Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΣ (VIDEO)


Κορυφαίας σημασίας παραμένει διαχρονικά στο πεδίο της μάχης η αξία των ελεύθερων σκοπευτών (Sniper) καθώς έχουν την ικανότητα να επιφέρουν απώλειες στον αντίπαλο αθέατοι ενώ δρουν ως «πολλαπλασιαστές ισχύος» καθώς οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη δράση τους είναι αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους τους.
Χαρακτηριστική είναι η δυνατότητα να δυσχεραίνουν τη δράση του εχθρού από την μόνιμη απειλή που αντιπροσωπεύουν γι αυτόν, ενώ ο επιλεκτικός χαρακτήρας στοχοποίησης προσωπικού, λειτουργεί ως μόνιμη και «αόρατη» απειλή τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στα μετόπισθεν.

ΔΡΑΣΗ – ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η δράση τους γίνεται σε ζευγάρια καθώς σκοπευτής – παρατηρητής εκπαιδεύονται για να είναι άριστοι γνώστες τόσο του όπλου τους όσο και της τέχνης της απόκρυψης και παραλλαγής που είναι ο κύριος σύμμαχος τους είτε πρόκειται για μάχη σε περιβάλλον υπαίθρου (αρκτικό, τροπικό, ερήμου) είτε σε κατοικημένες περιοχές εντός του αστικού ιστού.
Κύριο οπλικό σύστημα στο ζεύγος Ελεύθερου Σκοπευτή των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ είναι το βαρύ τυφέκιο Μ-82Α1 των 12,7mm (0.50’’), το οποίο προορίζεται κυρίως για καταστροφή υλικού αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξουδετέρωση προσωπικού.
Τα χαρακτηριστικά του όπλου το καθιστούν ιδανικό για εξουδετέρωση – παρενόχληση τεθωρακισμένων, ελαφρών οχημάτων, φορτηγών, αποβατικών σκαφών, σταθμευμένων αεροσκαφών και πάσης φύσεως υλικού καθώς το ισχυρό διαμέτρημα του επιφέρει ισχυρά καταστροφικά αποτελέσματα.
Η χρήση του για εξουδετέρωση προσωπικού έχει ειδικές εφαρμογές καθόσον σε σενάρια μεμονωμένης τακτικής δράσης ελευθέρων σκοπευτών, υπάρχουν περιορισμοί λόγω του βάρους του όπλου και του ακουστικού-οπτικού ίχνους της βολής, που το καθιστά εύκολα εντοπίσιμο με την πρώτη βολή από τον εχθρό.
Παρόλα αυτά διατηρείται ισχύς πυρός η οποία όμως δεν συνίσταται να χρησιμοποιηθεί παρατεταμένα καθόσον βασικός κανόνας δράσης των ελευθέρων σκοπευτών είναι το γνωστό ρητό «One Shot – One Kill».

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΣ

Το ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών των Ειδικών Δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει αποστολές εξόντωσης προσωπικού είτε σε ανεξάρτητες ενέργειες πίσω από τις εχθρικές γραμμές, είτε στην διάρκεια καταδρομικών ενεργειών, είτε στο πλαίσιο υποστήριξης συμβατικών αποστολών πεζικού.
Ειδικότερα τμήματα σκοπευτών δύναται να διασπαρθούν σε τομέα ενδιαφέροντος του πεδίου μάχης σε αποστολές παρενόχλησης – έρευνας και καταστροφής (S&D) ή ως στοιχεία στα οποία έχουν ανατεθεί συγκεκριμένοι στόχοι υψηλής αξίας που πρέπει να εξουδετερωθούν.
Όμως ξεχωριστή χρησιμότητα έχουν οι ομάδες ελεύθερων σκοπευτών για την άμυνα – αντιμετώπιση εχθρικών αποβατικών ενεργειών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Με τη χρήση βαρέων τυφεκίων Barrett είναι εφικτή η προσβολή με μεγάλη αποτελεσματικότητα αποβατικών σκαφών, ταχύπλοων αλλά και μεταφορικών ελικοπτέρων τα οποία θέτουν τεράστια απειλή. 
Για την αντιμετώπιση της δεν υπάρχει απάντηση καθόσον τα μέσα αυτά είναι εξαιρετικά ευάλωτα ιδίως τα ελικόπτερα στην κρίσιμη φάση προσγείωσης στο πλαίσιο μιας εχθρικής αεραποβατικής ενέργειας.
Παράλληλα όμως είναι εφικτή σε πολύ ειδικές περιπτώσεις η προσβολή μεγαλύτερων στόχων όπως εχθρικές πυραυλάκατοι και φρεγάτες, εφόσον βρίσκονται σε μικρή απόσταση κάτω των 2Km από τις ακτές νήσου (είτε στο πλαίσιο διέλευσης είτε σε ακινησία με σκοπό την απόκρυψη από φίλιες δυνάμεις).
Φυσικά η αποτελεσματικότητα μιας βολίδας των 12,7mm είναι αδύνατον επιφέρει σημαντική ζημιά επί στόχων τέτοιου μεγέθους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα με ζημιές σε ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό στη γέφυρα ή να προσκαλέσει αναστάτωση με εξουδετέρωση επιλεγμένων στόχων προσωπικού πληρώματος.
Οι δυνατότητες αυτες απότελούν ασπίδα προστασίας και ένα ακόμη μέσο αποτροπής των ελληνικών δυνάμεων έναντι οποιαδήποτε απειλής βρεθεί απέναντι τους.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/ta-pleonektimata-tis-drasis-eleftheron-skopefton-ston-es-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου