Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Πιθανή παράδοση 60 ε/π OH-58 Kiowa από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Σημαντική για την προσπάθεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας να αποκτήσει συνέργειες στις διεθνείς αγορές θεωρείται από πολλούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς παράγοντες η τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσα. Αφού εγκαινίασε, μαζί με τον υποστράτηγο κ. Γ. Καμπά, το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2016, ο κ. Βίτσας είχε εκτεταμένες επαφές με στελέχη από ξένες αμυντικές εταιρείες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
URL: http://www.kathimerini.gr/
Ωστόσο, το πλέον σημαντικό σκέλος των επαφών του κ. Βίτσα πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με τη βοηθό υφυπουργό Αμυνας για Διεθνείς Υποθέσεις Ασφαλείας κ. Ελίσα Σλότκιν, εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πληροφοριών DIA, τον διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας DSCA αντιναύαρχο κ. Τζόζεφ Ρίξεϊ και τον κ. Άλαν Εστέβεζ, μόνιμο υφυπουργό Άμυνας για ζητήματα Τεχνολογίας και Διοικητικής Μέριμνας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι επαφές του κ. Βίτσα είχαν ως επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.
Δεν πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Βίτσα στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός διατηρεί καλούς διαύλους επικοινωνίας. Η επίσκεψη του κ. Βίτσα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένονται κάποιες παραλαβές μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, κυρίως ελικοπτέρων που προορίζονται για την Αεροπορία Στρατού.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνουν παραλαβές κάποιων Σινούκ [μεταφορικά ε/π Chinook], ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό πώς θα προχωρήσει τελικά η παράδοση και περίπου 60 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης τύπου OH-58 (γνωστών και ως «Καϊόβα» [Kiowa]), τα οποία αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.
Η δεδομένη δημοσιονομική στενότητα, σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια που κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να διατηρήσουν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα και να τα προστατεύσουν από την περαιτέρω καταπόνηση, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι για τουλάχιστον λίγα ακόμα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τρόπους προμήθειας μεταχειρισμένων εξοπλισμών, προκειμένου να αναπληρώσει, κατά το δυνατόν, τις ελλείψεις που προκύπτουν.
Το συγκεκριμένο μήνυμα πέρασε και σε στρατιωτικό επίπεδο, από τους Έλληνες επιτελείς προς τον Αμερικανό Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Ευρώπης, κ. Κέρτις Σκαπαρότι, πριν από λίγες ημέρες. Προφανώς, ο κ. Σκαπαρότι δεν διαθέτει αρμοδιότητα να λάβει αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύθηκε προς τους Έλληνες συναδέλφους του ότι θα μεταφέρει την ανησυχία τους στην Ουάσιγκτον.
Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σκαπαρότι και του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) του ΝΑΤΟ, όπου αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται 108 στρατιωτικοί από όλες τις χώρες της Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνικά αιτήματα αφορούν κάποια οχήματα ή μικρά άρματα μάχης, καθώς και μεταφορικά αεροπλάνα που βρίσκονται υπό απόσυρση από τις αμερικανικές Ε.Δ.
Πηγή: defence-point.gr
http://www.proelasi.org/2016/10/12/%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-60-%CE%B5%CF%80-oh-58-kiowa-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου