Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ε.Δ στην BALKAN SHIELD 2016 (φωτορεπορτάζ)


Από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2016 διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση ειδικών δυνάμεων “BALKAN SHIELD 2016”, με τη συμμετοχή μονάδων των κρατών- μελών της Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ασκήσεις ειδικών δυνάμεων τύπου “Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises-B 9 CJSE-16”, καθιερώθηκαν το 2011 στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, και έχουν ως σκοπό την συνεργασία και τον συντονισμό των ειδικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων και στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας και συμμετείχαν μονάδες ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Αλβανία, ενώ δεν συμμετείχαν μονάδες από Τουρκία και τα Σκόπια. Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, έλαβε χώρα η τελική φάση της άσκησης στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, στην οποία παρέστησαν Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος:

  1. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.
  2. Η Ζ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.
  3. Το 2ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (Η ΜΑΚ).
  4. Η Β Μοίρα Καταδρομών.
  5. Η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Π.Α.

Εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα: 

  1. Σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων
  2. Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης
  3. Επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους. 
  4. Ελεύθερη πτώση HALO και HAHO.
  5. Επιχειρήσεις Διείσδυσης και απαγκίστρωσης με την χρήση οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. 
  6. Περίπολα μάχης και αναγνώρισης.
  7. Ανάκτηση προσωπικού και επιχειρήσεις CSAR. 
  8. Καταρρίχηση από ελικόπτερα με την μέθεοδο FAST ROPE. 

Στη χθεσινή ημέρα έλαβε χώρα άσκηση από πολυεθνική δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία και επιχείρησε την ανάκτηση απαχθέντος προσωπικού από τις φίλιες δυνάμεις. Σκοποί της άσκησης ήταν η συνεργασία, ο συντονισμός των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, η δημιουργία δεσμών και πνεύματος μονάδας, η ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και διδαγμάτων πάνω σε αντικείμενα, τεχνικές, τακτικές επί του πεδίου και τέλος η βελτίωση της ικανότητας διεξαγωγής από κοινού ειδικών Επιχειρήσεων. Η άσκηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την Ελληνική Δικλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε για πολλοστή φορά την αδράνεια που έχει επιδείξει η πολιτική ηγεσία διαχρονικά ως προς την μη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε Νατοϊκές Επιχειρήσεις είτε στο Ιράκ είτε στο Αφγανιστάν.











ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/4579-oi-dynameis-eidikon-epixeiriseon-ton-e-d-stin-balkan-shield-2016-fotoreportaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου