Τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μια συνεχή σύγκρουση χαμηλής έντασης (low intensity warfare) στην οποία κυριαρχούν η στρατιωτική και πολιτική πίεση, η κατασκοπεία και ο ψυχολογικός πόλεμος με κύριο εργαλείο την εξαγωγή πολιτισμού. Στην πραγματικότητα ωστόσο η τουρκική απειλή αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη περιλαμβάνοντας τον κυβερνοπόλεμο αλλά και ένα πλήθος δραστηριοτήτων από τον ευρύτατο χώρο του μη κανονικού πολέμου (irregular warfare), όπως η λαθρομετανάστευση, οι παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και το οργανωμένο έγκλημα. Η εν λόγω συστράτευση στα πλαίσια μιας σφαιρικής προσέγγισης (comprehensive approach) τακτικών συμβατικού, μη κανονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου προσδίδει ξεκάθαρα στην Τουρκία χαρακτηριστικά υβριδικής απειλής (hybrid threat).
Παραστρατιωτικές Επιχειρήσεις
Η επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος βρήκε τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε πλήρη αποδιοργάνωση λόγω των εκκαθαρίσεων και του πογκρόμ διώξεων. Ένα ζήτημα που διέλαθε της προσοχής πολλών ήταν η αναβάθμιση της ΜΙΤ του Χακάν Φιντάν με την δημιουργία Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων. Το πιο πιθανό είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί εξέλιξη του Κλάδου Ειδικών Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ) που δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο την οργάνωση της Τουρκικής εμπλοκής στην Συρία. Η αναβάθμιση του Κλάδου σε Τμήμα με διοικητή Υποδιευθυντή δηλώνει μια ξεκάθαρη πρόθεση από την πλευρά της Άγκυρας για ενίσχυση των συγκαλυμμένων επιχειρήσεων και ανάδειξη τους σε βασικό μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και επίτευξης στρατηγικών στόχων. Η πρόθεση αυτή φάνηκε και κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» από το 2016 μέχρι σήμερα. Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν κυρίως από την ΜΙΤ και τις ειδικές δυνάμεις της ΟΚΚ που καθοδηγούσαν ντόπιες αντάρτικες δυνάμεις με την πρώτη να έχει αναλάβει την στρατηγική και την δεύτερη την επιχειρησιακή σχεδίαση. Το νέο τμήμα έχει αποδειχθεί ένα πραγματικό πολυεργαλείο στην διεξαγωγή ενός μη κανονικού πολέμου με έμπειρο στρατιωτικό προσωπικό (πρώην στελέχη των Μπορντό Μπερελί) ικανό να εκτελέσει πληθώρα παραστρατιωτικών αποστολών από προσβολή στρατηγικών στόχων, δολοφονίες και εκπαίδευση ανταρτικών η παραστρατιωτικών δυνάμεων μέχρι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, προπαγάνδας και εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Αξίζει να τονιστεί ότι η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΚΚ) έχει πολλάκις εμπλακεί σε σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας μας και σε σχέδια δολοφονιών, όπως στα πλαίσια της επιχείρησης «Βαριοπούλα».
Κατασκοπεία-Οργανωμένο Έγκλημα
Οι δυνατότητες διεξαγωγής ενός υβριδικού πολέμου ενισχύονται και από την παραδοσιακή συνεργασία τουρκικού κράτους και εγκληματικών οργανώσεων (βλ. υπόθεση Εργκένεκον) αλλά και από τα δίκτυα κατασκοπείας της ΜΙΤ στην χώρα μας. Η τελευταία έχει ανεπτυγμένα κύρια και εφεδρικά δίκτυα, πλήθος μετωπικών οργανώσεων, διασυνδέσεις με τα ΜΜΕ και ισχυρότατη επιρροή στους κόλπους την Αλβανικής και μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και των προσφύγων ενώ τα περιστατικά στρατιωτικής και μη κατασκοπείας, προβοκατόρικων ενεργειών και δολιοφθορών (π.χ. εμπρησμοί δασών) εις βάρος της χώρας μας είναι ατελείωτα. Όσον αφορά στους μη κρατικούς δρώντες χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της SADAT της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, ειδικής σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, που εμπλέκεται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και έχει εξελιχθεί στην πραιτοριανή φρουρά του Ερντογάν.
Θράκη
Ειδικά για την περίπτωση της Θράκης αξίζει να αναφέρουμε ότι από χρόνια έχουμε μια συστηματική προσπάθεια εκμετάλλευσης της μειονότητας και δημιουργίας υποδομών για διεξαγωγή επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης και ανορθόδοξου πολέμου σε καιρό ειρήνης, κρίσης η πολέμου. Παρά τις προσπάθειες, όχι πάντα αποτυχημένες, της ελληνικής πλευράς η τουρκική πολιτική (επισκέψεις αξιωματούχων, διπλωματική παρουσία κ.α.), θρησκευτική (ψευδομουφτήδες κ.α.) και οικονομική διείσδυση (Ζiraat) στην περιοχή είναι συνεχής και εντονότατη. Ταυτόχρονα με βάση τις δεκάδες μετωπικές οργανώσεις η μουσουλμανική μειονότητα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία συμπαγή μάζα απόλυτα ελεγχόμενη από την Τουρκία ενώ σύμφωνα με τον διαπρεπή αναλυτή Χρήστο Μηνάγια δεν αποκλείεται η ύπαρξη παρακρατικής οργάνωσης για τον συντονισμό των τουρκογενών πληθυσμών σε Θράκη, Κω και Ρόδο με επιχειρησιακό βραχίονα αρμόδιο για πραγματοποίηση επιχειρήσεων ένοπλης προπαγάνδας και τρομοκρατικών επιθέσεων.
Λαθρομετανάστευση – Τρομοκρατία
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα τα φαινόμενα της ισλαμιστής τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και στις σχέσεις τους με τον τουρκικό επεκτατισμό. Οι μάζες των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις ταραχώδεις περιοχές της Μ. Ανατολής έχουν εξελιχθεί από την Τουρκία σε ένα τρομερό εργαλείο πίεσης τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς την χώρα μας. Η γείτονα συστηματικά όχι απλώς ανέχεται αλλά συντονίζει και καθοδηγεί τις ανεξέλεγκτες ροές μουσουλμάνων.
Στελέχη της ΜΙΤ σε συνδυασμό με παρακρατικά και εγκληματικά δίκτυα οργανώνουν και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη άφιξη των μεταναστών, από όλη την Β. Αφρική και την Μ. Ανατολή, στους χώρους συγκέντρωσης των μικρασιατικών παραλίων. Εκεί την σκυτάλη παίρνουν τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής τα σκάφη της οποίας λειτουργούν ως ανιχνευτές των δουλεμπορικών παραβιάζοντας πολλές φορές και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ταυτόχρονα η συσσώρευση χιλιάδων λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, στα αστικά κέντρα αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δημιούργησε ένα νέο πεδίο δράσης για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι τελευταίες δομούν με όπλο τον ισλαμισμό έναν ολόκληρο «μυστικό στρατό» με τρομερές αποσταθεροποιητικές δυνατότητες δημιουργώντας νέους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια (εξεγέρσεις, καταστάσεις παρεκτρεπόμενου όχλου, πολλαπλές επιθέσεις σε αστικά κέντρα, δημιουργία θυλάκων στα βόρεια σύνορα της χώρας, άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατία, αμυντική εξουθένωση μέσω δέσμευσης δυνάμεων ασφαλείας κ.α.). Θυμίζουμε δε ότι οι σχέσεις της ισλαμιστικής Τουρκίας με μουσουλμανικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, των οποίων μέλη είναι βέβαιο ότι βρίσκονται στην χώρα μας μέσα στον όγκο των λαθρομεταναστών, είναι γνωστές.
Στελέχη της ΜΙΤ και των Μπορντό Μπερελί έχουν συλληφθεί αντίστοιχα να μεταφέρουν όπλα στην Συρία (1/2014) και να καθοδηγούν δυνάμεις της Αl- Nusra και του ISIS(2012) ενώ και σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχει σημαντική διολίσθηση και ανοχή προς τον εξτρεμισμό (11,9% υπέρ του ISIS). Συνεπώς για την ελληνική εθνική ασφάλεια η λαθρομετανάστευση, η ισλαμική τρομοκρατία και ο τουρκικός επεκτατισμός αποτελούν μέρη της ίδιας αποσταθεροποιητικής εξίσωσης.
Εν κατακλείδι οι υβριδικές διαστάσεις της τουρκικής απειλής είναι υπαρκτές και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δημιουργία από την χώρα μας, ενός ευέλικτου διϋπηρεσιακού μοντέλου αντιμετώπισης ανάλογων απειλών.
Πηγές
- Ηλιάδης Μάνος, Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ, Αθήνα: Ινφογνώμων, 2011
- Ηλιάδης Μάνος, Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες και η ΜΙΤ, Αθήνα: Λαβύρινθος, 1998
- Θεοδωράτος Ιωάννης, «Η Τουρκία έχει πιο επικίνδυνα όπλα από πυραύλους και βλήματα», www.defence-point.gr (6/12/2016)
- Λυγερού Νεφέλη, «100 Υβριδικά Χτυπήματα Ιμίων», εφ. Πρώτο Θέμα (26.02.2017),σελ. 12-14
- Μηνάγιας Χρήστος, Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, Αθήνα: Τουρίκη, 2010
- Ντόκος Θάνος, Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας, Αθήνα: Τουρίκη, 2001
- Περιοδικό Καταδρομή και Ασφάλεια τεύχη 5, 22, 38, 39, 40, 43
- Περιοδικό Στρατηγική τεύχη 248, 254
- Περιοδικό Επίκαιρα τεύχος 377
- Συνέντευξη Erich Schmidt- Eenboom (Real 9/04/2017)
- ΠΗΓΗ
- https://www.thinknews.gr/politiki/tourkia-os-yvridiki-apili/