Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Αντιαρματική ρουκέτα μίας χρήσεως RPG-18


Τo 1972 παρουσιάστηκε ο σοβιετικός εκτοξευτής RPG-18. Aν και ακολουθούσε την συνηθισμένη κωδικοποίηση РПГ-, Ручной противотанковый гранатомёт που μεταφράζεται ακριβώς ως «πυραυλοωθούμενη χειροβομβίδα», ο εκτοξευτής αποδίδεται επίσημα με την ΝΑΤΟϊκή απόδοσηRocket-Propelled-Grenade (RPG) ως «αυτοπροωθούμενη βομβίδα». Παρόλα αυτά, ο RPG-18 ήταν σημαντικά διαφορετικός από τους προκατόχους του: RPG-1/2/4 και -16. Οι προηγούμενοι φαίνονταν ως απλοί σωλήνες εκτόξευσης μιας εξωτερικά τοποθετημένης κεφαλής μεγαλύτερου διαμετρήματος και πυροδοτούμενοι από μια πιστολοειδή λαβή.
Βολή αντιαρματικού όπλου μιας χρήσης RPG-18. (ΓΕΣ)
Στην περίπτωση του RPG-18, αντίθετα, πυραλοκινητήρας και κεφαλή βρίσκονται εντός του σωλήνα εκτόξευσης, που ταυτόχρονα αποτελεί και συσκευασία αποθήκευσης και μεταφοράς ενώ, μετά την πυροδότηση του βλήματος, ο σωλήνας απορρίπτεται χωρίς την δυνατότητα τοποθέτησης νέου βλήματος.
Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία δεν ήταν άσχετη με τον «Αμερικανό εξάδελφο» M-72 Light Anti-Tank Weapon(LAW) που είχε εμφανιστεί δέκα σχεδόν χρόνια πριν και είχε ήδη χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στα πεδία μαχών του Βιετνάμ. Η δαιμονική ομοιότητα με το προγενέστερο αμερικανικό σύστημα, οι αναφορές για παρουσία Σοβιετικών «συμβούλων» στο πλευρό των Βιετκόνγκ και η επιβεβαιωμένη αποστολή αμερικανικών όπλων-λαφύρων των μαχών σε σοβιετικά εργαστήρια για ανάλυση δεν άφησαν πολλές αμφιβολίες για την στροφή αυτή της σοβιετικής σχεδιαστικής.
Βολή με το αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης RPG-18. (ΓΕΣ)
Ο RPG-18 είναι ένας σωλήνας μήκους 705 mm, διαμέτρου 64 mm και βάρους 2,6 kg. Συγκριτικά, ο LAW έχει μήκος 665 mm, διαμέτρημα 66 mm και βάρος 2,5 kg. Eντός του βρίσκονται μια μη-κατευθυνόμενη ρουκέτα στερεών καυσίμων που προωθεί κοίλο γέμισμα VG-18 βάρους 312 gr. εκρηκτικού. Πυροδότηση της ρουκέτας θα προκαλέσει την ανάπτυξη τεσσάρων βραχιόνων σταθεροποίησης και θα δώσει ταχύτητα 114 m/sec στο βάρους 1,2 kg βλήμα επιτρέποντάς του διάτρηση:
– 1,000 mm τούβλινου τοίχου ή
– 500 mm σκυροδέματος ή
– 300 mm ομοιογενούς χάλυβα θωράκισης
Το βλήμα περιέχεται σε μικρό σωλήνα εκτόξευσης από αλουμίνιο ο οποίος με τη σειρά του περιέχεται σε σωλήνα από υαλονήματα. Mε την ανάπτυξη του σωλήνα το μήκος του όπλου φτάνει τα 1050 mm (LAW: 899 mm) ενώ ανοίγουν τα κυκλικά πώματα εμπρός και πίσω που προστατεύουν το βλήμα κατά την αποθήκευση/μεταφορά. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται τα σιδηρά σκοπευτικά του στο μέσον και στο πρόσθιο άκρο του σωλήνα. Τα σκοπευτικά προσφέρουν διαβαθμίσεις 5 σημείων για στόχους:
1- 0 ως 200 μέτρα
2- 200 ως 300 μέτρα
3- 300 ως 400 μέτρα
4- 400 ως 500 μέτρα και
5- 500 ως 600 μέτρα
Το όπλο είναι έτοιμο για βολή.
Έφεδρος εκπαιδεύεται στη χρήση αντιαρματικού όπλου μίας χρήσης RPG18. (ΓΕΣ)
Τρία σημεία οφείλουν να τονιστούν:
1ον, Το αποτελεσματικό βεληνεκές ορίζεται στα 200 μόλις μέτρα. Το συγκεκριμένο ορίζεται ως αποτέλεσμα εμπειριών από τη χρήση του όπλου στα πεδία των μαχών και ειλικρίνειας του κατασκευαστή. Στην πράξη μάλιστα, μπορεί να είναι και μικρότερο.
2ον, Κατά την πυροδότηση του βλήμματος, δημιουργείται ισχυρός κώνος θερμών αερίων μήκους 15 μέτρων, κάνοντας το όπλο ακατάλληλο για βολή από κλειστούς χώρους (πχ δωμάτιο κτιρίου) αλλά και δυνητικά επικίνδυνο για φίλια μέλη της ομάδας μάχης.
3ον, Μετά την τηλεσκοπική ανάπτυξη του σωλήνα του όπλου, αυτό δεν μπορεί να συμπτυχθεί ξανά αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βληθεί (σε περίπτωση απουσίας στόχου, προς την πιο ασφαλή κατεύθυνση, κατά την προτροπή του κατασκευαστή). Εδώ βρίσκεται μια σημαντική διαφορά με τον LAW, αλλά τα αντίγραφα δεν φτάνουν ποτέ στο επίπεδο του αυθεντικού…
Τέλος, σημειώνεται πως με την πάροδο 6 δευτερολέπτων από την πυροδότηση, το βλήμα αυτοκαταστρέφεται, θέτοντας έτσι το μέγιστο βεληνεκές των σκοπευτικών επ’αμφιβόλω.
Το RPG-18 έλαβε το παρατσούκλι «Муха» (Μίχα) δηλ. μύγα και κατασκευάστηκε από το 1972 μέχρι τις αρχές του 1990. Χρησιμοποιήθηκε από το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία και αντικαταστάθηκε σε Ρωσική υπηρεσία από το RPG-22. Μέσω των αποθεμάτων του Ανατολικογερμανικού στρατού, αποκτήθηκε και από τον Ελληνικό Στρατό σε 21,500 κομμάτια πυκνώνοντας τα αποθέματα LAW. Η ζωή του όμως βαίνει προς τη δύση της. Σήμερα πια προσφέρονται νεώτερα υποδείγματα χαμηλότερου βάρους και με νέες ικανότητες, αν και η σύλληψη του εκτοξευτή μίας χρήσης παραμένει σύγχρονη. Χάρη σε αυτή το αντιαρματικό στοιχείο γίνεται κατάκτηση του ενός ανδρός, αφού τον χειριστή δεν χρειάζεται να ακολουθούν 2 με 3 μεταφορείς ανταλλακτικών βλημάτων, όπως στα ΠΑ και στα παλιότερα RPG.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/20/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-rpg-18/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου