Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Γνωρίστε την Μ. Ε. Κ. Μονάδα Εφέδρων Καταδρομών. Τα παιδιά είναι θαυμάσια, Για την Ελλάδα.




Για την Ελλάδα! Για την Ορθοδοξία!
Χωρίς κομματική ταυτότητα, χάραξε μια πορεία, αξιέπαινη, δυνατή, πρωτοποριακή.
Η Μ. Ε. Κ. , Μονάδα Εφέδρων Καταδρομών,  εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε το 2011, από τον κ. Παύλο Χάνο και τον κ. Γεώργιο Σαρρή, (καταδρομείς και οι δύο).  Η Μ. Ε. Κ.., είναι αφιερωμένη στον Ταξιάρχη, Αρχάγγελο Μιχαήλ!
  Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από τις αναρτήσει τους στο Facebook,  οι οποίες είχαν φωτογραφικό υλικό από ασκήσεις που πραγματοποιούσαν.
Ζήτησα να γνωρίσω τον  «αρχηγό» τους, και έτσι, γνώρισα τον κ. Παύλο Χάνο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ΜΕΚ. Μάλιστα, βρέθηκα μαζί τους, σε μια άσκηση, στο Σανατόριο της Πεντέλης, έμεινα πολλές ώρες στην ταράτσα του κτιρίου, παρακολουθώντας την καταρρίχηση , με σχοινιά , μελών και καταδρομέων.  Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για εμένα, αλλά, όταν μου είπαν να πέσω κι εγώ, δεν το τόλμησα.  Είναι νωρίς ακόμη.
Παρατήρησα τον τρόπο, που εκπαίδευαν και εμψύχωναν τα νέα παιδιά, που ναι μεν είχαν τον φόβο, αλλά ήθελαν, να κάνουν την άσκηση. Δυνατοί εκπαιδευτές, ο κ. Χάνος και οι άλλοι.
Δεμένοι, αγαπημένοι, καλύπτουν το κενό της μετεκπαίδευσης και πολλά , ενδιαφέροντα , στα οποία αναφέρεται ο Καταδρομέας, κ. Παύλος Χάνος.  


-Πριν καταταγείς, νεαρός φαντάζομαι,  στον Στρατό, είχες το όνειρο, την σκέψη , να γίνειςκαταδρομέας;
O κάθε νέος κάνει τα δικά του όνειρα για το τι θα ήθελε να γίνει όταν θα ενηλικιωθεί με γνώμονα όχι τις οικονομικές αποδοχές -που δυστυχώς έχουν σήμερα κάνει αρκετούς νέους να θυσιάσουν αυτά τα νεανικά τους όνειρα στον βωμό της επιβίωσης- αλλά κυρίως βάση των ερεθισμάτων που δέχονται από το περιβάλλον τους. Εγώ έχω να ευχαριστώ τον πατέρα μου, αξιωματικό του Πολεμικού ναυτικού, για τις διδαχές του οι οποίες όταν έφτασα στην ηλικία των 18 με έσπρωξαν στο να θέλω να υπηρετήσω το ένα σύνολο μεγαλύτερο από τον κύκλο μου. Την πατρίδα μου· και δεν είδα καλύτερο μέσο να το κάνω αυτό πέρα από το κομμάτι των Ειδικών Δυνάμεων.. Και ναι ο στρατός με φρόντισε για τα όσα χρόνια ήμουν στρατευμένος, μέχρι την ώρα που λόγοι προσωπικοί με ανάγκασαν να αποστρατευτώ.
Όταν ήσουν στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, περίμενες να φτάσεις στην ηλικία που θα ήσουν σε θέση να υπηρετήσεις, να γίνει καταδρομέας, ή το αποφάσισες στην πορεία της θητείας σου;
Για μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε επαγγελματικό στρατό το θεωρώ πολυτέλεια το να νιώθει ή όχι έτοιμος να υπηρετήσει. Η θητεία για τους έλληνες είναι θεσμός χιλιάδων χρόνων από την εποχή του πολίτη-οπλίτη των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών. Είναι απόλυτη υποχρέωση όλων μας έστω για αυτό τον λίγο καιρό που έχει κρίνει η σοφία των νομοθετών  του κράτους μας να υπηρετήσουμε και να εκπαιδευτούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μίας μικρής χώρας με μεγάλη ιστορία και πολλούς εχθρούς.

2. Μεγάλωσες με τις αρχές και τις αξίες, όπως η Αγάπη για την Πατρίδα;  Αισθανόσουν διαφορετικά από τα παιδιά της ηλικίας σου, σκεφτόσουν διαφορετικά, ως έφηβος, για το μέλλον σου;
Όπως προανέφερα ευχαριστώ τον πατέρα μου που μου μετέδωσε την αγάπη του και τον σεβασμό του για την ελληνική ιστορία, τις θυσίες  των ηρώων μας αλλά και για τον θεσμό της εκκλησίας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να μιλήσω για το κατά πόσο σκεφτόμουν διαφορετικά ή όχι από τα υπόλοιπα παιδία της ηλικίας μου. Παρ’όλ’αυτά  θα μπορούσα να παρατηρήσω ότι δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση και διχασμός στις αξίες της κοινωνίας και ίσως θα μπορούσα να πω πως υπήρχε και άλλου βαθμού μεταλαμπάδευση εθνικής συνείδησης από τους μεγαλύτερους. Άρα κατά μία έννοια δεν θεωρώ ότι μεγάλωσα πολύ διαφορετικά από τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου.


  Ο κ. Χάνος, αρχικά παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό ως κληρωτός , και κατά τη διάρκεια της θητείας του, εντάχθηκε  στον Στρατό Ξηράς ως Εθελοντής Πενταετούς Υπηρεσίας και αργότερα στις τάξεις των Ειδικών Δυνάμεων.
-.  Είχες παρακολουθήσει πριν, φτάσεις στην εκπαίδευση, τον τρόπο που εκπαιδεύονται;  Ή συνάντησες κάτι πρωτόγνωρο που, παρά τις δυσκολίες, σε κέρδισε;
Ό,τι μπορούσα να δω από την τότε εκπομπή «αρετή και τόλμη» και από περιοδικά στρατιωτικού περιεχομένου. Και όταν ήρθε η ώρα που περνούσαν οι ενδιαφερόμενοι τις αθλητικές δοκιμασίες δίχως σκέψη δήλωσα συμμετοχή. 



 - Είσαι ο δημιουργός της Μ. Ε. Κ. (Μονάδα Εφέδρων Καταδρομών),  πότε  και πως ξεκίνησε η ιδέα να την δημιουργήσεις, να συγκεντρώσεις μέλη, - τα οποία ήταν φίλοι σου από τον Στρατό, ή και άγνωστοι που είχαν την εκπαίδευση και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα;
Το 2011  ίδρυσα μαζί με τον Γεώργιο Σαρρή την Μονάδα Εφέδρων Καταδρομών για να δημιουργήσουμε ένα χώρο τον οποίο η εφεδρεία τον είχε μεγάλη ανάγκη. Με δεδομένο την κατάργηση πρακτικά της μετεκπαίδευσης και την υπάρχουσα κατάσταση των συλλόγων που δεν κάλυπταν καμία ουσιαστική ανάγκη της εφεδρείας παρά μόνο την συναναστροφή εφέδρων τις κερδοσκοπικούς σκοπούς των ιδρυτών τους, δημιουργήσαμε ένα αθλητικό σωματείο με τη μορφή εταιρίας μη κερδοσκοπικού σκοπού στο οποίο τα μέλη μπορούν επί εβδομαδιαίας βάσης να παίρνουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από την στρατιωτική μας θητεία. Αρχικά τα μέλη ήταν φίλοι και γνωστοί από τον χώρο. Αργότερα επεκτάθηκαν και σε νέους που μας πλησίαζαν μόνοι τους μέσα από τις σελίδες μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει εξάλλου ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της ΜΕΚ και συνεχίζουν να μας πλησιάζουν νέα άτομα. Έχουμε καταφέρει να έχουμε τον μεγαλύτερο σύλλογο και τον πιο ενεργό. Αυτό το χρωστάω σε μεγάλο βαθμό στην όρεξη και την αγάπη του συνιδρυτή και των μελών οι οποίοι ήταν πάντα δίπλα μου και σε διοικητικό επίπεδο αλλά και με τις γνώσεις τους σε ειδικά θέματα αλλά και πάντα πρόθυμοι να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες στα πλαίσια του σωματείου μας.


-Είστε πολλοί, ενωμένοι και με πίστη, για την Μ. Ε. Κ;
Η πίστη μας και το αίσθημα ενότητας είναι προς  το θρήσκευμα και την πατρίδα μας. Η ΜΕΚ είναι φυσικά χώρος που μας ενώνει και μέσα από αυτόν προσπαθούμε να παράξουμε έργο για την κοινωνία είτε αυτό είναι εκπαίδευση σε αθλητικές δραστηριότητες, είτε πρώτες βοήθειες, είτε με φιλανθρωπικό περιεχόμενο.
–Ποια είναι η ιστορία της , πως λειτουργεί η Μ. Ε.Κ.; Ποιος είναι ο σκοπός της, ο λόγος της ύπαρξής της;  Ανήκει σε κάποιο κόμμα, ή είστε, εντελώς,  ελεύθεροι από κομματικές αγκυλώσεις;
Η ΜΕΚ δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 πριν 7 χρόνια ως η απάντηση μου στους συλλόγους που υπήρχαν εκείνο τον καιρό οι οποίοι είχαν όλοι τους κομματικό/πολιτικό περιεχόμενο είτε από την μεριά των οργανωτών είτε μέσα από τις τάξεις των μελών και αυτό αντικατοπτριζόταν έντονα σε εκδηλώσεις/συγκεντρώσεις, πράγμα το οποίο δεν έχει καμία θέση στον χώρο της εφεδρείας. Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα των συλλόγων τότε ήταν το γεγονός ότι δίχως καταστατικό ή έκδοση οποιουδήποτε νόμιμου παραστατικού έπαιρναν συνδρομές από τον κόσμο χωρίς να γίνεται κάποια ιδιαίτερη διαχείριση πέρα από προσωπική χρήση των χρημάτων και αυτό προφανώς προκαλούσε δυσανασχέτηση σε πολλούς που πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον χώρο. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η ΜΕΚ είναι όπως προανέφερα ώστε να υπάρχει ένας σωστός χώρος ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες των εφέδρων όσο αφορά τον κοινωνικό έργο αλλά και στο κομμάτι των ακραίων αθλητικών δραστηριοτήτων. Είμαστε τελείως ανεξάρτητοι από κομματικές και πολιτικές κατευθύνσεις και είναι τακτική μας να μην δεχόμαστε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα αλλά και να απομακρύνουμε οποιονδήποτε δημιουργεί θέμα πολιτικό η ακόμη χειρότερα κομματικό σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας καθώς οι πεποιθήσεις του καθενός είναι κάτι προσωπικό και αναφορά σε τέτοια θέματα μονάχα διχασμό θα φέρουν μεταξύ μας.


 Υπάρχει καταστατικό, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται;
Φυσικά και υπάρχει καταστατικό από την ίδρυση της ΜΕΚ ως αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού σκοπού όπως επίσης και 5 τροποποιήσεις που έγιναν ανά τα χρόνια για να καλύψουμε ή να συμπληρώσουμε κάτι. Οι κανόνες μας είναι απλοί: συμμετοχή στις εβδομαδιαίες μας δραστηριότητες, αποχή από πολιτικές συζητήσεις και τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κάθε μέλους. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι καθότι ενώ έχουμε καλύψει τα υπόλοιπα, δεν αναφέραμε πως στην ΜΕΚ διατηρούμε βιβλία και για τη συνδρομή κάθε μέλους δίνουμε νόμιμες αποδείξεις. Το κάθε μέλος μπορεί να ζητήσει να δει τα οικονομικά του σωματείου μας, που πηγαίνουν τα χρήματα, σε ποια υλικά η σε τι αγαθά όταν πρόκειται για δράσεις κοινωνικού περιεχομένου όπως συσσίτια και δωρεές. Δυστυχώς οι συνδρομές περισσότερο μοιάζουν με συμβολικό ποσό καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών μας γύρω από τον εξοπλισμό μας (αναρριχητικό, καταδυτικό κλπ) όπως επίσης και τα αγαθά που προανέφερα (κυρίως τρόφιμα) προέρχονται από δωρεές μελών ή φίλων του συλλόγου.
 - Υπάρχουν άτομα που θέλουν να  σας στηρίζουν, είτε ως μέλη, είτε οικονομικά, για να διατηρηθεί η «ιδέα»;
Είμαστε σε πολύ ευχάριστη θέση να βλέπου τον κόσμο να απαντά στο κάλεσμά μας για να δημιουργήσουμε ένα χώρο που ο απλός κόσμος μπορεί από το υστέρημα του να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του άλλα ταυτόχρονα να ερχόμαστε σε επαφή και νέα παιδιά με όρεξη και αγάπη για την πατρίδα τους να είναι δραστήρια που εμπνέουν και εμπνέονται με τον αθλητισμό.
- Οι ασκήσεις που κάνετε, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για ποιο λόγο γίνονται;
Οι ασκήσεις που αναφέρετε είναι ο παραμένον σκοπός της ΜΕΚ όπως αυτός περιγράφεται στο καταστατικό μας και συγκεκριμένα, η διάδοση του αθλητικού ιδεώδους, της υγιεινής διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής εν γένει μέσω της άσκησης-εκπαίδευσης σώματος και νου των μελών δια συμμετοχής σε δυναμικές αθλητικές δραστηριότητες. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν μα δεν περιορίζονται σε: χρήση πυξίδας και χαρτών, εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, εκμάθηση σημάτων κινδύνου,  εκπαίδευση αναρρίχησης, κατάδυσης, αεραθλητισμού, πορείας και διαβίωσης.
- Βλέπουμε… πολλές Μονάδες Εφέδρων Καταδρομών, στις σελίδες του fb. Πως θα ξεχωρίσουμε ποια είναι γνήσια και ποια ψεύτικη;
Πολύ απλά, ζητώντας μία πρώτη επαφή. Έτσι ο καθένας ανάλογα με το τι ψάχνει θα καλυφθεί και αντίστοιχα. Από θέμα δραστηριοτήτων, νομικού τμήματος ή ακόμη και περιβάλλοντος. 



- Πιστεύεις στον Θεό;
Η ανατροφή μου είχε πολλές επιρροές από την εκκλησία. Πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στην σωτηρία που μας περιμένει και πιστεύω στην συγχώρεση. Πιστεύω ότι η ορθόδοξη πίστη μας, μας έχει καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια πολύ σκοτεινών περιόδων και η σοφία των εθνοπατέρων μας οι οποίοι επέλεξαν να δέσουν με μία άρρηκτη σχέση τον Ορθόδοξο χριστιανισμό και το Κράτος δεν χωρά αμφισβήτηση. Για τον λόγο αυτό αφιέρωσα το σωματείο στον Ταξιάρχη μας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον εξαίρετο άγγελο του θεού, νικητή επί του πλανώντα της οικουμένης. Το γεγονός αυτό, την σχέση μας με την εκκλησία, περιμένουμε κάθε μέλος να τη σεβαστεί, για αυτό και ως χαρακτηριστικό πλέον των Ελλήνων μετά από δισχιλιετή  ζύμωση με τον ορθόδοξο χριστιανισμό το θεωρώ επίσης προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε μέλους το να έχει βαφτιστεί. Κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο στη Μυτιλήνη για να υποβάλουμε τα σέβη μας και να πάρουμε την ευλογία των αγίων ανθρώπων που επανδρώνουν τον ναό και μας κάνουν την τιμή να μας δέχονται με τόση αγάπη.
- Η Ελλάδα είναι για εσένα, πάνω απ όλα; Θα έδινες την ζωή σου, γι αυτή;
Φυσικά και θα έδινα την ζωή μου για την Ελλάδα εάν ζητούνταν οι υπηρεσίες μου. Για την Ελλάδα, για την σημαία της, την ιστορία της, τους ανθρώπους της, την ομορφιά της. Φυσικά και θα το έκανα..
 -. Για την Σημαία μας, που την καίνε νεαροί  και όχι μόνον, Έλληνες και ξένοι, τι έχεις να πεις;
 Σε αυτούς που καίνε την σημαία θα ήθελα να θυμίσω πώς κάποιοι κάποτε έδωσαν τη ζωή τους ενώ άλλοι υπέφεραν με την απουσία τους (ας μην ξεχνάμε και τις θυσίες των οικογενειών των ηρώων μας) ώστε να μπορούν όχι να την κρατούν στα χέρια τους σήμερα. Είναι λοιπόν αρχικά θέμα σεβασμού και ανατροφής πριν από οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς αυτή την υπόδειξη δεν μπορώ να τους την κάνω. Θα ήταν αδύνατο εξάλλου καθότι κρύβονται πίσω από κουκούλες. Εγώ ό,τι κάνω στην ζωή μου το κάνω με την υπογραφή μου. Έτσι με έμαθαν. Αυτούς προφανώς τους δίδαξαν αλλιώς.


- Σε περίπτωση πολέμου,  ποια θα είναι η δική σας προσφορά, εμπλοκή, ως έφεδροι Καταδρομείς;
Ο καθένας θα πρέπει να παρουσιαστεί στην μονάδα που θα του υποδειχθεί από τα αρμόδια τμήματα του ΓΕΣ. Η ΜΕΚ παραμένει ένας χώρος συνάντησης για την εφεδρεία και ελπίζουμε να έχουμε πλάσει σωστούς και γενναίους ανθρώπους μέσα από τα διδάγματα αλλά και σκληρούς μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες μας.
-. Θα ήθελα να στείλεις ένα μήνυμα στα νέα παιδιά, είτε πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της Πατρίδας, είτε όχι.  
Δουλέψτε σκληρά και να είστε δίκαιοι. Εάν ο καθένας μας κάνει το κομμάτι του, η χώρα μας, ο λαός μας -όπως και έχει κάνει ανά τους αιώνες- πάντα θα θριαμβεύει και θα είναι εδώ για να παρακολουθεί και να συμμετάσχει στην ιστορία του κόσμου όπως κάνουμε από την αυγή της ιστορίας» είναι το μήνυμα του κ. Παύλου Χάνου.


Αναρτήθηκε από 

1 σχόλιο: