Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Νεότερα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με την συντριβή του ελικοπτέρου ΑΒ-212




Το ΑΒ212 προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας, η ουρά αποκολλήθηκε και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα. Οι σοροί εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης. Δύο σοροί των αγνοούμενων αξιωματικών από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην ξηρά. Αγνοείται ο τρίτος.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου. Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων. Κατά πληροφορίες οι δύο νεκροί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

Στη νήσο Κίναρο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου. Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.


Μέχρι αυτή την ώρα στην θαλάσσια περιοχή δίπλα στο σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ΠΝ-28 αλλά και στη βραχώδη περιοχή της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο γίνονται έρευνες από βατραχάνθρωπους των ΟΥΚ, κομάντος της ΕΜΑΚ, της 31ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και αλεξιπτωτιστές του στρατού. Για την υπόθεση ξεκίνησε ήδη το έργο της η επιτροπή διερεύνησης ατυχήματος που συστάθηκε ενώ στο σημείο των ερευνών στην Κίναρο μετέβησαν με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργος Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.


Στο πιο απόκρημνο σημείο του νησιού έπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα. Πρόκειται για το βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου μεταξύ Λέρου και Αμοργού. Το AB212 με αριθμό 28 του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε σε ύψος περίπου 130 μέτρων όταν κατέπεσε σε μια περιοχή όπου το νησί φτάνει σε υψόμετρο τα 200 μέτρα.  Η περιοχή είναι βραχώδης και εξαιρετικά δύσβατη. Για τον λόγο αυτό έφτασαν επί τόπου άνδρες της ΕΜΑΚ ειδικά εκπαιδευμένοι σε ανάλογα εδάφη.



Το χρονολόγιο της τραγωδίας:

Ώρα 01:48: Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απονηώθηκε από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς για νυχτερινή πτήση. Αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντοπισμός στόχος επιφανείας, δηλαδή πολεμικών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεωρούνται «εχθρικά».

Ώρα 02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28. Ώρα 04:40: Εντοπισμός θερμικού ίχνους από το ελικόπτερο ΠΝ-56, οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι.

Ώρα 07:01: Εντοπίστηκαν συντρίμμια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απογειωθεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση. Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν οι φρεγάτες Ύδρα, Έλλη, Νικηφόρος Φωκάς, Αδρίας, Σπέτσαι και η πυραυλάκατος Γρηγορόπουλος. Από αέρος τα ελικόπτερα Aegean Hawk ΠΝ-56 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Σπέτσαι), το ΠΝ-30 τύπου ΑΒ-212 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Αδρία) ακόμη δύο ελικόπτερα Super Puma και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130.

Λίγο μετά τις 11:00 ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον τρίτο. Οι δύο νεκροί, που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης του ελικοπτέρου.

Το προφίλ των τριών αξιωματικών.

Ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης 37 ετών (γεννήθηκε το 1979). Πολύ έμπειρος, με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης, έγγαμος Ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς 34 ετών (γεννήθηκε το 1982). Έγγαμος με ένα παιδί και η γυναίκα του έγκυος στο δεύτερο - Ο ναυτίλος (χειριστής ραντάρ επιφανείας) ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου 36 ετών (γεννήθηκε το 1980). Έγγαμος με ένα παιδί.

Το βάθος στη θαλάσσια περιοχή που αναζητούσαν το πιλοτήριο (κόκπιτ) οι ομάδες διάσωσης κυμαίνεται από 50 ως 100 μέτρα.

Πληροφορίες από newsit.gr & "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3262-neotera-stoixeia-kai-plirofories-anaforika-me-tin-syntrivi-tou-elikopterou-av-212

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ,ΠΟΥ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΜΕΝΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ , ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ , Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ,ΟΠΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΟΣ Η ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΠΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ????
    Η ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΚΑΤΙ ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή