Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κύπρος 1974. Ένα προσωπικό ημερολόγιο από τον Καταδρομέα της 34ΜΚ Κύριο Πέτρο Σολωμού. Μέρος Έ.

Μέρος ΄Ε

 Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ο Κύριος Σολωμού.


ΤΡΙΤΗ 6 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η σημερινή ημέρα 6 Αυγούστου Εορτή Χρυσοσώτηρος Ακανθούς.
Οι Έφεδροι Καταδρομείς οι καταγόμενοι από τη περιοχή της Ακανθούς μας υπενθυμίζουν και σε άλλους μας ενημερώνουν ότι η σημερινή ημέρα είναι η μεγαλύτερη ημέρα για τη περιοχή αυτή που είμαστε εδώ. Πιο κάτω και σε πολύ λίγα χιλιόμετρα είναι η Ακανθού με τη επιβλητική της εκκλησία και τη θαματουργό εικόνα του Χρυσοσώτηρος της . Πλήθη πιστών από όλη τη Κύπρο τέτοια μέρα συρρέουν για να προσευχηθούν στη Άγια θαυματουργό εικόνα της.
Ο δρόμος Κερύνειας προς Ακανθού είναι κλειστός και καμιά ψυχή δεν περνά και προστατεύεται από τη 34 Μ.Κ.
Όλη η περιοχή είναι βουβή . Ούτε τα πουλιά δεν κελαηδούν.
Όλη η περιοχή της επαρχίας Κερύνειας και πιο πέρα της Ακανθούς είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και οι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και καταφεύγουν νομιζόμενοι σε πιο Ασφαλείς περιοχές της Αμμοχώστου.

Ο Ναός του Χρυσοσώτηρος στη Κωμόπολη Ακανθούς και η πανοραμική θέα με φόντο τη θάλασσα του πελάγους της Κιλικίας.

 ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΑΟΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΙ...

Δυστυχώς η Κωμόπολις Ακανθού έχει κατεδαφιστεί και μόνο το 10 % των σπιτιών της έχουν απομείνει.

Είναι καλό να γνωρίζουν και άλλοι τη περιοχή αυτή διότι από το σημείο αυτό τέτοια νύκτα 6 Αυγούστου κάθε χρόνο το φεγγάρι διαπερνά το φως του από μια τρύπα των βράχων αυτών και δείχνει ακριβώς το σημείο της εκκλησίας και που ήταν η εικόνα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Συνεχίζεται και αυτή η μέρα με την οποία όλη η Μοίρα είναι σε εγρήγορση . Γίνονται οι νενομισμένες αναφορές από τα τηλέφωνα εκστρατείας .
Οι διάφορες επαφές μέσω ασυρμάτων συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο με βάσει το πρόγραμμα των επαφών - εκπομπών με τις μονάδες μας και άλλους δέκτες.
Ελέγχονται όλες οι νέες αμυντικές θέσεις με ορύγματα και ενισχύονται οι υφιστάμενες .
Κατά τη αντικατάσταση του Τάγματος Πεζικού διαπιστώσαμε ότι μεγάλα παραλιακά οχυρωματικά έργα-πολυβολεία που ήταν κατασκευασμένα από το 1965-67, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ή καλύτερα δεν είχαν επανδρωθεί κατά τις προηγούμενες μέρες .
Μου φέρνουν θύμησες κατά τη διάρκεια της θητείας μου το 1970-72 στη 33 Μ.Κ. στο Πέλλαπαις είχαμε οδηγίες όπως κάθε Σάββατο και Κυριακή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες Λάντροβερ με έφεδρο Αξιωματικό , διαβιβαστή το οδηγό και ακόμη ένα Καταδρομέα να γίνεται έλεγχος και επιθεώρηση όλων των πολυβολείων από Βασίλεια , Βαβυλά , Αηρκώτισσα, Άγιο Γεώργιο , Κερύνεια, Θέρμια , Καράκουμι, Αγιο Επίκτητο , Παχύαμμο, Αλακάτι , μέχρι και Άγιο Αμβρόσιο .Δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο που είχε γίνει η εισβολή και είμαστε και τώρα με τη 34 Μ.Κ. Προσωπικά , ως διαβιβαστής είχα πάρει μέρος , πάρα πολλές φορές σε αυτή τη αποστολή. Σε δύο περιπτώσεις η μία στη περιοχή που είχε το σπίτι του ο Τούρκος Πρέσβης περιοχή Αγίου Επικτήτου – Καζάφανι - Βόσπορος –όπως και στο Παχύαμμ ο διαπιστώσαμε ότι στη σκιά των πολυβολείων έκαναν τις σούβλες τους οι Τουρκοκυπριακές οικογένειες . Γίνετο αναφορά τόσο προς το ΓΕΕΦ όσο και προς Αστυνομία Κερύνειας . Σε άλλη περίπτωση στη προσπάθεια μας να γίνει επιθεώρηση στη παραλία του Αλακάτι μείναμε στη άμμο και ζητήσαμε βοήθεια από τους Έλληνες λουομένους .
Το Αλακάτι είναι ΗΤΑΝ μία εξαιρετική παραλία μήκους πέρα των 500 μέτρων με άμμο χρυσό και περιβάλετε ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΟ από θάμνους και πεύκα . Είναι η περιοχή όπου οι χελώνες καρέτα-καρέτα γεννούσαν τα αυγά τους και δεν ενοχλούντο από τους λουόμενους.
Τα πολυβολεία αυτά είχαν κατασκευαστεί με οδηγίες της Στρατιωτικής διοίκησης όταν Αρχηγός ΑΣΔΚ –Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Κύπρου- ( το μετέπειτα ΓΕΕΦ) ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής . Φαίνεται ότι από το 1965 γνώριζαν << οι φύλακες >> ότι το ενδεχόμενο εισβολής ένα από τα επικρατέστερα σημεία ήταν τα παράλια της Κερύνειας. Τα πολυβολεία αυτά ήταν τεράστιοα από απόψεως μεγέθους και η κατασκευή τους ήταν από ισχυρά σκυροδέματα με ενίσχυση από οπλισμό. Μπορούσαν δε να επανδρωθούν μέχρι και ομάδα 10 ατόμων με όλο το σχετικό εξοπλισμό τους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εκρήξεις συνεχίζονται στα δυτικά της Κερύνειας . Η δε νύκτες σε πολλές περιπτώσεις γίνονται μέρες με τις πυρκαγιές στο Πενταδάκτυλο πάνω από το Καραβά και τις λάμψεις των εκρήξεων. Κατά τα άλλα η εκεχειρία συνεχίζεται από εμάς μόνο. Η 34 Μοίρα Καταδρομών διατηρεί τις θέσεις της.
Τέτοιες μέρες ακούοντας τους βομβαρδισμούς στη περιοχή Κερύνειας – Καραβά φέρνουν επίσης συνεχώς θύμησες και τις μάχες της Μανσούρας όπου άκουα τους βομβαρδισμούς των Τούρκων από το χωριό μου τη Φιλιά στη Περιοχή Μόρφου όταν ήμουν 12 χρόνων. Ήταν επίσης ένα μέρος των συζητήσεων με τους παλαιούς Καταδρομείς οι οποίοι είναι μαζί μας και είχαν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις αυτές.
Κατά τη προάσπιση της περιοχής της Τυλληρίας πριν 10 χρόνια ακριβώς 7 Αυγούστου 1964 είχαν ως αποτέλεσμα και το πότισμα της γης με Ελληνικό αίμα .
Ο απολογισμός μετά τις μάχες είναι.
- Πέντε του 206 Τ.Π.
- Δέκα του 216 Τ.Π.
- Τριών της 31 Μ.Κ.
- Δύο της 21 ΕΑΝ
- Εφτά της Ακταιωρού Φαέθων
- Εφτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Οκτώ του 85 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τ.Σ.
- Δύο του Λόχου Εθνοφρουράς Παχυάμμου
- Τεσσάρων του Λόχου Εθνοφρουράς Κάτω Πύργου
- Εφτά ιδιωτών.
Σύνολο 60 οι θυσιασθέντες στην Τηλλυρία το 1964, με τα ονόματά τους και τον τόπο καταγωγής τους από την Κύπρο και τη μητέρα Ελλάδα, με ανεξίτηλα γράμματα στο Μνημείο στον Άγιο Ραφαήλ του Παχυάμμου Τυλληρίας όπου τελείται επισήμως κάθε Αύγουστο το Μνημόσυνό τους.
Οι φωτογραφίες του μνημείου στο προαύλιο της Εκκλησίας στο Παχύαμμο Τυλληρίας είναι σχετικές. Στη άλλη φωτογραφία φαίνεται ο σημερινός θύλακας των Κοκκίνων.









 ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1964 . ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΟ ΠΑΧΥΑΜΜΟ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ

 Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ



 ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1964 ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΩΡΟΒΟΥΝΟΣ


ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Ξημερώνει ακόμη μια μέρα στη περιοχή της Κερύνειας για όλους αλλά για τους ασυρματιστές/ διαβιβαστές άρχισε ακόμη μια μέρα. Εδώ και 12 μέρες διατηρούμαστε σχεδόν ξύπνιοι όλο το εικοσιτετράωρο. Από εμάς εξαρτάται όλη η Μοίρα. Είμαστε το συγκοινωνιακό νεύρο της Μοίρας με το υπόλοιπο κόσμο της Λευκωσίας. Δίνουμε αναφορές και παίρνουμε αναφορές. Παίρνουμε νέα και δίδουμε λυπητερά νέα, υπάρχουν καλά νέα ;
Τα νέα μας είναι ότι είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας , καμία παρεκτροπή από κανένα λόχο, διμοιρία , ομάδα ή Καταδρομέα δεν υπάρχει , είμαστε στο πνεύμα του Καταδρομέα , και αυτά που μάθαμε στη εκπαίδευση μας κατά τη διάρκεια της θητείας των 2 χρόνων, τηρουμένων όλων των κανόνων του καταδρομικού πνεύματος διατηρούμαστε σε ακμαίο Ηθικό. Αυτές οι σκληρές ασκήσεις των δύο χρόνων μας κράτησαν σε αυτό το ψυχικό και σωματικό υψηλό επίπεδο. Ανεξάρτητα εάν είχαμε απολυθεί προ πολλού.
Οι καιρικές συνθήκες είναι συνθήκες με πολύ ψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού μαζί με υγρασίες.
Ανακούφιση μας είναι οι σκιές των ελαιοδέντρων, χαρουπιών , πεύκων και άλλων δένδρων της περιοχής. Παρέα και σύντροφοι μας είναι τα ερπετά της περιοχής .
Ξαφνικά από μακριά ακούονται μεγάλοι θόρυβοι και ταυτόχρονα παίρνουμε τηλεφωνήματα ,από τα ακραία παρατηρητήρια προς τον Άγιο Επίκτητο , ότι οι μηχανές των Τουρκικών Αρμάτων /Τεθωρακισμένων είναι σε λειτουργία. Σταματούσαν και επανάρχιζαν και αυτό επαναλαμβάνετο για αρκετή ώρα. Δίδονται οδηγίες για ετοιμότητα και ψυχραιμία .
Η ερμηνεία από μέρους του Διοικητή μας ήταν ότι προσπαθούσαν να μας δημιουργήσουν Ψυχολογικός πόλεμος από μέρους των εισβολέων και να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας .Καμία ανταπόκριση από μέρους μας. Διατηρούμε τις θέσεις μας και σε πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας και ασφαλείας.
Όλος ο οπλισμός και ειδικά όλα τα πολυβόλα είναι έτοιμα και στραμμένα προς τον Τούρκο εισβολέα.
Οι δρόμοι όλοι είναι ναρκοθετημένοι με αντιαρματικές νάρκες και κατά οχημάτων παντός τύπου .
Τα αντιαρματικά , οι Όλμοι και τα Π.Α.Ο. είναι όλα έτοιμα . Όλοι οι Αξιωματικοί Υπαξιωματικοί και Καταδρομείς είναι στις θέσεις τους και διατηρούνται σε πολύ ψηλό βαθμό ετοιμότητας για κάθε τι το ενδεχόμενο.
Γίνεται επί τόπου επιθεώρηση από το Διοικητή μας και με τους υπευθύνους Αξιωματικούς δίδονται οδηγίες τρόπου αντιμετώπισης τυχών προέλασης των εισβολέων και όλοι είμαστε στα καθήκοντα μας με το χέρι στη σκανδάλη. Γίνονται ενημερώσεις προς το ΓΕΕΦ και στο ταχτικό Συγκρότημα στη περιοχή Κυθρέας.
Η 34 Μοίρα Καταδρομών σε πλήρη ετοιμότητα , οι Καταδρομείς της δεν αστειεύονται.
Είμαστε για όλα. Οι χαράδρες του Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας θα ήταν ο τάφος των Τούρκων εισβολέων τυχών κίνηση των . Το αποδείξαμε τις προηγούμενες μέρες.
Τελικά καμία ενέργεια από μέρους των Τούρκων εισβολέων.
Η ετοιμότητα μας συνεχίζεται και το βράδυ.

Συνεχίζεται...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου