Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΠΙΘΑΝΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν η φημισμένη Λεγεώνα των Ξένων έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Συρία. Σχετικές φήμες οργιάζουν ήδη από το 2016 αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική επιβεβαίωση (ούτε διάψευση) γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα υπάρχουν επιχειρήσεις σε εξέλιξη (μακριά όπως είναι φυσικό από τα φώτα της δημοσιότητας).
Υπενθυμίζεται οτι οι επίλεκτες δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Λεγεώνας έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία πρόσφατες επιχειρήσεις σε Λιβύη, Ιράκ και Αφγανιστάν, αφότου έλαβαν το «πράσινο φώς» από τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές του ISIS, μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε γαλλικό έδαφος.
Συσσωρευμένη εμπειρία υπάρχει κυρίως από εμπλοκές με μαχητές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες, στις οποίες η Λεγεώνα έχει διακριθεί για την αποτελεσματικότητα της.
Η δράση στην Αφρική και η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης
Λίγα χρόνια νωρίτερα το 2013, η Λεγεώνα των Ξένων αναπτύχθηκε στη Δυτική Αφρική όπου πραγματοποίησε επιχειρήσεις επί 24συνεχείς μήνες στο Μάλι στο πλαίσιο της επιχείρησης Serval. Αντίπαλος εκεί ήταν οι φανατικοί ισλαμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Με το σύνηθες πέπλο μυστικότητας να καλύπτει τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι το προσωπικό χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε μεγάλο αριθμό αποστολών εξουδετερώνοντας μεγάλο αριθμό αντιπάλων.
Όμως ο άγραφος κανόνας των Ειδικών Δυνάμεων είναι οι επιτυχίες να μην μαθαίνονται ποτέ. Συνήθως μόνο μια αποτυχία θα φτάσει στους τίτλους των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η τραγική έκβαση επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου 2013 στη Σομαλία με σκοπό την απελευθέρωση ενός Γάλλου πράκτορα που είχε συλληφθεί το 2009 από ισλαμιστές αντάρτες, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε.
Η επιχείρηση απελευθέρωσης του σχεδιαζόταν από καιρό αλλά η εντολή επέμβασης δόθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση μερικές ώρες μετά την έναρξη της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι.

Ορμητήριο των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων ήταν η γαλλική αεροπορική βάση του Τζιμπουτί όπου σταθμεύει μόνιμα κλιμάκιο Ειδικών Δυνάμεων του γαλλικού Στρατού και της Λεγεωνας των Ξένων μαζί με αεροπορικό κλιμάκιο τεσσάρων Rafale και Mirage 2000D καθώς και μονάδες τις Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ USSOCOM με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.

Η ομάδα που επιχείρησε την αποστολή διάσωσης διείσδυσε στο σομαλικό έδαφος με τη βοήθεια 4 δικινητήριων ελικοπτέρων Eurocopter EC 725 Caracal (Super Cougar) της γαλλικής Αεροπορίας (Armee de L Air) τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 29 επιβαίνοντες έκαστο σε εμβέλεια 857km.

Στόχος ήταν η ισλαμική βάση στην πόλη Μπούλο Μάρερ όπου κρατούσαν το γάλλο πράκτορα και κατά πάσα πιθανότητα προηγήθηκε η νυχτερινή αποβίβαση των γάλλων καταδρομέων σε κοντινή απόσταση, η οποία προσέγγισε κεκαλυμμένα από το έδαφος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης έγιναν αντιληπτοί και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν ένα μέλος της ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων, και ένας πιλότος σε ελικόπτερο EC 725 Caracal – πιθανότατα ο συγκυβερνήτης-ενώ φαίνεται ότι οι ισλαμιστές αντάρτες πρόλαβαν να σκοτώσουν και το γάλλο όμηρο.

Σομαλικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε εισβολή στο συγκρότημα στην πόλη Μπούλο Μάρερ αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν «αρκετά» μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αl-Shabab.
Διαχρονική «αίγλη» και κριτήρια κατάταξης

Η Λεγεώνα των Ξένων είναι το μοναδικό μισθοφορικό σώμα, ενταγμένο σε εθνικό στρατό, το οποίο επιβίωσε έως τις μέρες μας. Ανέκαθεν ήταν γνωστή η δυνατότητα που προσέφερε για μια «δεύτερη ευκαιρία» σε καταζητούμενους εγκληματίες ή όσους ήθελαν μια νέα ταυτότητα μακριά από τη χώρα καταγωγής τους. Πλέον όμως τα κριτήρια – αν και παραμένουν αρκετά ελαστικά – έχουν αλλάξει και αποκλείουν όσους διώκονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Η παλιά ζωή ακόμη και η ταυτότητα (για όσους το επιθυμούν) τελειώνει μέχρι την πύλη του Κέντρου Βασικής Εκπαιδεύσεως. Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικιακά από 17,5 μέχρι 39,5 ετών, να έχουν έγραφα ταυτοποίησης ενώ δεν έχει καμία σημασία η χώρα καταγωγής, η θρησκεία, η γλώσσα, η μόρφωση, η οικογενειακή κατάσταση, η κοινωνική θέση και η πρότερη επαγγελματική ή στρατιωτική εμπειρία..
Σήμερα ο μύθος που πλαισιώνει την Λεγεώνα των Ξένων, συντηρείται έλκοντας συνεχώς νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν αληθινή δράση. Το ενδιαφέρον υποψηφίων για ένταξη στη Λεγεώνα ήταν από παλιά έντονο και στην χώρα μας αφού πολλοί Έλληνες είχαν αναζητήσει τρόπο να δοκιμάσουν τα όρια τους, υποβάλλοντας αίτηση στις αρμόδιες αρχές στη γαλλικής πρεσβεία στην Αθήνα.
Η στράτευση διαρκεί – υποχρεωτικά – για μια 5ετία, μετά το πέρας της οποίας, ο Λεγεωνάριος μπορεί να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα και εφόσον επιθυμεί να συνεχίσει να υπηρετεί με ανανέωση συμβολαίου.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/pithani-drasi-tis-legeonas-ton-xenon-sti-syria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου