Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (VIDEO)


Ενδεικτικά ως προς το ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που είναι ικανές να φέρουν εις πέρας οι ισραηλινές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων είναι τα βίντεο που αποδεσμευτήκαν από το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο και αφορούν την συνεκπαίδευση με αντίστοιχες μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.
Ειδικότερα, δύναμη επιπέδου Τάγματος, η οποία ανήκει στην επίλεκτη Μονάδα Egoz, μεταφέρθηκε στην μεγαλόνησο αεροπορικώς, σε μια «εξομοίωση» αεραποβατικής ενέργειας με μικρό χρόνο προειδοποίησης.
Οι διαδικασίες μεταφοράς και ανάπτυξης δυνάμεων από αέρος, πραγματοποιούνται πλέον με τα νέα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Hercules της ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), η οποία άλλωστε έχει μακρά και διακεκριμένη ιστορία σε τέτοιου είδους αποστολές. Η πλέον γνωστή ήταν η περίπτωση της θρυλικής επιχείρησης στο Έντεμπε, στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα. (Αντικειμενικός σκοπός ήταν η απελευθέρωση 246 ομήρων πτήσης της AIR FRANCE, που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Τελ Αβίβ, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα το καλοκαίρι του 76).
Η μεταφορά των ισραηλινών καταδρομέων στην Κύπρο περιελάμβανε πλήρη ανάπτυξη με χρήση τουλάχιστον 4 C-130J, τα οποία μετέφεραν όλο τον επιχειρησιακό εξοπλισμό τους αλλά και οχήματα τύπου HUMVEE διαφόρων εκδόσεων και παραλλαγών που χρησιμοποιούνται για αυτονομία κίνησης στην περιοχή επιχειρήσεων.
Ακολούθως, παρουσιάζεται η διαδικασία αερομεταφοράς με χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Yansuf (τα γνωστά σε όλους μας Blackhawk που επίσης ανήκουν στην IAF) προκειμένου επίλεκτα τμήματα να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με άμεση επέμβαση (Direct Action), αναγνώριση (special reconnaissance) και αντι-ανταρτοπόλεμο (counter guerrilla warfare).
Στο πλαίσιο αυτό οι ομάδες αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες Ζώνες Προσγείωσηςκαι ακολούθησε πεζή διείσδυση σε «εχθρική περιοχή». Εν συνεχεία εκτελέστηκε μακρά πορεία, με πλήρη φόρτο μάχης μέσα από ορεινό δρομολόγιο και πυκνή βλάστηση στο όρος Τρόοδος, που συνεχίστηκε και μετά τη δύση του ηλίου για αθέατη προσέγγιση επί του στόχου.
Από τα σχετικά βίντεο διακρίνεται η χρήση υπέρυθρων strobe light για αναγνώριση φίλιων τμημάτων υπό πλήρες σκότος η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή πρόκλησης φίλιων απωλειών.
Έμφαση δόθηκε σε κίνηση τμημάτων εντός κατοικημένων περιοχών καθώς επίσης και σε διαδικασίες προσέγγισης κτηρίων με διαδικασίες ελέγχου για παγιδευμένες (με εκρηκτικά) θύρες. Οι ισραηλινοί έφεραν μαζί τους σκύλους – ανιχνευτές ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, προφανώς απόρροια της πλούσιας εμπειρίας από επιχειρήσεις στη Γάζα.
Επιπλέον διακρίνεται εκτεταμένη τριβή σε διαδικασίες εκκαθάρισης κτιρίων αλλά και διαδρομών σε υπόγειες στοές που επίσης έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας σε ότι αφορά την κίνηση σε σκοτεινούς χώρους με χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ).   

Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες φάσεις, που απαιτείται συνεχής τριβή και εκπαίδευση, προκειμένου το προσωπικό να αποκτήσει επιχειρησιακή επάρκεια. Σε ότι αφορά τους ισραηλινούς, πλείστες είναι οι περιπτώσεις όπου έχουν κληθεί να εκκαθαρίσουν τούνελ και κρησφύγετα στο πλαίσιο αποστολών κατά τη διάρκεια όλων των πρόσφατων πολεμικών συγκρούσεων. Την εμπειρία τους αυτή φαίνεται να μετέφεραν και στα στελέχη των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς που ασκήθηκαν από κοινού.
Η μεγαλύτερη όπως χαρακτηρίστηκε ανάπτυξη ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων σε άσκηση εκτός ισραηλινού εδάφους, το επταήμερο 7 με 14 Ιουνίου, αναμφισβήτητα εμβάθυνε τους δεσμούς των ισραηλινών καταδρομέων με τους κύπριους συναδέλφους τους, ενισχύοντας καθοριστικά την συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου.
Τα τρια νέα βίντεο έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την συνεκπαίδευση Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων και Κύπριων Καταδρομέων της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ. 





ΠΗΓΗ

https://www.thinknews.gr/defence/i-israilini-idiki-monada-pou-ekpedeftike-stin-kypro-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου