Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Μάχιμες και κομάντο

Του Λεωνίδα Σ. Μπλάβέρη
lsblaveris@gmail.com
Οι γυναίκες ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν κάτι περισσότερο από το 10% του μόνιμου στελεχιακού δυναμικού και των τριών Κλάδων αυτών, γεγονός βεβαίως που δεν θα μπορούσε να περάσει… απαρατήρητος και από την “στρατομάνα” του Έβρου.
Στο στρατιωτικό οδοιπορικό μας στον Έβρο συναντήσαμε μεταξύ άλλων γυναίκα σκοπό πάνω στην γέφυρα στον Έβρο, εκπαιδεύτρια σε εξομοιωτή βολών και οδηγό άρματος μάχης 55 τόνων τύπου Leopard 2A4 με τις οποίες μιλήσαμε.

Ασφαλώς πέρα των προαναφερθεισών περιπτώσεων, υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες που ζουν και υπηρετούν στην ακριτική αυτή περιοχή του Έβρου, από τις οποίες εμείς θα δούμε τρεις.
Η πρώτη συνάντηση με γυναικείο στέλεχος του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) της πρώτης -κυριολεκτικώς- γραμμής ήταν με την Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) Δεκανέα του Πυροβολικού Αικατερίνη Πεντεζίδου, πάνω στην γέφυρα των Κήπων του Έβρου, που ως γνωστό αποτελεί έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες Ελλάδος – Τουρκίας. Ακριβώς στη μέση της γέφυρας και ενώ κάτω από τα πόδια μας κυλά ο Έβρος, υπάρχουν δυο ελληνικές σκοπιές, μία σε κάθε πλευρά, και ο κοντός με την ελληνική Σημαία, ενώ από την τουρκική πλευρά και σε ίσες αποστάσεις υπάρχουν οι αντίστοιχες σκοπιές και η σημαία των Τούρκων.
Η δεκανέας παρουσιάζεται στρατωτικώς στον συνταγματάρχη (ΤΘ) Αθανάσιο Γαρίνη, υποδιοικητή της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας “Κάμια” και του δίνει λεπτομερή αναφορά με τρόπο που “φώναζε” από μακριά ότι πρόκειται για έμπειρο στέλεχος της πρώτης γραμμής και όχι γραφείου. Η δε ατάκα της “δύο σκοποί απέναντι μας, κύριε υποδιοίκητα, και άλλοι δύο ξαπλωμένη στις φυλλωσιές δίπλα στο ποτάμι και κάνουν τσιγάρο”, δείχνει ότι είχε… “σκάνάρει” όλον τον τομέα ευθύνης της με χειρουργική ακρίβεια.
Της το λέμε και γελάει. “Όταν είσαι στο ποτάμι και κάνεις εδώ υπηρεσία πρέπει να προσέχεις όλες τις λεπτομέρειες”, μας απαντά με ενα …στρατιωτικό χαμόγελο ικανοποιήσεως. Η δεκανέας Πεντεζίδου είναι στον Στρατό από το 2010 και υπηρετεί στην 110 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού. Είναι παντρεμένη με άλλο στέλεχος του Στρατού, ο οποίος υπηρετεί και αυτός φυσικά στην περιοχή και έχουν ένα παιδάκι. Τη ρωτάμε πως τα πάει με την σκοπιά και μας λέει ότι εκτελεί, μαζί με τον άλλο στρατιώτη που είναι το “ζευγάρι” της στη σκοπιά, τρίωρη πρωινή σκοπιά και δίωρη αντίστοιχη νυχτερινή. “Και τι γίνεται με το παιδάκι σας όταν κάνεις υπηρεσία, σκοπιά ή ο,τι άλλο σας ανατεθεί;”, τη ρωτάμε . “Τότε δεν κάνει υπηρεσία ο σύζυγος και το προσέχει αυτός”, μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Εκπαιδεύτρια
Η ΕΠΟΠ δεκανέας Πεζικού Αικατερίνη Κούκου.
Μια δεύτερη ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στο μεγάλο στρατόπεδο του Λαγού Διδυμοτείχου, όπου εδρεύει η πανίσχυρη 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού “Τομορίτσα” με διοικητή τον Ταξίαρχο Αναστάσιο Σπανό.
Στο οίκημα που στεγάζει τον Εξομοιωτή Όπλων Πεζικού Ευθυτενούς Τροχιάς μας υποδέχθηκαν ο διοικητής αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Μπάρμπας, ο λοχαγός (ΠΖ) Ευάγγελος Χαρισόπουλος και η εκπαιδεύτρια του εξομοιωτή ΕΠΟΠ Δεκανέας (ΠΖ) Αικατερίνη Κούκου, “Δεν χρειάζεται να λεχθεί το επίπεδο της οικονομίας σε κατανάλωση πυρομαχικών, αλλά και της κατά το δυνατόν τελειότητας που επιτυγχάνεται για το προσωπικό με τη χρήση του εξομοιωτή, προτού να πάει στο πραγματικό πεδίο βολής για τα …”μεταπτυχιακά” τους”, μας εξηγεί η εκπαιδεύτρια, συμπληρώνοντας: “Και εκεί η διαφορά στο επίπεδο εκπαιδεύσεως είναι εμφανής”!
Από τη θέση του εκπαιδευτή μπορώ να δώσω μια σειρά σεναρίων, τόσο σε ατομικό επίπεδο για τον κάθε στρατιώτη, όσο και σε κάθε επίπεδο ομάδος, αφού εδώ μπορούν να εκπαιδευτούν ταυτόχρονα οκτώ άτομα, από τους οποίους οι επτά στρατιώτες με το τυφέκιο τους και ο όγδοος, ο πολυβολητής της ομάδος, με το πολυβόλο του. Τα σενάρια αυτά, τόσο τα ατομικά όσο και τα αντίστοιχα σε επίπεδο ομάδος, ποικίλλουν, αρχίζοντας από τα πλέον απαιτητικά και σύνθετα”, μας εξηγεί η δεκανέας.
Η ΕΠΟΠ Δεκανέας (ΠΖ) Αικατερίνη Κούκου ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα της εκπαιδευτού στον εξομοιωτή όπλων Πεζικού ευθυτενούς τροχιάς την τελευταία διετία και ασφαλώς τα μάτια της έχουν δει πολλά: “Ο κάθε στρατιώτης αλλιώς είναι στην πρώτη του βολή και αλλιώς μετά την επίσκεψη του εδώ για δεύτερη ή τρίτη φορά. Και δεν βελτιώνεται μόνο ο εκπαιδευόμενος εδώ, αλλά και εμείς οι εκπαιδευτές τους και αυτό σε τελική ανάλυση είναι καλύτερο γι’αυτους”.
Οδηγός άρματος μάχης Leopard 2A4
Η ΕΠΟΠ δεκανέας Δήμητρα Σούφλα την ώρα που οδηγεί Leopard 2
Η επίλεκτη 212 Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (212 ΕΜΑ) ήταν η επόμενη “στάση” στο οδοιπορικό μας αυτό. Εκεί, μας υποδέχθηκε ο διοικητής, Πειραιώτης αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Ηλίας Καρβούνης και μαζί του πήγαμε στον χώρο όπου βρίσκονταν τα άρματα μάχης της μονάδος, τα πανίσχυρα Leopard 2A4 των 55 τόνων το καθένα, όπου συναντήσαμε τον αρχηγός πληρώματός ενός από αυτά, ανθυπίλαρχο Γρηγόριο Μαλαμή και την οδηγό ΕΠΟΠ Δεκανεά (ΤΘ) Δήμητρα Σούφλα, με τους οποίους θα κάναμε μια “βόλτα”. Με σταθερό χέρι και σταθερή ταχύτητα, η Δήμητρα ξεκίνησε τη “βόλτα”, με τον ανθυπίλαρχο δίπλα μας, να μας εξηγεί με την ενδοσυνεννόηση. Μετά το πέρα της “βόλτας” είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με την οδηγό του. “Είμαι αρκετά χρόνια στον Στρατό, στα τεθωρακισμένα και είμαι περήφανη που είμαι μαυροσκούφισσα”, μας είπε χαμογελώντας. Στο ερώτημα μας για το πως νιώθει ούσα απομονωμένη μπροστά στην θέση του οδηγού, μας είναι ότι“νιώθω άνετα. Πολύ άνετα. Η θέση αυτή είναι κατασκευασμένη για άντρες συναδέλφους, οπότε όταν κάθομαι εγώ νιώθω μια χαρά” και πρόσθεσε: “Αυτή η σύντομη βόλτα μέσα στο στρατόπεδο δεν είναι τίποτα. Θα πρέπει την επόμενη φορά να είσαστε μαζί μας όταν κινούμαστε στο ύπαιθρο, μέρα και νύχτα και με μεγάλη ταχύτητα”. Της είπαμε ότι αποδεχόμαστε την πρόσκληση-πρόκληση για την επόμενη φορά.
H ΕΠΟΠ δεκανέας Δήμητρα Σούφλα με ανωτέρους της και τον συντάκτη των “Π”

ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/06/%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου