση στην ασφάλεια αλλά και τη τήρηση προσανατολισμού εξομοιώνοντας συνθήκες που οι Καταδρομείς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε πραγματικές αποστολές στο Αιγαίο. 
Το ΣΥΚ/ΣΞ αποτελούσε αντικειμενικά ένα από τα πιο δύσκολα Σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων καθώς συστάθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ΕΣ οι οποίοι φοίτησαν σε ειδικά σχολεία του εξωτερικού και εξειδικεύτηκαν πάνω σ’ αυτά ακριβώς τα αντικείμενα. Τα βασικά στοιχεία του Σχολείου ήταν: 
-Διάρκεια Σχολείου: 12 εβδομάδες
-Εκπαιδευόμενο προσωπικό: Κατώτεροι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) των Ειδικών Δυνάμεων.
– Αντικείμενα εκπαίδευσης: Κολύμβηση (επιφανείας με οποιασδήποτε συνθήκες), σωματική αγωγή (αερόβια άσκηση-ενδυνάμωση), καταδύσεις (με συσκευές ανοικτού και κλειστού κυκλώματος), τακτική και τεχνική των αμφίβιων επιχειρήσεων, υποβρύχιες πορείες (με σκοπό την αθέατη έξοδο στην ακτή), βολές μάχης ανιχνευτών θαλάσσης (εξειδικευμένες βολές που γίνονται, κατά ή αμέσως μετά, την έξοδο στην ακτή), διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), αξιολογήσεις (αρχική αξιολόγηση και αξιολογήσεις στο τέλος κάθε φάσης εκπαιδεύσεως).
Το σχολείο διεξαγόταν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής και χωριζόταν σε τέσσερις φάσεις:
-1η φάση (1η – 4η εβδομάδα): Βελτίωση φυσικής κατάστασης – εξοικείωση με το υγρό στοιχείο. Στη πρώτη φάση το πρόγραμμα εστίαζε για τρείς εβδομάδες στην σωματική εκγύμναση ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η αντοχή των εκπαιδευόμενων με κολύμπι πορειών στη θάλασσα, τροχάδην σε αποστάσεις που σταδιακά αυξάνονταν μέρα και νύχτα με οποιονδήποτε καιρό. Το κολύμπι ήταν καθημερινό από τη πρώτη στιγμή και συνεχιζόταν μέχρι το τέλος του τριμήνου σε ολοένα και αυξανόμενη βάση.
Το νερό ήταν ουσιαστικά το «δεύτερο σπίτι» των εκπαιδευόμενων για να συνηθίσουν να είναι βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο ακόμη και όταν το κρύο φτάνει το σώμα σε οριακό σημείο από άποψη ανοχής.. Για να περάσουν στο επόμενο στάδιο απαίτηση ήταν η επιτυχής εκπλήρωση 1 μιλίου σε 7 λεπτά, 50 κάμψεων, 12 έλξεων, 50 κοιλιακών και 15 βυθίσεων στο δίζυγο, αναρρίχηση σε κάλο 6 μέτρων με 2 λεπτά για την κάθε άσκηση. Επιπλέον έρπεπε να γίνειδιέλευση όλων των εμποδίων από το στίβο μάχης του ΚΕΕΔ σε χρόνο 8 λεπτών. Στη θάλασσα οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να βουτήξουν σε βάθος 30μ και να διασχίσουν κολυμπώντας 1.000μ στην επιφάνεια με πέδιλα, καταδυτική στολή και βάρη 6kg.
-2η φάση: (5η – 6η εβδομάδα): Βελτίωση δεξιότητας στην κολύμβηση. Η έμφαση του εκπαιδευτικού προγράμματος μετατοπιζόταν σταδιακά στο θαλάσσιο στοιχείο όπου για τις επόμενες δύο εβδομάδες γινόταν εκμάθηση τεχνικών παράλληλα με καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης κυρίως μέσα στη θάλασσα.. Συγκεκριμένα οι τεχνικές αφορούσαν ελεύθερη και πλάγια κολύμβηση 100μ, ανάληψη μάσκας και ανέλκυση βάρους 9kg από το πυθμένα πισίνας, εκτέλεση κόμπων 4μ μετά από κολύμπι 20μ, πλάγια κολύμβηση με βάρη 6kg σε 7 λεπτά και υποβρύχια κολύμβηση 50μ. Ακολούσαν αποστάσεις 2km με κολύμπι στην επιφάνεια με καταδυτική στολή – πτερύγια σε χρόνο 55 λεπτών και ελεύθερη κατάδυση σε βάθος 14μ

-3η φάση: (7η – 8η εβδομάδα): Εκπαίδευση στο ανοικτό κύκλωμα καταδύσεων. Η επόμενη φάση διάρκειας τριών εβδομάδων σκοπό είχε να φέρει σταδιακά τους εκπαιδευόμενους στα άκρα.. Η πίεση ξεκινούσε από την επιφάνεια και συνεχιζόταν στο .. βυθό όπου με καταδυτικές συσκευές ατμοσφαιρικού αέρα αντιμετώπιζαν όσες δυσκολίες ενδεχομένως να προκύψουν σε ανάγκη.. Η έλλειψη οξυγόνου σε κρίσιμες φάσεις καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη δοκιμασία στα αντικείμενα αυτά ώστε αρκετοί δεν μπορούσαν  να ανταποκριθούν και κοβόντουσαν από το Σχολείο.
Η πίεση και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις στους εκπαιδευόμενους μετέτρεπε το νερό σε σύμμαχο ώστε οι καταδρομείς να αντιμετωπίζουν την εξάντληση χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης. Αποτυχία εκπλήρωσης των ασκήσεων σήμαινε και διακοπή φοίτησης στο Σχολείο.
Κορύφωση της 3ης φάσης ήταν «Το μεγάλο κολύμπι» όπου όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να κολυμπήσουν απόσταση 7νμ (με καταδυτική στολή, όπλο και βαρίδια 3kg) σε ανοιχτή θάλασσα σε χρόνο 7 ωρών! Όσοι παρέμεναν έρχονταν αντιμέτωποι μια ειδική έκδοση της γνωστής «Διαβολοβδομάδας» των ΟΥΚ φτιαγμένη ανάλογα με τις απαιτήσεις του ΣΥΚ/ΣΞ… Η άσκηση με την επωνυμία ΤΑΜΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ διαρκούσε 48 ώρες και αφορούσε την εκτέλεση εικονικής επιχειρησιακής αποστολής με διείσδυση με φουσκωτά, κωπηλασία, υποβρύχιες πορείες, απόβαση σε εχθρική ακτή, ασφάλιση περιμέτρου και εξουδετέρωση εχθρικής παρουσίας με βολές φορητού οπλισμού, καπνογόνα εκρήξεις και τρομακτικό στρες σε συνθήκες ακραίας κόπωσης για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.
-4η φάση: (9η – 12η εβδομάδα): Εκπαίδευση στο κλειστό κύκλωμα καταδύσεων. Το κολύμπι δε σταματά ούτε εδώ αλλά εμπλουτίζεται επιπλέον με την εκτέλεση θαλάσσιων αλμάτων με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα από ελικόπτερα CH-47D Chinook, ανάπτυξη με τη μέθοδο Helo Casting με ρίψη λέμβου και ομάδας στο νερό από τη ράμπα σε ελάχιστο ύψος, ρίψη και περισυλλογή από το νερό ομάδας από ελικόπτερο UH-1H Huey με χρήση ανεμόσκαλας και περισυλλογή από ταχύπλοο σκάφος. Η εκτέλεση επεκτεινόταν σε αντικείμενα υποβρυχίων καταστροφών με διείσδυση με χρήση LAR, προσανατολισμό στο βυθό, εκτέλεση υποβρύχιας πορείας ανά ζεύγη και έξοδο στην ακτή με απόλυτη ακρίβεια! Αντίστοιχη διαδικασία εκτελείτο και στο σκοτάδι με υποβρύχια πορεία 2km και έξοδο στην ακτή και πάλι σε συγκεκριμένο σημείο με πλήρη φόρτο μάχης, οπλισμό, πέδιλα και βαρίδια βάρους 3kg. Και όλα αυτά μέσα σε 60 λεπτά!
Τελικά με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω δοκιμασιών οι εναπομείναντες εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να εκτελέσουν τελικά 80 κάμψεις, 80 κοιλιακούς, 20 έλξεις και 30 βυθίσεις σε δίζυγο σε 6 λεπτά… Τέλος η ολοκλήρωση της 4ης φάσης επιφύλασσε το «Μεγάλο Τροχάδην». Μια πορεία 32km την οποία οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να διανύσουν σε 3,5 ώρες με στολή μάχης, πλήρη εξάρτηση και οπλισμό με πτερύγια κολύμβησης εξομοιώνοντας διαφυγή από τη ξηρά.
Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά στο παρελθόν διάφορες φάσεις εκπαιδεύσεως του ΣΥΚ/ΣΞ, ήταν σαφές ότι όποιος εκπαιδευόμενος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Σχολείου δεν αποφοιτούσε. Όλοι οι εκπαιδευτές είχαν επιλεγεί ένας προς ένας. Είχαν περάσει αντίστοιχα σχολεία και εκπαιδεύσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό ενώ το ίδιο το ΣΥΚ/ΣΞ ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά Σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων.
Άποψη μας είναι ότι τα δεδομένα σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές απαιτήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν μεταβληθεί στο ελάχιστο. Το σκεπτικό της απόφασης κατάργησης του ΣΥΚ/ΣΞ – όποιο και αν ήταν – δεν πρόκειται να δώσει λύσεις, παρά μόνο να επιφέρει την επιστροφή στην πρότερη του 2008 κατάσταση.


Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου με μια προσέγγιση που δεν θα διακατέχεται από «ενδοκλαδικές αγκυλώσεις» λαμβάνοντας υπόψη, τα όσα εφαρμόζονται και στους υπόλοιπους Στρατούς του ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/idikes-dynamis-ekpedefsi-sto-scholio-ypovrychion-katastrofonsx-vinteo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου